Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
De leeftijd van de hond
Heb je een jonge hond zonder verlatingsangst, dan kan hij waarschijnlijk makkelijk vier uur alleen zijn. Maar heb je een oudere hond, dan moet je ook rekening houden met dingen als incontinentie, staar, dementie, of doofheid, wat weer kan leiden tot desoriëntatie.
Ga 's ochtends met hem joggen of speel met hem in de tuin. Gooi een bal of frisbee en hij raakt vast wel uitgeput. Als je thuiskomt, zal je hondje maar aan één ding denken: terugkeren naar zijn mand om uit te rusten! Je kunt dan rustig naar je werk vertrekken, en hij zal het niet eens merken.
Het beste is om hem wanneer hij blaft totaal te negeren totdat hij weer rustig is. Wanneer hij dan uiteindelijk gestopt is met blaffen beloon je hem met bijvoorbeeld iets lekkers of lieve woordjes. Het zal in het begin heel lastig zijn, maar dat is de enige oplossing.
Een liefdevolle blik doet daarom wonderen. Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Als je binnenkomt moet je dit gedrag negeren. Doe je dit niet dan bevestig je de hogere positie van de hond, hij vraagt om aandacht en krijgt het ook. Het beste is om op geen enkele manier contact te maken met je hond, kijk hem niet aan, praat niet tegen hem en aai hem niet.
Een hond kun je niet de hele dag alleen laten. Dus als je fulltime werkt, zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen. Wees je ervan bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt. Dit geldt ook voor vakanties.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Voor de gezondheid en welzijn van je hond is het beter om je hond niet te lang alleen thuis te laten. Het verschilt natuurlijk per hond hoe lang deze alleen kan blijven. Volwassen honden (ouder dan 18 maanden) kunnen maximaal 4 tot 6 uur per dag alleen blijven. Puppies en jonge honden maximaal 2 uur achter elkaar.
Een voor de hand liggende optie is om minder te gaan werken of een deel van de tijd thuis te werken. Op deze momenten kun je je hond voldoende aandacht geven en is een kleine wandeling ook een optie. Dit is uiteraard niet bij ieder beroep mogelijk, maar bespreek de opties eens met je leidinggevende.
De realiteit is dat honden en katten wel degelijk besef hebben van de tijd, zelfs een pak beter dan wijzelf! Want als wij weten dat er 30 minuten zijn verstreken en geen 20, dan is dat omdat we voortdurend de klok of onze smartphone raadplegen.
Honden die blaffen of huilen als ze alleen thuis zijn, doen dat omdat ze bang en ongerust zijn en hopen dat je snel terugkomt. De emotie is zo sterk, dat een hond niet op zal geven totdat je weer thuis bent. Een hond die moeite heeft met alleen thuis zijn, kan er niet 'gewoon aan wennen'.
Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes!
Honden hebben het er zichtbaar moeilijk mee wanneer hun baasje ze voor langere tijd in de steek laat. De blijdschap die ze ervaren bij het weerzien is na vier uur afwezigheid namelijk beduidend groter dan bijvoorbeeld na een half uurtje, zo blijkt uit onderzoek van de Zweedse Universiteit van Uppsala uit 2011.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Baasje likken
Als een hond een persoon of andere hond likt, betekent dit onder andere dat de hond erkent dat deze persoon of de andere hond de baas is. Het dier stelt zich dus onderdanig op. Daarnaast vragen ook volwassen honden hiermee om liefde, aandacht en verzorging bij hun baas.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen. Gaat een hond bovenop je liggen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken, dit is geen dominantie maar genegenheid.