Alleen als een oleander echt te groot geworden is, zal een snoeibeurt onvermijdelijk zijn. We snoeien onze oleanders dan het beste eind februari/begin maart. Rond deze tijd gaat meestal de temperatuur weer wat stijgen in de overwinterruimte en begint de sapstroom in de planten weer op gang te komen.
Het snoeien van de oleander kan je het beste in het najaar doen, voordat je de plant naar binnen haalt. Je knipt met een scherpe snoeischaar een stuk van de takken af. Dit doe je tot het punt waarop je het volgende jaar weer nieuwe vertakkingen wilt.
De uitgebloeide bloemtakjes worden door sommige mensen weggeknipt. Dat moet vooral niet gebeuren omdat op dezelfde takjes vaak in het tweede en derde jaar opnieuw bloemen verschijnen. De takjes verdrogen vanzelf en zijn dan gemakkelijk weg te breken.
Deze wintergroene exotische plant kan een heel klein beetje vorst hebben, overwinter de struik echter bij voorkeur in een lichte vorstvrije ruimte (niet warmer dan 10 ˚C). Geef in zijn winterstalling weinig water, de oleander is in rust, maar laat de kluit niet uitdrogen.
Oleander kan in de zomer buiten staan. Half mei, na de laatste nachtvorst, kan hij naar buiten. Zodra er eind oktober weer gevaar voor nachtvorst is, moet hij weer naar binnen. Hij heeft het liefst een plek in de volle zon, met een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld aan de rand van een vijver.
Als de Oleander gele bladeren krijgt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De plant kan te weinig water hebben gehad. De Oleander heeft te veel water gekregen in een korte periode en is daardoor verzopen. De plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.
Oleander hoeft niet gesnoeid te worden, maar verdraagt snoei wel goed. De beste periode is maart of april. Overwintert de oleander binnen, dan kun je hem op het einde van de winter al in vorm knippen. Geef oleanders in pot van mei tot augustus elke 2 weken vloeibare voeding voor mediterrane planten.
Omdat de Oleander zo graag in de zon staat heeft zij ook vaak water nodig. Vooral in de warme zomermaanden is het nodig om deze dorstige plant dagelijks water te geven. Geef bij voorkeur lauw water.
De Oleander kan in warme landen in de volle grond worden gezet. Het is over het algemeen echter aan te raden, om hem in een pot, kuip of bak te zetten, omdat hij vorstgevoelig is. Hij bloeit lekker lang: van het begin van de zomer tot en met het late najaar.
Wat moet ik snoeien in de herfst? Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
De winter is een uitstekende tijd om bomen en struiken te snoeien. De meeste planten zijn nu in winterslaap en raken minder van slag van het knippen. De sapstroom staat immers zo goed als stil. Ook zie je in deze tijd van het jaar de structuur van de takken veel beter zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent.
Appel- en perenbomen snoei je het beste in de winter (december, januari of februari). Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst.
Oleander bloeit van juli tot september met enkele of dubbele bloemen in de kleuren wit, geel, roze, oranje of rood. De bloemen zijn ongeveer 4 cm groot. Op een zonnige standplaats geeft de oleander de meeste bloemen.
De Oleander is droogte tolerant, maar moet toch af en toe water hebben. Het kan zeer goed tegen de wind en er komen bijna geen ziekten en plagen in voor.
Met deze plant kan je de hele zomer lang genieten van prachtige, kleurrijke bloemen. Op warme dagen voelt de oleander zich het beste thuis op een zonnige standplaats buiten. Deze moet beschut zijn tegen de wind en, vooral bij de gevulde soorten, tegen de regen.
Meng in het voorjaar flink wat organische mest door de potgrond en vervolgens tijdens de periodes van veel gieten regelmatig bijmesten tot half augustus. Verder kun je als bemesting oude stalmest of beendermeel gebruiken. Maar organische mest in de vorm van compost of stalmest cq koemestkorrels verdient de voorkeur.
Als de peulen er verdord 'vaal bruin' uitzien moogt ge ze oogsten, zaaien in het voorjaar. Als je echt wil vermeerderen kan je beter stekken, dat gaat sneller; Groetjes Fons.
Aan de andere kant hebben gewone (volgroeide) oleanders een hoge groeisnelheid. Als zo'n plant gunstige omstandigheden vindt, kan hij per jaar 50 tot 70 cm of meer groeien.
De oleander kan best een nachtvorstje hebben, sommige cultivars zijn zelfs winterhard tot -10 °C. Maar om te voorkomen dat je oleander bevroren is na de winter kun je de plant toch beter naar binnen halen.
geef je plant niet te veel water, maar laat de potkluit ook niet helemaal uitdrogen; dien geen mest toe in de winterperiode.
Een oleander is matig winterhard. Hij verdraagt ongeveer –5 graden Celsius vorst. In een zachte winter met weinig of geen vorst kun je overwegen om een oleander in een pot buiten te laten staan. Op een beschutte plek waar hij weinig wind en nauwelijks regen vangt.
De planten met dubbele bloemen, donkerrode en gele bloemen zijn nog wat minder bestand tegen vorst. Plaats de oleander in de wintermaanden dan ook liever in een niet verwarmd, maar wel licht vertrek in huis. Waar de temperatuur niet onder de 5 en niet boven de 12 graden komt.