Bemesten van bomen, struiken en hagen
Voor de hagen, denk bijvoorbeeld aan Taxus en Buxus, zijn koemestkorrels een goede bemesting. Voor Buxus is ook een speciale Buxus-mest te koop. Je betaalt hier verhoudingsgewijs wel veel geld voor, terwijl de koemestkorrels net zo goed hun werk doen.
Met koemestkorrels zorg je binnen no-time voor een betere bodemstructuur in je tuin en/of moestuin. De organische stoffen dragen bij aan een verbeterde bodemstructuur. Ook de voedingsstoffen die in koemestkorrels zitten verwerkt, dragen bij aan een vruchtbaardere bodem.
Koemestkorrels worden geleidelijk aan door je planten of gazon gebruikt om te groeien. Voor een gazon kun je één keer in het jaar strooien, voor planten en moestuinen ben je met twee keer per jaar strooien klaar.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Koemest is een goede organische meststof voor Hortensia's. Het bevat niet te veel stikstof en heeft verder de goede samenstelling van voedingsstoffen. Minerale mest is voor de plant direct beschikbaar.
Geen bemeste tuinaarde!
Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan.
Kan ik mijn coniferen bemesten met koemest? Ja, dat kan. Sommige mensen gebruiken in plaats van coniferenmest gedroogde koemest. Deze mest kan prima worden gebruikt.
Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft (juni). Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer).
Als organische mest wordt toegepast kan het best koemest korrel gebruikt worden. Bij het bemesten moet men kleine hoeveelheden per keer toedienen, aangezien rhodo,s zoutgevoelig zijn kunnen ze bij een overgift van meststoffen verbranding's verschijnselen krijgen. Een Rhododendron houdt van een koele voet.
Geef regelmatig mest, maar niet te veel stikstof, want dat zorgt voor veel blad en stelen maar minder vruchtvorming. Gebruik bijvoorbeeld koemestkorrels en wat kali of speciale tomatenmest. Tomaten houden niet van regen.
Houdbaarheid | Circa 5 jaar. Verpakkingen | De koemestkorrels zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 20, 25 en 50 kg. Het zakgoed is online verkrijgbaar via www.mestkorrels.com.
Klimop bemesten met Koemestkorrels
Vooral in het voorjaar als startbemesting in het groeiseizoen. Ook is koemest zeer geschikt bij nieuwe aanplant. u strooit de organische korrels met de potgrond bij de planten en werkt het lichtjes in de grond. De hoeveelheid mestkorrels is afhankelijk van de bodemgesteldheid.
Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels. De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5.
Als basisbemesting is een gift van gedroogde koemest of oude stalmest in het voorjaar ideaal (let op: geen mest toevoegen bij het planten van de aardbeienplanten). In de zomer kun je een keer met een korrelmeststof bijmesten. Kali zorgt voor sterke vruchten en een mooie kleur.
Koemestkorrels oplossen in water
Het voordeel hiervan is dat vloeibare meststoffen onmiddellijk worden opgenomen in de bodem. Zo is de bodem nog sneller voorzien van voeding. Het is niet persé nodig om de koemestkorrels op te lossen in water. Je kunt de mestkorrels ook gewoon over het gazon strooien.
Net als azalea's en rhododendrons houden hortensia's van een zure bodem. Voor hun bemesting gebruik je dus het beste een aangepaste meststof die op deze specifieke behoefte is afgestemd. DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea is een zachtwerkende meststof die speciaal ontwikkeld werd voor deze plantengroep.
Compost voor voedingstoffen en bodemverbetering, koemest vooral voor de stikstof die weinig in compost voorkomt. Verder is het handig om te weten dat compost en koemest niet in een egale laag over de tuin moeten worden verdeeld want verschillende gewasgroepen hebben verschillende voedingsbehoeften.
U kunt voorkomen dat uw haag bruin wordt door uw coniferen jaarlijks te snoeien en daarna te bemesten, bij voorkeur in het voorjaar. Hierdoor voegt u voedingsstoffen en mineralen aan de grond toe die uw coniferen maar al te goed kunnen gebruiken. Coniferen hebben geen bijzonder onderhoud nodig om mooi te blijven.
Magnesium is een voedingsstof die een conifeer nodig heeft. Wanneer er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat, kunnen er bruine plekken in de haag ontstaan. Je herkent het magnesiumgebrek doordat de bruine plekken zich vooral onderin en in het midden van de plant bevinden.
Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven.
In koemest zitten veel goede organische stoffen, dus koemest zorgt ervoor dat je bodem van voedingsstoffen wordt voorzien. Het voordeel van koemest is dat het de voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem. Daar ligt de basis voor de groei van je gazon en/of planten!
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.