Je moet er hiervoor vanuit gaan dat je een laag tussen de 5 tot 8 centimeter nodig hebt. Dit hangt af van je toepassing: voor een border is een laag van 5 centimeter genoeg maar voor intensiever gebruik kun je beter kiezen voor een dikkere laag.
Houtsnippers van de conifeer zijn toxisch, zeker voor jonge planten. Niet tussen je planten strooien dus, maar juist wel op je looppad of terras: het gaat onkruid heel erg goed tegen!
Voordat u begint met het boomschors leggen is het belangrijk dat u zorgt dat de ondergrond egaal en vlak is, zodat er geen kuilen of hobbels in het tuinpad of sieroppervlak ontstaan. Vervolgens kunt u het beste worteldoek leggen, zodat u onkruidgroei voorkomt tussen uw mooie boomschors.
Schors kan wel gebruikt worden tussen bomen, struiken en hagen. Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien.
De houtsnippers zijn kleiner dan de stukken boomschors
Dat maakt een verschil vanuit esthetisch oogpunt. Daarnaast zijn houtsnippers eigenlijk altijd even groot. Bij boomschors speelt de boom een rol. Franse boomschors is bijvoorbeeld een stukje grover dan dennenschors.
Een andere kostenbesparende wijze om slakken te voorkomen in je tuin is door de border te bedekken met een bodembedekker. Slakken houden niet van droge ondergronden en ruwe materialen. Je kunt slakken afweren door houtsnippers, boomschors of cacaodoppen te strooien over de grond.
Wat moet de laagdikte van de houtsnippers zijn? Grofweg volstaat een laag van 10 cm om een nette bodem aan te leggen die onkruidwerend is. Met een big bag van 1m3 houtsnippers kun je 10 vierkante meter voorzien van een laag houtsnippers van tien centimeter.
Het verhoogt en versnelt de opbouw van organische stof, stimuleert het bodemleven en verbetert de bodemstructuur.
Gronddoek kan op zachte gronden gebruikt worden om de druk (van het zandbed onder de bestrating) te verdelen waardoor het minder snel verzakt. Diep wortelend onkruid kan tegengehouden worden met een laag gronddoek. Onder grind of boomschors kan gronddoek er voor zorgen dat het minder snel vervuilt.
Houtsnippers gaan 2 tot 4 jaren mee. Premium houtsnippers zullen iets langer meegaan. De Basic houtsnippers die veel gebruikt worden in boorders zullen gemiddeld eerder twee jaren meegaan. Tussentijds bijvullen zorgt ervoor dat er altijd sprake is van een mooie laag.
Houtsnippers zijn een ideale bodembedekker in de moestuin. Het vermindert de kans op onkruid, waardoor de gewassen in uw moestuin zich veel beter kunnen ontwikkelen. Daarnaast bespaart het u veel tijd, omdat u veel minder vaak (of zelfs helemaal niet!) onkruid hoeft te wieden.
Houtsnippers zijn een ideale brandstof, niet alleen vanuit economisch oogpunt, maar ook vanuit milieuoogpunt. Overgebleven takken en boomtoppen en zagerijafval worden versnipperd tot houtspaanders.
De marktprijs voor verse houtsnippers is ongeveer 25 euro per ton, maar de energetische waarde van droge snippers is ongeveer 140 euro per ton.
(Goede decoratie of grond bedekking voor tuinperken)Een Big Bag 1 m3 (180 kilogram) houtsnippers op een pallet = 15 m2 bodembedekkingHoutsnippers in de tu…
Boomschors beschermt de grond.
In een vorstperiode zorgt boomschors voor een isolerende laag, wat uw planten ten goede komt. Tegelijkertijd beschermt boomschors uw grond ook tegen uitdroging in de zomer. Onder een laag boomschors blijft de grond namelijk beter vochtig.
Hoeveel boomschors per m2 ? Bij split en grind wordt er aangeraden om een laagdikte van 5 a 6 cm aan te houden. Bij Frans boomschors moet de laag iets dikker zijn, namelijk 7 a 8 cm. Met een big bag van 550 Liter bedekt u circa 6 - 8 m2.
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (🤢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Bij zonnig en/of droog weer kruipen ze weg om niet uit te drogen. Naaktslakken graven zich in de grond in, huisjesslakken trekken zich terug in hun slakkenhuis en sluiten de opening af met een verhardend slijm. Zodra de lucht vochtiger is, bijvoorbeeld na een bui of 's nachts, gaan ze terug op pad.
Een van de bekendste bodembedekkers is wel Pachysandra terminalis, ook wel schaduwkruid genoemd. Zoals de naam het zegt, verkiest dit wintergroene plantje een plek in de halve of volle schaduw. Hoe meer zon, hoe geler de bladeren verkleuren. In het voorjaar bloeit het met niet al te opvallende witte bloempjes.
Boomschors is van nature zwaarder dan cacaodoppen, zeker wanneer het nat is. Zelfs bij stevige windvlagen zal de boomschors blijven liggen, wat ideaal is wanneer u boomschors gebruikt voor de aanleg van tuin- en wandelpaden. Daarnaast is de structuur van boomschors iets steviger en verteert het langzaam.
Door beginnend onkruid al in een vroeg stadium uit te trekken, voorkomt u dat de plantjes harde, stevigere wortels ontwikkelen. De allerbeste remedie tegen onkruid is het leggen van een goed en stevig antiworteldoek onder de laag boomschors of houtsnippers.