Chloor lost op wanneer het met water wordt gemengd. Het kan onder bepaalde condities ook uit het water ontsnappen en in de lucht terecht komen. Chloor wordt het meest direct via de lucht en het oppervlaktewater aan het milieu toegevoegd.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
Gebonden chloor verwijderen
Je kan de gebonden chloor met behulp van een chloorshock verwijderen. Dat doe je door de concentratie vrije chloor te verhogen tot 10 keer de concentratie gebonden chloor.
Door de bliksem wordt zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3), de ozon reageert met het (vrije) chloor in het zwembadwater. Die reactie zorgt ervoor, dat al het chloor razendsnel verdampt en verdwijnt uit het zwembadwater.
Gebonden chloor wordt afgebroken door UV-licht (een UV lamp is dus een uitstekende oplossing en wordt in openbare zwembaden effectief gebruikt voor het bestrijden van gebonden chloor, opgelet: UV breekt zowel vrije als gebonden chloor af). Een chloorschock (vanaf 8ppm) breekt eveneens de gebonden chloor af.
Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad. Gebruik je de chloorshock echt om bijvoorbeeld algen te doden en het chloorgehalte naar 10 ppm te brengen, geldt hier voor een zwemverbod van ongeveer 12 uur.
Het eenmalig inademen van chloor kan aanleiding geven tot irritatie van de bovenste luchtwegen met tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest. Als u de plaats van het ongeval onmiddellijk verlaat, zullen over het algemeen de symptomen spontaan verdwijnen na enkele uren.
Gebruik van teveel chloor kan niet alleen ernstige gevolgen hebben voor je waterbalans maar ook voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan uitslag, jeuk en bultjes. Maar ook kan gebruik van teveel chloor leiden tot hoesten en benauwdheidsklachten.
Chloor is zeer reactief: het werkt oxiderend en corrosief. Inademen van chloordampen kan leiden tot bronchospasmen en inflammatie van de luchtwegen, gaande tot een bronchoconstrictie.
Ja, 15 minuten kokend water is een manier om al het chloor uit kraanwater te verwijderen. Bij kamertemperatuur weegt chloorgas minder dan lucht en zal het op natuurlijke wijze verdampen zonder te koken.
Chloor reageert met vrijwel elk ander element en is daarom een zeer makkelijke zoutvormer. Daarom is de chloorchemie een belangrijke tak van de industrie. In water van 10 °C lost chloor goed op.
Water met chloor mag in ieder geval niet zomaar in het oppervlaktewater terechtkomen. Dat betekent dus dat je het niet in je tuin mag kieperen.
Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Als je het totale volume van je zwembad weet, is het een berekenen van de hoeveelheid chloor een fluitje van een cent: hanteer slechts 0,013 gram chloor per 100 liter (aantal liter van je zwembad /100 * 0,013.)
Nadeel 1: EPDM-rubber kan niet tegen chloor
Het mag vanzelfsprekend zijn, we benoemen het toch. Als u zelf een zwembad in de tuin heeft gemaakt en u denkt hiervoor EPDM-rubber te kunnen gebruiken, dan is dit dus geen verstandige keuze aangezien zwembadwater altijd chloor bevat.
De carbonaten beschermen de pH waarde in het zwembad door grote schommelingen op te vangen. Zo kan de pH waarde ineens sterk dalen door weersinvloeden of het gebruik van teveel chemicaliën. Het is belangrijk om de alkaliniteit regelmatig te meten met een tester.
Vrij chloor is het chloor dat vuildeeltjes in het water afbreekt en bacteriën of virussen dood. Het houdt of maakt het water in je zwembad helder en gezond. De ideale concentratie vrij chloor is afhankelijk van het type zwembad: Binnenzwembad: 0.5 – 1.5 mg/l (=ppm)
Het is aan te raden om niet direct te zwemmen na een chloorshock behandeling. Dit omdat het kan zijn dat het chloor her en der nog te geconcentreerd is. Laat het eerst zo'n 6 uur verdelen en test het water voor er in te springen. Het is dan ook aan te raden om een shockbehandeling in de avond te doen.
Ook een combinatie van middelen is geen goed idee. Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet.
Verschillende soorten bleek
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en zit meestal in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
Hoe werkt de desinfectie met chloor
Als een enzym in aanraking komt met chloor, worden een of meer van de waterstofatomen in de eiwitmolecuul door substitutie vervangen door chloor. Hierdoor verandert de hele molecuul van vorm of valt uit elkaar.