Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Als je brood eet, eet je eigenlijk suiker
Doordat we zoveel aardappels, rijst, pasta en ook brood eten krijgen we veel te vaak veel te veel glucose oftewel suiker binnen. Met deze kennis in je achterhoofd kun je wellicht makkelijker andere keuzes maken. Het devies is dus: minder of geen brood eten bij de lunch!
Brood levert een aantal voedingsstoffen die wij nodig hebben om dagelijks goed te kunnen functioneren. Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en krijgen we een belangrijk deel van onze behoefte aan jodium binnen. Ten slotte biedt brood ons veel vitamines en andere mineralen.
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander.
'Het proces dat pasta doorloopt is niet anders dan dat van bijvoorbeeld brood. Bovendien kan pasta zelfs gezonder zijn,' zegt Rizzo. 'Brood bevat namelijk vaak toegevoegde suikers en vulstoffen. Pasta bestaat enkel uit tarwe en water én is verrijkt met B-vitamines.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.
In brood zit zetmeel, dat is suiker en daar word je dik van.
Neem er fruit bij, bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor op je brood, fruit door je yoghurt met muesli of gewoon los. Bij je ontbijt kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken.
Kortom: volkoren-, bruin- en meergranenbrood zijn een prima basis als je op je gewicht wilt letten. Niet het brood is de dikmaker maar het beleg. Het is dan ook verstandig hierop te letten en niet te dik te beleggen. Ook maakt het natuurlijk uit wélk broodbeleg je kiest!
Veel mensen vervangen brood door crackers of rijstwafels als ze willen afvallen. Maar je kunt beter gewoon volkorenbrood eten, aldus het Voedingscentrum. Brood bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die niet of veel minder in crackers en rijstwafels zitten.
Als je helemaal geen brood eet, is de kans op een tekort aan jodium groot. Gebruik dan in elk geval keukenzout dat verrijkt is met jodium: Jozozout. Jodium zit behalve in brood ook in eieren, zeewier, vette zeevis (makreel, zalm, haring) en witvis (kabeljauw en koolvis).
Er zijn broodvervangers en broodvervangers. Je kunt broodvervangers kiezen die je koolhydraten leveren zoals roggebrood, crackers en rijstwafels. Daarnaast heb je broodvervangers die ervoor zorgen dat je juist minder koolhydraten eet en een stofwisseling die ketose wordt genoemd stimuleert.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Brood en aardappelen zijn geen calorie-rijke voedingsmiddelen. 100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal.
Voor een gemiddelde volwassen man adviseert het Voedingscentrum per dag 2500 calorieën, voor vrouwen 2000. Kinderen tot 13 jaar hebben tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag nodig.
Voor volwassen vrouwen tussen de 19 en 50 jaar komt een dagmenu uit op ongeveer 1.900 à 2.000 kilocalorieën (kcal). Dit is de gemiddelde energiebehoefte per dag.
In dit geval is het een prima idee om minder vaak en grotere porties te eten. Kies wat bij je past en wat voor jou werkt én wat je vol kunt houden. De algemene richtlijn van het Voedingscentrum is tussen de 4 en 7 eetmomenten per dag.