Wat heeft Jezus Christus voor ieder van ons gedaan? Hij heeft alles gedaan wat wij nodig hebben om onze aardse reis te volbrengen en de eindbestemming in het plan van onze hemelse Vader te bereiken.
Christenen geloven dat God zich op een unieke en definitieve wijze geopenbaard heeft in de persoon van Jezus Christus. Daarom lezen we in de apostolische geloofsbelijdenis dat hij Gods enige Zoon is. Christus is de weg, de waarheid en het leven, enkel via hem komen we tot de Vader (Joh.
[16] God maakte de twee grote lampen, de grootste om over de dag te heersen, de kleinste om te heersen over de nacht, en Hij maakte ook de sterren. [17] God gaf ze een plaats aan het hemelgewelf om de aarde te verlichten, [18] om te heersen over de dag en over de nacht, en om het licht van de duisternis te scheiden.
- Hij onderrichtte in de steden, de dorpen en op het platteland van Galilea. - Hij verkondigde 'het koninkrijk van God'. - Hij werd door velen als een genezer en exorcíst gezien. - Rond het jaar ging Hij naar Jeruzalem voor het joodse paasfeest.
Na zijn dood werd Jezus 'Christus' (gezalfde, verlosser) genoemd, omdat hij alle zonden van de mens op zich had genomen. Christus aan het kruis werd het beeldmerk van het christendom. Vanaf de 13de eeuw ligt in kruisigingsvoorstellingen de nadruk op Christus' lijden.
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
West-Aramees was de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en de taal waarin een deel van de Dode Zeerollen geschreven zijn. Oorspronkelijk werd het Aramees door de Arameeërs gesproken, zij woonden in het huidige Syrië, Irak en Turkije.
Jezus van Nazareth is de stichter van het christendom. Hij wordt ook Christus genoemd, van het Griekse christos, wat 'gezalfde' betekent. Zijn leven en leer staan beschreven in het Nieuwe Testament van de Bijbel.
Jezus behoorde tot een volk dat kon bidden. Zoals alle kinderen van Nazareth bezocht Jezus regelmatig de kleine rabbijnen-school en de synagoge van het dorp. Daar leerde hij lezen en schrijven, en zelfs zingen en bidden. Naast de school was er de invloed van het gezin.
Het zijn: het stillen van de storm (Marcus 4,3541), het lopen over het meer (Marcus 6,45-52), de wonderbare spijzigingen (Marcus 6,32-44; 8,110), het wijnwonder van Kana (Johannes 2,1-12), de wonderbare visvangst (Lucas 5,1-11; Johannes 21,1-14) en de vervloeking van de vijgenboom (Marcus 11,12-14.2021; Matteüs 21,18- ...
Jezus. In de vroegste christelijke kunst wordt God zelf meestal niet afgebeeld. In Mozes' Tien Geboden staat immers: 'Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is'. Door kunstenaars in de eerste eeuwen na Christus werd God daarom vrijwel nooit direct getoond.
't Is mij goed, wat God doet; 't Is mij goed, wat mijn God mij beschikk'. Heer, laat in mijn sterven Uw troost mij nabij, dat mij dan Uw liefde verkwikk'; dan dank ik, hoe bang mij de doodstrijd ook zij: 't Is mij goed, wat mijn God mij beschikk'.
De God van de Bijbel is niet een onpersoonlijke macht die zich niet om zijn schepping en zijn volk bekommert, maar Hij is een 'Iemand' die begaan is met het lot van zijn schepselen en reddend ingrijpt in de loop der gebeurtenissen.
Jezus verklaarde ook: 'Ik ben het licht der wereld; wie Mij volgt zal nimmer in de duisternis wandelen' (Johannes 8:12). Jezus heeft ook gezegd: 'Ik ben de weg en de waarheid en het leven' (Johannes 14:6).
Hij is met iedereen bevriend, geneest de zieken en geeft gemoedsrust aan iedereen die luistert en gelooft. De moderne mens hoeft het niet zonder oude en hedendaagse waarheid te stellen — waarheden en geestelijke gebeurtenissen die zich voordeden als profeten met Jezus wandelden en spraken.
zijn de legendarische namen van de twee misdadigers die samen met Jezus op de Schedelplaats in Jeruzalem gekruisigd werden (Luc. 23,32 en 39-43), de een rechts en de ander links van hem (Mat. 27,38).
Jezus verandert water in wijn. Dit is het eerste wonder van de Heere Jezus wat beschreven wordt in het Evangelie van Johannes.
De auteur van het Matteüsevangelie geeft bij de aanvang van zijn verhaal de lezers al aanwijzingen wie die verkondigde Jezus is: de Christus, zoon van Abraham en zoon van David. - Abraham staat aan de basis van het volk Israël als volk van God.
De oudste, nog bestaande, gesproken talen ter wereld zijn geïdentificeerd als Albanees, Armeens, Bantoe, Baskisch, Tamil en Welsh, hoewel sommige taalkundigen nu van mening zijn dat de Australische inheemse taal van Pama Nyungan het goed zou kunnen hebben overleefd sinds de laatste ijstijd.
Het bekendst zijn natuurlijk de vier evangeliën – Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes – die in de eerste eeuw zijn geschreven en verslag doen van het leven van Jezus. Daarnaast zijn er echter ook verschillende niet-christelijke teksten uit de Oudheid die naar Jezus verwijzen.
In Jeruzalem is de restauratie afgerond van het Heilig Graf, waar volgens de Bijbel Jezus begraven lag voor zijn opstanding. Het graf ligt in de gelijknamige kerk in het oude, ommuurde deel van Jeruzalem en geldt als een van de belangrijkste monumenten van het christendom.
De Hoogmoed (Superbia)
Hoogmoed is de belangrijkste van alle zonden, omdat deze ook wel de oerbron wordt gezien voor alle andere zonden. Het bekende spreekwoord – 'hoogmoed komt voor de val' – is vaak van toepassing op personen die deze gedragingen uiten.
De geboorte van Jezus Christus wordt traditioneel op 25 december met Kerst gevierd. De christelijke Messias zou op 25 december in het jaar 1 geboren zijn. Bewijs dat hij op deze datum is geboren is echter nooit gevonden. Christenen vieren op 25 december traditioneel de geboorte van Jezus.
3.2. Jahweh – JHWH – 'Ik zal er zijn'