Wanneer jouw beoogde hbo opleiding een numerus-fixus heeft, dan dien jij je voor 15 januari al aan te melden via Studielink. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 hbo opleidingen met fixus aanmelden en bij Fysiotherapie en Mondzorgkunde zelfs maar voor 1.
In het hbo kun je niet “blijven zitten”. De meeste hbo-opleidingen hebben een bindend studieadvies aan het eind van het eerste jaar. Dit betekent dat je moet stoppen met de opleiding als je een negatief studieadvies krijgt.
Hbo studenten doen vaak vijf jaar over hun vierjarige bacheloropleiding. Je mag er, als je Bindend Studieadvies positief is, langer over doen. Maar uiteindelijk moeten alle studiepunten worden gehaald.
Uiteraard mag en kan dat. Er zitten natuurlijk soms wat haken en ogen aan maar over het algemeen mag je je voor elke willekeurige HBO opleiding aanmelden.
Meestal mag je dan toch doorgaan naar het tweede studiejaar, want je mag in principe twee jaar doen over je propedeuse.
In het eerste studiejaar moet je 45 punten halen, en in het tweede jaar minimaal de 15 resterende punten van je eerste jaar. Dit wordt ook wel de P-in-2 regel genoemd. Mocht het je niet lukken om binnen twee jaar voldoende studiepunten te halen, dien je in de meeste gevallen te stoppen met je opleiding.
Je hoeft niet alle studiepunten van het 1e jaar meteen te halen, je kunt je propedeuse ook nog in het 2e jaar halen.
Wettelijk collegegeld voor 2e studie
Voor een 2e studie betaalt u het wettelijk collegegeld als u: een associate degree-, bachelor- of masteropleiding heeft afgerond, maar voor de 1e keer een opleiding volgt op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg.
Twee studies tegelijkertijd
Wanneer je twee bekostigde opleidingen tegelijkertijd volgt, betaal je maar voor één opleiding collegegeld. Dit geldt alleen als je het wettelijk collegegeld betaalt. Na het betalen van het collegegeld kun je een Bewijs Betaald Collegegeld opvragen bij de onderwijsinstelling.
Switchen van studie of hogeschool is zeker voor de start van de opleiding geen probleem. Inschrijven voor een andere hbo-opleiding doe je het best voordat de studie officieel van start gaat. Dat is meestal op 1 september.
Lukt het een student vanwege bijzondere omstandigheden niet om binnen 10 jaar het diploma te behalen? Dan kan de student een verlenging van de diplomatermijn aanvragen.
Vier jaar na de start van hun hbo-opleiding heeft 35 procent van de mbo'ers een hbo-diploma op zak, tegen 28 procent van de havisten. Na zes jaar heeft 54 procent van de mbo'ers en 56 procent van de havisten een diploma op dit niveau. Bij vwo'ers is het percentage geslaagden het hoogst en de studieduur het kortst.
Bij heel wat studenten doet het gerucht de ronde dat je maar een beperkt aantal keren examen kan doen voor een vak. Dit is niet juist. Het aantal examenpogingen voor een vak wordt niet door het examenreglement beperkt. Zolang je voor een vak kan inschrijven, mag je er examen voor doen.
Vanwege de leerplicht moet je sowieso tot je zestiende een voltijdopleiding volgen. Zodra je 16 bent, ben je dus vrij om een tussenjaar te nemen, mits je voldoet aan de kwalificatieplicht. Oftewel, je mag dan alleen een tussenjaar nemen als je een diploma hebt op mbo niveau 2, havo of vwo.
Als je een mbo-diploma op niveau 4 hebt, kun je meestal direct - zonder een toelatingstest te hoeven doen - beginnen aan een hbo-opleiding. Twijfel je toch of je wel geschikt bent voor het hoger beroepsonderwijs, dan kun je je intelligentieniveau en taalvaardigheid toetsen door een 21+-toets te maken.
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas; 1 keer mogen zakken voor het examen; of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
Lees dan meer over studeren in het buitenland. Voor hoeveel opleidingen kan ik mij aanmelden? Je mag je voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink: 4 opleidingen met vrije instroom; of.
De kosten van een eerste masteropleiding
De student betaalt het wettelijk collegegeld. Dat is voor studiejaar 2018-2019 €2060,- per jaar per student. Dat zijn niet de werkelijke kosten. De Rijksoverheid betaalt het grootste deel van de kosten.
Collegegeld. De collegegeldtarieven worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het wettelijk collegegeldtarief voor studiejaar 2023-2024 bedraagt € 2.314. Dit bedrag kan verschillen afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.
Hetzelfde geldt voor een tweede universitaire studie. De hoogte van het instellingscollegegeld verschilt erg per studie en onderwijsinstelling maar ligt gemiddeld op ongeveer 10.000 euro per jaar! Dit is circa 8.000 euro hoger dan het reguliere collegegeld!
Aanmelden voor fixusopleidingen: 15 januari
Voor opleidingen met een numerus fixus geldt een uiterste aanmelddatum van 15 januari. Studenten kunnen zich bij Studielink voor maximaal 2 numerus fixus-opleidingen aanmelden.
Voor uitwonende studenten is het bedrag van de basisbeurs voor studiejaar 2023-2024 vastgesteld op 274,90 euro per maand. Ook ontvang je het komende jaar 164,30 euro extra per maand in verband met de sterk gestegen kosten onder andere voor boodschappen en energie.
Per academiejaar krijg je 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (HBO5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil je opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
Als je dit niet haalt, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA) en dan mag je niet verder met je studie. Bij mijn studie waren vakken meestal 2 of 3 punten, dus dan mag je ongeveer 4 vakken missen om over te gaan naar het volgende jaar.
Je HBO-propedeuse heeft dezelfde waarde als een VWO-diploma. Wel kunnen er, naast de diploma-eisen, aanvullende toelatingseisen gelden. Laat je dus goed informeren wanneer je een specifieke universitaire opleiding wilt volgen.