Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt het broeikasgas CO2 vrij. Dat is slecht voor het klimaat. Daarom stimuleert de Rijksoverheid energiebesparing en de stapsgewijze overgang naar duurzame energie. In 2050 moet het energiesysteem CO2-vrij zijn.
De belangrijkste nadelen van aardolie zijn:
Bij verbranding van aardolie komen schadelijke stoffen vrij. De CO2-uitstoot draagt bij aan het versterkte broeikaseffect. Bij de huidige consumptie raakt de voorraad binnen honderd jaar uitgeput.
Bij de verbranding ervan komt energie vrij, ook bekend als grijze stroom. Die verbranding levert ook veel CO2 op, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De belangrijkste fossiele brandstoffen zijn aardgas, aardolie en steenkool.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas.
Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komen kooldioxide en andere broeikasgassen vrij, die op hun beurt warmte vasthouden in onze atmosfeer, waardoor zij de belangrijkste veroorzakers zijn van de opwarming van de aarde en de klimaatverandering.
De relatief makkelijk bereikbare voorraden aardolie en aardgas zijn over ongeveer 50 jaar op. Met de moeilijk bereikbare voorraden meegerekend, zijn er nog voor iets langere tijd fossiele brandstoffen beschikbaar.
De aard en structuur van onze samenleving blijkt nauw verbonden te zijn met de eigenschappen van die opgeslagen zonne-energie. Met als gevolg dat de samenleving zoals we die nu kennen niet in stand kan worden gehouden zonder fossiele brandstoffen.
Aardgas is een fossiele brandstof, dat betekent dat er bij de verbranding CO2 vrijkomt, maar wel veel minder dan bij de verbranding van kolen of olie. Het is dus de minst vervuilende fossiele brandstof. Dat gegeven werd jarenlang gebruikt door de industrie om aardgas te promoten als een schone brandstof.
Uit de studie, uitgevoerd door het Oostenrijkse Joanneum Research, blijkt dat auto's op aardgas (ook wel CNG, oftewel Compressed Natural Gas genoemd) op dit moment gedurende hun gehele levenscyclus de minste CO2-uitstoot genereren.
Er moet nog veel gebeuren om de brandstof in de mobiliteit te veranderen voor 2050, maar als we allemaal veranderen dan is het wellicht haalbaar. Volgens Erik Büthker is zon een belangrijke energieleverancier. We moeten volgens hem uiteindelijk naar: Biodiesel, gas hybrid, Bio LNG, Bio CNG, H2 en EV.
'Aardgas is betrouwbaar, beschikbaar, betaalbaar en de schoonste van alle fossiele brandstoffen', zo stond op de website van de NAM.
Fossiele brandstoffen zijn aardgas, aardolie en kolen. Deze brandstoffen zijn vervuilend en hebben veel CO2 uitstoot. Hierdoor zijn ze slecht voor het milieu en klimaat. Omdat de bronnen uitgeput raken, zal de prijs gaan stijgen.
Onder de fossiele brandstoffen vallen de koolwaterstoffen aardolie en aardgas, en verder steenkool en bruinkool.
Gebruik van fossiele brandstoffen
Het is niet te voorspellen hoe lang u nog kunt rijden in een auto op benzine of diesel. Dat geldt ook voor auto's die op lpg rijden. De Rijksoverheid wil in ieder geval in 2050 helemaal geen CO2 meer uitstoten. Dit staat in de Energieagenda.
De ons bekende grote olievelden bevatten nog zo'n 1,3 biljoen vaten olie. Deel die hoeveelheid door de hoeveelheid olie die we op dit moment op jaarbasis consumeren en u komt tot de conclusie dat deze olievelden zeker nog veertig jaar mee kunnen.
Aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof die ontstaat uit resten van dieren en planten die lang geleden vergaan zijn. Op dit moment komt nog ongeveer 65% van alle Nederlandse elektriciteit van aardgas. Aardgas zit ongeveer 3 a 4 kilometer onder de grond.
Diesel is intrinsiek vervuilender dan benzine, maar de uitlaatgassen van diesels worden al jaren nabehandeld. De benzinemotor is echter dezelfde weg aan het volgen.
Aardolie
Aardolie is een fossiele brandstof waar voornamelijk producten als benzine en diesel van gemaakt wordt. Het wordt gewonnen uit olievelden en vervoerd naar raffinaderijen, waar het wordt verwerkt tot bruikbare producten.
Fossiele brandstof wordt gevormd uit afzettingen van dode organismen. Het bestaat uit organisch materiaal (koolstof- en waterstofverbindingen), dat eeuwenlang bewaard is gebleven. Drie soorten fossiele brandstoffen worden gebruikt voor energie opwekking; steenkool, aardolie en aardgas.
Je hebt de keuze tussen een lage temperatuur warmtepomp, die vooral gebruikt wordt in combinatie met vloerverwarming, en een hoge temperatuur warmtepomp die op radiators wordt aangesloten. Je kunt ook kiezen voor een hybride systeem dat een warmtepomp combineert met gascondensatie technologie.
Hernieuwbare energie als alternatief voor gas en mazout
Ook zullen de prijzen van gas en stookolie vermoedelijk verder stijgen. Toch blijft gas aantrekkelijk bij renovatie van bestaande woningen die makkelijk aangesloten kunnen worden op het bestaande gasnet. Of je kiest voor een duurzame oplossing: de warmtepomp.