De Australische golden retriever Charlie is de luidste blaffer ter wereld. Zijn baasje, Belinda Freebairn uit Adelaide, toonde vandaag trots een oorkonde van het Guinness Book of Records. Haar zesjarige hond bracht het tot 113,1 decibel, en ligt daarmee qua geluidssterkte tussen een cirkelzaag en een straalvliegtuig.
De basenji is het enige hondenras ter wereld dat niet blaft.
De Basenji is een rustig hondenras dat niet kan blaffen.
Meld de overlast dan bij de gemeente en bel de politie of de wijkagent. De notitie bij de politie, kun je later als bewijs gebruiken. Is er sprake van verwaarlozing en/of mishandeling van de hond(en), bel dan de dierenpolitie.
Border collies zijn de allerslimste, Afghaanse honden de domste. "De gemiddelde hond heeft een taalkundige ontwikkeling van een menselijke tweejarige. Dat wil zeggen dat ze zo'n 165 woorden, gebaren en signalen kunnen begrijpen", legt de Canadese hondenexpert Stanley Coren uit.
Met deze uitkomsten komt het erop neer dat een hond die overdag in een buurwoning langer blijft blaffen dan 10 minuten een zekere grens overschrijdt. In de avond is meer dan 1 minuut al te lang en 's nachts is een paar keer blaf- fen te veel. Dus zorg dat een hond 's avonds en 's nachts zo min mogelijk blaft.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Als je iemand tegenkomt, loop dan rustig door zonder de lijn strak te houden of het tempo te wijzigen. Zo biedt je je hond zekerheid en laat je hem zien dat blaffen niet nodig is. Negeer het blaffen en beloon hem met voer als hij rustig blijft. Tip: het goed hanteren van de lijn kan ook helpen tegen blaffen.
Waarom blijft mijn hond? Honden kunnen blaffen vanuit angst, verveling, begroeting, tijdens het spelen, om aandacht te vragen of door territoriumdrift/bescherming. Blaffen om zijn territorium te beschermen en om angst te tonen en/of je te alarmeren is voor een hond intuïtief. Dat komt vanuit instinct.
Blaffen door verveling
Een hond die blaft uit verveling heeft te weinig te doen of is gefrustreerd. Dit kan komen doordat de hond niet genoeg aandacht of beweging krijgt. Hij blaft zodra er iemand het huis binnenkomt of zomaar uit het niets. Het ene ras is meer aandacht nodig dan het andere.
De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Het beste is om hem wanneer hij blaft totaal te negeren totdat hij weer rustig is. Wanneer hij dan uiteindelijk gestopt is met blaffen beloon je hem met bijvoorbeeld iets lekkers of lieve woordjes. Het zal in het begin heel lastig zijn, maar dat is de enige oplossing.
Een oplossing is om de hond een anti blafband aan te meten. Met zo'n trainingshalsband voor de hond wordt het blaffen verminderd. Een blafband zorgt door middel van trillingen, geluid of een statische correctie ervoor dat het blaffen stopt.
Ligt er bij u op straat veel hondenpoep, neem dan contact op met de gemeente. Als de hond van de buren 's nachts maar blijft doorblaffen, kunt u dit met uw buren bespreken. Helpt dit niet, bel dan de politie via 0900-8844.
De opgewonden blaf
De hond is blij of opgewonden, bijvoorbeeld bij thuiskomst van de baas, als de deurbel gaat, er bezoek binnenkomt of wanneer je de riem pakt om de hond uit te laten. Deze blaf is hoger dan normaal.
Soms kunnen honden echter zo veel blaffen dat het overlast wordt. Volgens de wet moet iedereen een zekere mate van geluid afkomstig van huisdieren van de buren tolereren. Maar als het blaffen dag en nacht doorgaat en de overlast onredelijke niveaus bereikt, is het verstandig dit probleem aan te pakken.
De bordercollie is gefokt om schapen te hoeden en heeft daarom een beschermend karakter, een hoog energieniveau en een grote bereidheid om voor mensen te werken. Volgens hondenpsycholoog Stanley Coren is de bordercollie de slimste hond.