De gemiddelde Nederlander brengt 5,5 uur per dag achter een schermpje door. Nederlanders zitten hiermee ver onder het wereldwijde gemiddelde, dat op 7 uur per dag staat. Naar welke schermen kijken we zo graag?
De schermtijd van een mobiele telefoon ligt op gemiddeld 2 uur en 21 minuten per dag. Een gemiddelde schermtijd van 5,5 uur klinkt hoog, maar als je het vergelijkt met de rest van de wereld dan scoren we laag. Volgens het onderzoek spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm.
Nederlanders zijn over de volledige linie behoorlijk afhankelijk van hun smartphone. Gekeken naar alle leeftijden zegt 34 procent direct al verslaafd te zijn, bij de groep tussen 18 en 24 jaar is zelfs 62 procent naar eigen zeggen smartphoneverslaafd.
11 miljoen Nederlanders gebruiken social media waarvan 9,8 miljoen mensen dit ook via hun mobiel gebruiken. 97% beschikt over een mobiele telefoon en 87% heeft een smartphone. Dat is net zoveel als het aantal mensen dat over een desktop computer beschikt (87%). 61% van de Nederlanders heeft een tablet.
Toch is het slim om je altijd af te vragen: zit ik niet teveel op mijn telefoon? In totaal zitten Nederlanders 5,5 uur per dag achter een scherm, blijkt uit onderzoek van GWI en TEAM LEWIS. Goed nieuws: dat is een stuk minder dan het wereldwijde gemiddelde van 7 uur per dag.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Laat ze in plaats van het scherm bewegen, (buiten) spelen en actief zijn. Veel gezonder en het gaat overgewicht tegen op latere leeftijd. Geef je ze schermtijd, doe dit dan niet langer dan 30 minuten achter elkaar. Tip: houd de 20-20-2 regel aan, dan zit je op 20 minuten maximaal.
Ook zorgt het urenlang naar je mobiel staren voor meer slaapproblemen. Door het blauwe licht van het scherm denkt ons brein dat het nog dag is dus vallen we moeilijker in slaap als we onze mobiel mee naar bed nemen. Voor je ogen zorgt het staren naar je mobieltje zelfs voor de kans op bijziendheid.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Open 'Instellingen' of open de Digitaal Welzijn app. Ga naar 'Digitaal Welzijn' of 'Digitaal Welzijn en ouderlijk toezicht'. Je ziet hier meteen een overzicht van hoeveel je je telefoon gebruikt.
Activitytrackers – zij het een smartwatch of een slimme app op je telefoon - kunnen je een precies idee geven van hoelang je nog te leven hebt. Russische wetenschappers ontwikkelden een manier om aan de hand van je lichaamsbeweging je totale levensduur en algemene gezondheid te peilen.
Het aantal mobiele telefoons in Nederland
96,1% van de Nederlanders beschikt over een smartphone.
Het dagelijkse gemiddelde ligt op 2 uur en 15 minuten. Vrouwen behalen met 2 uur en 28 minuten net wat meer schermtijd dan mannen, met 2 uur en 7 minuten. Kijken we naar leeftijd, dan zitten Nederlanders tot 30 jaar het meest op hun smartphone. Zij behalen gemiddeld 3 uur en 21 minuten aan dagelijkse telefoontijd.
Gemiddelde computerschermtijd per land
De grootste verbruikers van desktopschermtijd zijn Zuid-Afrikanen, die elke dag gemiddeld 5 uur en 37 minuten achter het scherm van hun computer zitten. Dat is meer dan een halfuur langer dan de op één na grootste consument van computerschermtijd in Brazilië en Colombia.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag.
Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel).
Het blauwe licht van je smartphone verstoort de aanmaak van melatonine die je nodig hebt om goed te slapen. Daarnaast krijg je continu nog prikkels binnen waardoor je brein niet tot rust kan komen. Zet daarom je telefoon anderhalf uur voordat je gaat slapen uit en leg deze weg.
Ook als je een mobiele telefoon op je lichaam draagt, bijvoorbeeld in een broekzak of borstzakje, zijn gezondheidsrisico's niet bewezen en bovendien niet aannemelijk. In het wetenschappelijk onderzoek zijn geen gezondheidseffecten gevonden op bijvoorbeeld hart en bloedvaten, het afweersysteem en de vruchtbaarheid.
Kun je door het gebruik van een beeldscherm en/of smartphone wazig gaan zien? Ja, wazig zien kan zeker voor komen als je veel gebruik maakt van beeldschermen. Gelukkig is dat vaak maar even, als je van je scherm wegkijkt. Je ogen moeten zich dan van bijziend naar verziend aanpassen en dat kan soms even duren.
,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte. Voor kinderen wordt geadviseerd om daarnaast twee uur per dag buiten te bewegen.
Onderzoek toont aan dat kinderen die dagelijks veel naar een scherm kijken, over een dunnere hersenschors beschikken dan leeftijdgenootjes. Ook werken verbindingen in de witte stof in de hersenen minder goed, waardoor de zenuwcellen in het brein signalen slechter overdragen.
Waar het wereldwijde gemiddelde bijna 7 uur bedraagt, zitten Nederlanders dagelijks 5,5 uur voor een scherm.
Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is: 10 à 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag. Gebruik de 20-20-2-regel: na 15 minuten (of 20 minuten voor oudere kinderen) naar een scherm kijken, de ogen minstens 20 seconden rust geven of in de verte kijken.