De meeste mensen vinden lavendel heerlijk ruiken, maar wespen zien dit anders. Zij houden niet van de intense geur die de lavendelplant verspreidt. Lavendel staat in de zomer vol in bloei en daarmee is lavendel de ideale plant om te gebruiken tegen wespen.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Muggen en wespen hebben een hekel aan sterke, kruidachtige geuren, zoals citroen, lavendel, rozemarijn en de geur van geranium- en tomatenbladeren. Vul potten en bakken met citroen- en andere potgeraniums, rozemarijn, lavendel en tomatenplanten.
Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant. Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Het is bovendien een sterke plant die goed tegen droogte en felle zon kan, maar ook bestand is tegen een beetje vorst.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur. Dus waarom zou je geen lavendel in je tuin zetten.
Behalve basilicum hebben vliegen ook een hekel aan de geur van lavendel. Strooi wat lavendel door je huis of zet een paar plantjes neer. Als je zowel basilicum als lavendel in je huis hebt, is de kans op vliegenoverlast aanzienlijk kleiner.
Deze planten zijn wél geschikt:
komkommerkruid: éénjarige plant, maar als je hem in zaad laat komen kan hij zichzelf uitzaaien of je verzamelt het zaad voor het jaar erna. Een goede plant wat betreft nectar en stuifmeel. lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
Lavendel staat in de zomer vol in bloei en daarmee is lavendel de ideale plant om te gebruiken tegen wespen. Ga voor de Lavandula Angustifolia, want deze heeft de sterkste geur.
De geur van lavendel heeft een rustgevende werking op de mens. Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit.
In tegenstelling tot ons, houden zilvervisjes helemaal niet van de geur van lavendel.
Verjagen met geur: Zoals we al eerder even benoemden, komen wespen vooral af op vlees en zoetigheid. Ze blijven op veilige afstand van citroen, sinaasappel, azijn, kruidnagel en geranium.
Kies er bijvoorbeeld voor om wierook te branden om wespen preventief te weren. De geur van azijn is erg overheersend en hierdoor onaantrekkelijk voor de gestreepte insecten. Azijn in direct zonlicht kan de geur versterken, waardoor je zelf ook liever niet langer in de tuin wilt vertoeven.
Wespen houden niet van sterke geuren en al helemaal niet van rook. Steek daarom meerdere wierookstokjes aan en plaats die op een plek waar veel wespen vliegen. Ze zullen die plek mijden.
De gewone wesp en Duitse wesp gaan je achtervolgen – zelfs als je niet weg loopt – vanaf het moment dat je in de buurt van hun nest bent. Ze voelen zich dan bedreigd en willen hun nest beschermen.
Wespen houden niet van sterke geuren en rook. Brand in de tuin wat wierook en de beestjes blijven gegarandeerd weg. Gebruik wel wierook van goede kwaliteit, die goed roken maar geen synthetische stoffen bevatten (want die kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn).
Nu zou u kunnen denken dat het daarom verstandig is om bijvoorbeeld een sterk parfum of deodorant te gebruiken, zodat wespen uw angstzweet niet ruiken wanneer zij in de buurt komen. Helaas werkt dit niet. Wespen komen namelijk ook op sterke parfums en deodoranten af.
Bepaalde planten
Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite. Zoals daar zijn lavendel, eucalyptus, alsem, siernetel en geraniums. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat katten carnivoren (vleeseters) zijn.
Naast de fijne geur kan lavendel dus ook wonderen doen voor onze (mentale) gezondheid. Deze heilzame plant heeft ook een medicinale werking en werkt onder andere bij hoofd- en buikpijn, slapeloosheid en haarverlies. Volgens studies zou het zelfs gebruikt kunnen worden om bepaalde vormen van kanker te kunnen behandelen.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat de geur van etherische lavendelolie – ruik een paar uren voor het slapen gaan ernaar – mensen met slaapproblemen helpt om beter te slapen. Naast de rustgevende werking die lavendel heeft, verbetert het ook de slaapkwaliteit.
Hoe de truc werkt? Simpel: strooi wat gemalen koffie op een stukje aluminiumfolie en steek de koffie vervolgens aan, waardoor het gaat smeulen. De rook die ontstaat zorgt ervoor dat de insecten op afstand blijven, aangezien rook voor de insecten gelijk staat aan vuur en dus gevaar betekent.
Een wesp heeft niet lang te leven. Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden.
De lavendel houdt van een zonnige standplaats en in een goed doorlatende kalkrijke grond. De lavendel kan het hele jaar door gepland worden, maar de beste periode om de lavendel te planten is wanneer de grond nog warm is. Dit is in het voorjaar of najaar.
Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.
Etherische oliën tegen wespen en bijen
Gelukkig zijn er verschillende etherische oliën waar deze beestjes niet van houden. Zo laten ze zich gemakkelijk afschrikken met kruidnagelolie. De wat pittige en kruidige geur houdt bijen, wespen en horzels op afstand.
De plant staat op een te natte plek
Dit is niet gunstig voor je Lavendel omdat deze van een goed doorlatende grond houdt. Tevens staat een Lavendel liever op een drogere plek. Wanneer een Lavendel te nat staat, heeft dit een negatief effect op de groei van plant. Vervolgens bloeit deze ook minder rijk.