Als je toch een wild dier aanrijdt, ben je verplicht de politie te bellen. Doorrijden is strafbaar. De politie regelt vervolgens dat een faunabeheerder het gewonde dier opspoort of het dode dier opruimt. Je mag het aangereden wild nooit naar huis meenemen of aan iemand anders geven.
Contacteer de politie en blijf ter plaatse tot de politie toegekomen is. Vul intussen het Europees aanrijdingsformulier in en maak foto's. In het geval je een (mini-)omniumverzekering hebt, wordt de schade bij aanrijding met wilde dieren gewoonlijk vergoed.
Bel de politie: 0900‑8844. Wat moet je dan altijd doen, als je een aanrijding met wilde dieren (grofwild zoals ree, wild zwijn of edelhert):
Herten moeten steeds ruwvoer, proper water en een zoutliksteen tot hun beschikking hebben. Goed ruwvoer is bijvoorbeeld hooi of gras en kruiden zoals klavers, paardenbloemen en weegbree. Het hooi moet vrij zijn van stof, giftige planten en schimmels.
De ogen van reeën en herten reflecteren namelijk het licht van je koplampen. We hebben onderzocht dat je bij een snelheid van 60 kilometer per uur meestal op tijd kunt remmen.
Je stelt het diertje dan ook absoluut niet op zijn gemak door het te aaien. Het is een wild dier dat door de angst en stress zelfs kan overlijden. Daarnaast breng je op deze manier mensengeur over op het jong, waarna de kans bestaat dat moederhert het jong verstoot.
Planten met de kleinste kans op schade zijn: narcissen, Daphne, Laurus nobilis, Echinops, Kniphofia, Buddleja, Primula, rabarber en Nerine. 100 soorten hebben meer dan 40% kans op schade.
Brood, en vooral vers brood, is eigenlijk niet goed voor herten. Het zijn herkauwers en door het herkauwen kan het brood in de maag gaan gisten. Dit is ook de vermoedelijke doodsoorzaak geweest van de bok die eind 2012 overleed. Geef dit dus met mate en gebruik alleen oud niet beschimmeld brood.
"Als je een kat of een ander huisdier aanrijdt binnen de bebouwde kom, dan moet je landelijk meldpunt 144 bellen. Dat is het meldpunt voor dieren in nood, waar ze vervolgens de dierenambulance inschakelen", zegt Van den Berg. Rijd je een wild dier aan buiten de bebouwde kom, dan moet je de politie bellen.
Een wild dier heeft geen eigenaar, het is een res nullius. Het gedode wild wordt eigendom van diegene die het aanreed. Belangrijk om te weten: de lokale jachtrechthouder kan het karkas bijgevolg niet opeisen.
Dit moet je doen als je een dier hebt aangereden
Heb je een dier aangereden? Rijd dan niet door, want dit is strafbaar. Als de eigenaar van het dier onbekend of niet in de buurt is, bel dan eerst de politie. Zij kunnen het dier misschien nog helpen.
Heb je overstekend wild aangereden? Dan meld je dit best bij de politiediensten.
Schades door vogels en loslopende dieren zoals een steenmarter, hert of wild zwijn komen het meest voor in Nederland. Een botsing met een dier wordt gedekt door de beperkt cascoverzekering en volledig cascoverzekering. Zo'n schade heeft meestal géén gevolgen voor je bonus-malusladder.
Een ontmoeting met een hert kan staan voor onvoorwaardelijke liefde, zachtheid, vrede en vertrouwen op je innerlijke wijsheid en intuïtie. Ze zijn energetisch gevoelig, dus je trekt een hert aan in je leven, het is een teken dat je een zorgzame en medelevende geest hebt.
De grootste kans om herten, zwijnen en ander wild te zien, is in de vroege ochtend of op de late avond. Dieren gaan rond de schemer namelijk op zoek naar voedsel. Op die tijdstippen zijn ze daarom vaakte zien op open plekken, meestal aan de bosrand.
In Nederland heeft het edelhert geen natuurlijke vijanden, in andere landen zijn dat wolven en bruine beren. Andere bedreigingen zijn wegen, rasters en de jacht.
Je kan het edelhert onderscheiden van het damhert door zijn grootte, de witte spiegel zonder zwarte omlijning en het vertakte gewei. Edelherten zijn zowel overdag als 's nachts actief en rusten bij voorkeur uit in een jong, dicht bos.
Herten komen voornamelijk voor in bossen en wouden. Sommige soorten leven op open grasvlakten, in moerassen en op toendra's. Herten komen voor in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. De vertegenwoordigers in Europa zijn: eland, damhert, ree, rendier en edelhert.
De meeste edelherten vind je op de Veluwe. Het is het grootste aaneengesloten gebied, waar de herten kunnen gaan en staan waar ze willen. De uitzondering hier is NP de Hoge Veluwe. Hier leven wel edelherten, maar doordat er een hek omheen zit, kunnen de dieren daar niet uit en andere edelherten kunnen er niet in.
Neem liever een pijnstiller, zodat u uw hoofd en nek zo normaal mogelijk kunt blijven bewegen. Neem één of twee dagen rust als de pijn erg hevig is. In de eerste dagen na de botsing kunnen de hoofdpijn en nekpijn vrij hevig zijn. Neem dan vooral rust.
Uiteraard zijn er pechvogels die vaker een ongeluk krijgen in een jaar, maar de kans op een auto ongeluk of beter een verkeersongeluk is dus 2,5%.