papier en karton – half jaar. plastic zak – 10 tot 20 jaar.
Afval op straat en in het groen vergaat vaak heel traag. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland circa 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt.
Leer is een duurzaam en aangenaam materiaal, zeer sterk en met het juiste onderhoud gaat het jaren mee. Voordat het leer gebruikt kan worden voor meubels moet het eerst geconserveerd worden, dit gebeurt door het eerst te looien. Het looiproces zorgt ervoor dat het materiaal niet vergaat en lang mooi blijft.
Nauwelijks-afbreekbaar organisch afval
Voorbeelden van dergelijke soorten afval zijn plastic drankbekers, patatbakjes, petflessen, plastic supermarkttassen, boterhamzakjes, plastic rietjes, chipszakken en piepschuim. Dit type afval bestaat ook uit koolstofverbindingen, maar is vaak fabrieksmatig geproduceerd.
Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
Plastic heeft een nare eigenschap: het vergaat niet. In de natuur of in zee valt het langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het blijft plastic. Dieren kunnen plastic niet verteren, als ze het opeten kunnen ze er dood van gaan. Plastic kan op allerlei manieren in zee belanden.
Plastics blijven tot 450 jaar aanwezig, en de kleine fragmenten verdwijnen zelfs nooit helemaal. Marien zwerfvuil vermijden en verminderen staat hoog op de nationale en internationale agenda.
Leer kan zowel waterafstond, waterabsorberend als waterdicht zijn. Leer mag nat worden, zonder dat het de elasticiteit en vorm verliest als het weer droog is.
De urn is gemaakt van klei en vergaat na verloop van tijd (ongeveer 3 tot 6 maanden) om zo weer opgenomen te worden in de aarde. Het vergaan van de urn hangt van de bodemsamenstelling en vochtigheid in de grond af. De urnen worden onder andere gebruikt voor het begraven van de as in de aarde.
Ook een bananenschil blijft nog aardig lang circuleren in de natuur. Doordat de schil het taaie cellulose bevat, bedraagt de afbraaktijd 1 jaar. Een ander product waarvan je niet verwacht dat het zo lang duurt, is een papieren zakdoek. Deze zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat hij is afgebroken.
petfles van polyester, zoals frisdrankflesjes – in de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar. sigarettenpeuken – ongeveer 2 tot 12 jaar. kartonnen drankbeker – minstens een half jaar.
Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien. Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat. En als je ze toch niet wil weggooien, geeft Henk nog een tip.
De oudpapieronderneming neemt het oudpapier af, reinigt en sorteert het. Vervolgens perst zij het tot balen, slaat het op en transporteert het naar een papier- of kartonfabriek. In de papierfabriek wordt het oudpapier opgelost in water. De papiervezels weken daarbij los van elkaar.
Kranten. Een van de gemakkelijkste hulpmiddelen om je schoenen te drogen zijn kranten. Stop een aantal proppen krantenpapier in je doorweekte schoenen. De kranten nemen het vocht op en zorgen dat je schoenen dezelfde vorm houden.
Met leren armbanden moet je opletten dat ze niet in contact komen met bijvoorbeeld chloor of andere bijtende stoffen, zoals zwavelhoudende producten en chemische stoffen. Vergeet hierbij ook de parfum niet. Ga je douchen of zwemmen, doe dan je de armband even af. Teveel vocht is niet aan te raden, namelijk.
Leren armbanden: Leer kan niet tegen water, natuurlijk is een spatje water geen probleem maar ga er niet mee douchen, sporten etc. Hierdoor kan kleurverschil ontstaan, het leer kan gaan breken of loslaten van de sluiting. Draag je armband met zorg en je zult er lang van genieten.
Elk jaar belandt er wereldwijd gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee, ofwel elke minuut een volle vrachtwagen afval. Plastics blijven tot 450 jaar aanwezig, en de kleine fragmenten (microplastics) verdwijnen zelfs nooit helemaal.
Polystyreen zoals koffiebekers, patatbakjes, piepschuim
Dikkere verpakkingen (bijvoorbeeld een polystyreen beker voor meermalig gebruik) met UV bescherming hebben een levensduur van maar liefst enkele tientallen jaren.
Kauwgom kan niet gerecycled worden, zoals ander plastic. De enige juiste manier om van kauwgom af te komen, is door het mee te geven met het restafval.
Plastic afval vervuilt de oceanen steeds meer. Naar schatting zouden de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis kunnen bevatten.
Plastic vervuilt alle ecosystemen, zelfs de meest afgelegen plekken op aarde. Dieren raken in het plastic verstrikt en sterven een langzame, pijnlijke dood. Minuscule kleine deeltjes plastic, zogenaamde microplastics, zijn al aangetroffen in menselijk bloed.
De plasticvervuiling van de oceanen is gekend als de plastic soep, een immens en mondiaal probleem. Inderdaad, immens groot, zelfs zo groot dat er geen exacte cijfers bekend zijn. Momenteel wordt er geschat dat er ca. 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zeeën ronddrijft.