Het ondersteuningsplan moet rekening houden met de verwachtingen van de cliënt en zijn vertegenwoordigers en het moet het aanbod van de zorgaanbieder hierbij meewegen. Daarbij moet het plan rekening houden met wat voor de zorgaanbieder inhoudelijk en financieel mogelijk is.
In het ondersteuningsplan staan alle afspraken tussen cliënt en zorgaanbieder. En wat er nodig is om samen afgesproken doelen te realiseren. Het ondersteuningsplan geeft je als ondersteuner inzicht in benodigde deskundigheid, taken, tijdsduur en tijdstip.
De woorden zorg en ondersteunen worden nog weleens verschillend gebruikt. Bij mensen die veel lichaams-gebonden zorg nodig hebben wordt vaker het woord 'zorgplan' gebruikt. Voor mensen waar het accent meer ligt op begeleiden wordt vaker het woord 'ondersteuningsplan' gebruikt.
Wat is een begeleidingsplan? Een begeleidingsplan is een weergave van de afspraken tussen de cliënt en de begeleider over de doelen van de begeleiding en de manier waarop zij proberen deze te bereiken. Deze afspraken zijn gebaseerd op de mogelijkhe- den, beperkingen, wensen en behoeften van de cliënt.
Zorgplan maken
U maakt het zorgplan samen met uw zorgaanbieder. Dit moet uiterlijk 6 weken nadat de zorg is gestart. In gesprek met uw zorgverlener bespreekt u uw wensen en behoeften. En uw mogelijkheden en beperkingen.
In het zorgplan beschrijf je doelen en hoe je die doelen gaat bereiken. Daarnaast neem je in een zorgplan op wie verantwoordelijk is voor welke zorg binnen het zorgplan. Andere woorden voor een zorgplan zijn leefplan, zorgleefplan, zorgbeschrijving. ondersteuningsplan, begeleidingsplan of behandelplan.
Methodisch werken bevat een aantal stappen: verzamelen van informatie, vaststellen van behoeften en problemen, vaststellen van doelen, vaststellen van en plannen van activiteiten, uitvoeren van de activiteiten volgens planning, evalueren en zo nodig bijstellen van de zorg en ondersteuning.
Het werken met ondersteuningsplannen is een wettelijke verplichting op grond van het Besluit Zorgplanbespreking AWBZ-Zorg. In de professionele zorg voor mensen met beperkingen wordt sinds enkele decennia met ondersteuningsplannen gewerkt.
Met een goed ondersteuningsplan, krijg je de ondersteuning die bij je past. Het is voor iedereen duidelijk welke ondersteuning je nodig hebt. Je krijgt dan niet te veel ondersteuning. En je krijgt niet te weinig ondersteuning.
De zorg- en ondersteuningsvraag van de cliënt vormt de leidraad van de samenwerking tussen de cliënt, mantelzorger en professionele zorgverlener. Samen met onze medewerkers wordt er met de cliënt gekeken wat er aan zorg nodig is en zoeken samen met de cliënt en zijn omgeving naar oplossingen.
Het 8-fasenmodel is een krachtgericht begeleidingstraject waarin de leefgebieden die voor iedereen van belang zijn centraal staan: zingeving, wonen, financiën, relaties, lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid, werk en activiteiten.
Een dienst ondersteuningsplan (DOP) helpt u, als persoon met een handicap, bij uw zoektocht naar de juiste ondersteuning. Samen met u gaat een DOP op zoek naar een dienst of een persoon die hulp en ondersteuning op uw maat kan bieden.
Het zorgplan wordt door de zorgverantwoordelijke opgesteld. Hij moet daarbij uitdrukkelijk rekening houden met de voorkeuren van de patiënt. Familie en naasten kunnen hun visie inbrengen. De zorgverantwoordelijke beschrijft hoe hij de situatie beoordeelt en welke verplichte zorg hij noodzakelijk vindt.
In een zorgbeschrijving zet je waarom je zorg nodig hebt, welke zorg de zorgverlener levert en wanneer. Op de website van het zorgkantoor vind je een formulier voor de zorgbeschrijving. Als je de vragen op dat formulier beantwoordt, is je zorgbeschrijving klaar.
Stap 6: evalueren en bijstellen van de zorg
Methodisch werken is het planmatig werken naar een einddoel. Wanneer er een doel wordt bereikt, moet er geëvalueerd worden. Je gaat samenzitten met de cliënt en bespreekt de voortgang.
Wat zijn de 3 fases van methodisch werken? Wat doe je bij de voorbereiding (fase 1)? Wat doe je bij de uitvoering (fase 2)? Wat doe je bij de afronding (fase 3)?
Welk begingedrag bezitten de deelnemers gelet op de leerdoelen? Hoe differentieer ik? Welke werkvormen en groeperingsvormen gebruik ik? Welke leermiddelen zet ik in?
Mensen met een indicatie voor Wlz-zorg, zowel thuiswonend maar ook als ze bijvoorbeeld in een verpleeghuis wonen, kunnen ook in aanmerking komen voor maatwerkvoorzieningen op grond van de Wmo (rolstoel, regiotaxi e.d.).
Begeleiding is hulpverlening die gericht is op ondersteuning bij de huidige situatie en die tot doel heeft om het bestaande niveau van functioneren te behouden. Het kan gaan om een goed evenwicht te houden tussen draagkracht en draaglast van iemand.