Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren. Bij het schenken van sommige biertypen is het beter om een droog glas te gebruiken.
Speciaalbier schenk of tap je bij voorkeur in een droog glas. Maar als je pils gaat tappen of inschenken, spoel dan je glas voor gebruik even om onder de koude kraan. Hiermee breng je een filmlaagje aan in het glas zodat koolzuur zich niet kan hechten.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Bier afschuimen
In Nederland willen we dat ons biertje in één vloeiende beweging wordt getapt. Daarna schuimen we het direct 'levend' af. Dat wil zeggen, terwijl het schuim nog over de rand van het glas stroomt. Door het afschuimen met een natte afschuimer ontstaat een laagje op je schuim, dat je stabiliteit verbetert.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Soda werkt ontkalkend én ontvettend en is dus uitermate geschikt om glazen weer te laten glanzen.
Bekend zijn natuurlijk de Engelse bieren. De Engelsen houden niet zo van schuim; ze hebben liever hun glas vol bier.
Doe de kraan in één keer dicht en schuim direct het levende bier af. Je bier is nu klaar om te serveren. In tegenstelling tot pilsener, schuim je speciaalbier nooit af.
Een constante temperatuur, weinig verplaatsingen en weinig zonlicht. Dat is voor de meeste bieren de juiste manier om ze te behandelen. Door schommelingen in temperatuur, een te hoge temperatuur, veel beweging of veel zonlicht kan de smaak van het bier worden aangetast.
Vul de gootsteen met warm water en voeg een kopje witte azijn toe. Laat de glazen een kwartier in dit mengsel staan. Haal de glazen eruit en spoel ze af met schoon water. Wrijf de glazen vervolgens droog met een schone theedoek.
Gebruik geen vaatwasser:
Doe je bierglazen nooit in de vaatwasser. Reinigingsmiddelen voor de vaatwasser zijn te aggresief voor delicaat glaswerk.
Het Heineken glas waar Jos op doelt stamt oorspronkelijk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het heeft een rondere vorm dan de fluitjes en vaasjes van nu en is iets lager en breder. Jos: “Voeger waren ze nog iets wijder en hadden ze een gouden randje voor extra stevigheid bij het afschuimen.
Bij het schoonmaken kun je een schone borstel of spons gebruiken. Gebruik deze borstel of spons alleen maar voor je bierglazen! Besteed hierbij extra aandacht aan de drinkrand, deze is vaak het meest vettig. Spoel je bierglas na gebruik direct om, laat je glas dus niet lange tijd ongespoeld staan.
Er is één stelregel als het om bierglazen gaat: ondergistende bieren smaken het lekkerst in een hoog en smal glas, zoals een fluitje of vaasje. Bovengistende bieren verdienen een kort en bolvormig glas, hierin krijgen de aroma's van het bier meer de ruimte.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Heineken als winnaar uit de test
Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok. Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
In de loop der tijd vlokken de eiwitten uit en zakken naar de bodem van de fles, een van nature voorkomend proces. We willen benadrukken dat de deeltjes niet schadelijk zijn en geen gevaar voor de gezondheid vormen. Wij raden aan om deze flessen rustig uit te schenken en een bodempje in de fles achter te laten. Cheers!
bier {het}
beer {znw.}
Guinness is een krachtig Iers bier dat wordt gebrouwen uit gebrande mout en heeft een hoog hopgehalte.
' Van de tien meest verkochte biermerken, zijn er nu al zes buitenlands. Carling (Bass' meest bekende merk) is overigens nog steeds het meest verkochte bier in Groot-Brittannië.
Glazen komen soms dof uit de vaatwasser. Dat kan aan het gebruikte vaatwasmiddel liggen, als daar geen of niet genoeg glansspoelmiddel en zout aan zijn toegevoegd. U kunt dan ook apart glansspoelmiddel toevoegen.
Glascorrosie is een onomkeerbare beschadiging. Het ontstaat als het oppervlak van het glas aangetast wordt. Een slechte glaskwaliteit, extreem zacht water in de vaatwasser, hoge temperaturen en lange programma's zijn allemaal bepalende factoren bij het ontstaan van glascorrosie.
Witte aanslag kan door twee dingen komen: door kalkaanslag of door glascorrosie. Om erachter te komen wat de aanslag op je glaswerk veroorzaakt, kun je een druppel azijn op het glas uitwrijven. Bij kalkaanslag verdwijnt of verschuift de witte waas. Gebeurt er niets, dan gaat het om glascorrosie.
De scheikundige benaming van baking soda is natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3) en voor gewone soda natriumcarbonaat (Na2CO3). Dit lijkt een minimaal verschil, maar het verschil is wel dusdanig groot! Baking soda is namelijk eetbaar, en soda absoluut niet.