Ongeveer twaalf keer zo klein als onze zon. Dat is de kleinste ster die tot nu toe gevonden is. Wetenschappers van Cambridge University noemen hem EBLM J0555-57Ab. EBLM J0555-57Ab mag dan wel klein zijn, hij is wel tien keer zo groot als onze aarde.
Wel 100 keer groter dan de aarde. Door de felheid waarmee de zon schijnt, zien we overdag de andere sterren niet.
Zo hebben de kleinste hoofdreekssterren een diameter ongeveer gelijk aan die van Jupiter (143.000 km), EBLM J0555-57Ab is zo'n ster en is sinds de ontdekking n 2017 de kleinste bekende ster. De grootste sterren kunnen een diameter van miljarden kilometers hebben, zoals bij de zogeheten rode hyperreuzen.
Zon is geheel wit
Vanaf de aarde lijkt de zon geel. Dat komt echter doordat onze atmosfeer een deel van de kleurgevende fotonen die de ster uitzendt, tegenhoudt. Vanuit de ruimte gezien is de zon wit. In feite bevat de zon fotonen in alle kleuren die we kennen.
Mercurius is de kleinste planeet van ons zonnestelsel en staat het dichtst bij de Zon. Haar gemiddelde afstand tot de Zon is slechts 58 miljoen kilometer.
De sterkste die we kennen is R136a1 in de Grote Magelhaense Wolk, een buursterrenstelsel van de Melkweg. Deze extreem zware ster heeft ongeveer zes miljoen keer zoveel lichtkracht als de zon.
Antwoord: DAT HANGT ERVAN AF. De kosten voor een 'ster' zijn in de orde van € 15,00 tot € 100,00. Sommigen denken dat zo'n bedrag te laag is om daadwerkelijk schade te berokkenen.
Tot op heden is de aarde de enige planeet waar leven bekend is.
De grootste structuur in het universum is tien miljard lichtjaar groot. Het is een gigantisch astronomisch 'voorwerp' dat is opgebouwd uit kleinere onderdelen: sterrenstelsels.
De rode hyperreus VY Canis Majoris is de grootste ster die ooit is waargenomen. De ster is 1800 tot 2100 keer zo groot als de zon. Als hij op de plek van de zon in het zonnestelsel stond, zou hij alle binnenste planeten opslokken.
De zon heeft dus geen vast oppervlak; je zou er niet op rond kunnen lopen. Zelfs mét een vast oppervlak was dat onmogelijk, want de oppervlaktetemperatuur van de zon bedraagt bijna zesduizend graden. In het binnenste van de zon is de temperatuur overigens nog veel hoger: ongeveer vijftien miljoen graden.
De Methusalem onder de sterren: astronomen ontdekken oudste ster ooit. Astronomen hebben de oudste ster ooit ontdekt. De ster ontstond kort na de oerknal, zo'n 13,7 miljard jaar geleden.
Sirius straalt ongeveer 25 keer zo veel licht uit als onze eigen zon. Er bestaan sterren met een nog veel grotere lichtkracht, maar Sirius staat ook nog eens vrij dichtbij, op een afstand van 'slechts' 8,6 lichtjaar (ongeveer 80 biljoen kilometer). Daardoor is hij de helderste ster aan de nachtelijke hemel.
'Onze zon is nu 4,5 miljard jaar en ze kan wel tot 10 miljard jaar,' vertelt de astrofysicus. 'Kleine sterren kunnen wel honderd miljard jaar oud worden. Grote worden 'maar' één miljard jaar oud. '
In werkelijkheid hebben ze echter niets met planeten te maken. Wat er van de ster zelf overblijft is een hete, compacte kern met afmetingen die vergelijkbaar zijn met de afmetingen van de aarde, en met een extreem hoge oppervlaktetemperatuur. Zo'n klein (en zwak) superheet sterretje wordt een witte dwerg genoemd.
Sterren ontstaan uit gas en stofdeeltjes uit de ruimte, of eigenlijk uit nevels. Soms vormen die stofdeeltjes en het gas samen een hele grote wolk. Die wolk is wel miljarden kilometers groot en dat noemen we een nevel. Ze bestaan grotendeels uit waterstof en helium en deeltjes ijzig ruimtestof.
De kleur van een ster verwijst naar zijn oppervlaktetemperatuur. Een rode ster is relatief koel met een oppervlaktetemperatuur van minder dan 3.000 graden Celsius. Onze zon is een gele ster: op het oppervlak heerst een temperatuur van meer dan 6.000 graden. En blauwe sterren zijn de heetste, 10.000 graden en meer.
Sirius staat erom bekend te fonkelen met intens gekleurde lichtflitsen. Dat komt doordat waarnemers op het noordelijk halfrond de ster meestal laag aan de hemel zien staan, waardoor het zeer heldere licht van de ster door een dikkere deken van lucht moet passeren.
Venus is niet alleen de heetste, maar ook de helderste planeet van allemaal.
Kepler-452b is de twaalfde ontdekte exoplaneet die enigszins op de aarde lijkt.
Prehistorische planeten
Venus was al bekend voordat de geschiedenis überhaupt werd opgeschreven. Mars zagen ze al in de prehistorie. Jupiter en Saturnus waren toen ook al bekend.