Een succesvol team bestaat uit teamleden die samen zaken voor elkaar krijgen. Samenwerking is de sleutel tot succes, maar hierbij is het ook belangrijk om het eigen aandeel te dragen. Ieder teamlid draagt zijn of haar eigen deel van de werklast en begrijpt goed waar hij of zij in de bedrijfsvoering past.
Coachend leidinggeven betekent constant bezig zijn met instructies geven, bijsturen, overleggen, feedback geven en ontvangen en delegeren. Je moet voortdurend aandacht hebben voor je medewerkers. Niet slechts tijdens de tweejaarlijkse voortgangsgesprekken.
Goed leidinggeven is anderen inspireren. Door de lead te nemen, verbinding te leggen en de lijnen uit te zetten bij projecten, stuurgroepen of meetings loop je voorop en boek je succes. Ambitieuze professionals combineren expertise en visie met inspirerende management skills. Succesvol leiderschap maakt een carrière.
De sleutel om je team op 1 lijn te krijgen is dus eigenlijk dat onderlinge vertrouwen. Het vertrouwen dat ieder teamlid zijn of haar uiterste best doet om het teamdoel te behalen. Als dat vertrouwen er is, zullen je teamleden elkaars oordeel niet zo snel meer in twijfel trekken, en groeit de onderlinge waardering.
Vraag naar mensen hun favoriete boek, spel of snack (of wat je nog meer kunt verzinnen). Laat mensen dit eventueel ook pakken, zodat je direct ook wat beweging creëert. Even een tripje naar de boekenkast of het voorraadhok dus. Laat mensen vervolgens kort vertellen waarom dit hun favoriet is.
Met een stabiel team bedoelen we hier met nadruk niet een homogeen team, waarvan de mensen worden ingezet op verschillende opdrachten. Een dergelijke situatie noemen wij eerder een vakgroep of afdeling. Hierbij wordt iedereen ingezet op (meerdere) verschillende projecten die binnen verschillende afdelingen lopen.
Een team is een geheel met een eigen dynamiek, waar medewerkers goed ziek van kunnen worden. Een gezonde teamdynamiek is ondersteunend aan het werkplezier, de samenwerking, de motivatie en aan de effectiviteit van het werk. Dit heeft grote invloed op hoe mensen omgaan met veiligheid en preventie.
Een sterk team bestaat uit de volgende 10 kenmerken.
Doel. Resultaat boeken kan alleen als het team een helder – objectief en expliciet omschreven – doel heeft waar alle teamleden zich medeverantwoordelijk voor voelen. ...
Samenwerking is moeilijk omdat je bijna altijd wat moet opgeven, inleveren. Iets van wat jij goed vindt, waar je aan gewend bent, waar je aan hecht, wordt ingeruild voor een andere benadering, een andere werkwijze. Samenwerken is dus - naast het werken aan iets nieuws- ook het opgeven van iets. En dat doet pijn.
Bij een goede samenwerking is het belangrijk om (tijdelijk) de eigen voorkeuren ondergeschikt te maken aan het gezamenlijke doel. Het behalen van groepsresultaten staat voorop. Het is handig om in de samenwerking en communicatie rekening te houden met het gedrag van anderen.
Werkbare doelen zijn duidelijk, realistisch, meetbaar, zinvol en ze worden gedeeld door de teamleden. De teamleden moeten zich eigenaar van het doel voelen en er volledig achter kunnen staan. Zo wordt een goed doel dus ook 'gedragen'.
De eerste stap om erachter te komen of iemand in je team past, zit in het voorwerk: onderzoek wat je nodig hebt in je team. Wat is keihard nodig in je bedrijf, maar gebeurt nu niet of te weinig? Of vertrekt een huidig teamlid en zoek je vervanging? Wat helpt is om te kijken naar wat iemand gaat bijdragen in je bedrijf.