Glazen verpakkingen zijn over het algemeen duurder dan plastic exemplaren. Dit komt omdat het productieproces relatief veel energie kost. Maar daar tegenover staat ook dat glas veel langer mee gaat. Dus hoewel de aanschafprijs in eerste instantie hoger is, heb je dit snel terugverdiend.
Glas lijkt dus vaak een ecologisch verpakkingsmateriaal te zijn, maar als dat eenmalig wordt gebruikt, is wat energie-productie-kosten dus slechter dan plastic!
Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan eenmalig glas, is PET beter voor het klimaat. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.
Als we minder dan eenzesde in gewicht aan plastic nodig hebben, is dat voor het klimaat de betere keuze dan glas. Er hoeft veel minder van geproduceerd te worden en het vervoer is ecologisch minder belastend. Glazen statiegeldflessen zijn daarentegen bijna altijd de bèste keuze. Die worden echt hergebruikt.
Glas is geschikt om levensmiddelen te verpakken met een lange houdbaarheid; van enkele weken tot een aantal jaar. Het nadeel van glas is het gewicht dat nodig is om een bepaalde sterkte te bereiken en daarmee breuk te voorkomen.
Allemaal veel te ingewikkeld en dus duur. Glazen flessen zijn veel zwaarder dan plastic en glas kan makkelijk breken. Bij inname van glazen flessen moeten ze eerst goed worden schoongemaakt, dat kost teveel. Het is voor de producent veel makkelijker en goedkoper om de fles na afloop weg te laten gooien.
Als u op twee essentiële punten let, is invriezen in glas geen probleem. Bijkomend voordeel: het is milieuvriendelijker dan diepvrieszakjes of plastic bakjes. Dikwandige glazen potten met een brede opening zijn zeer geschikt om eten mee in te vriezen.
De nadelen van plastic
Je vindt plastic afval als zwerfvuil op het land, in oceanen, zeeën en rivieren. De kleinste deeltjes plastic kunnen schade veroorzaken bij dieren. In laboratoriumonderzoek zijn ook de eerste aanwijzingen gevonden van nadelige effecten op de gezondheid van mensen.
Veel mensen denken dat dit onder de garantie valt. Ze denken dan dat de ruit van onvoldoende kwaliteit is geweest. Helaas werkt dit niet zo voor een natuurproduct als glas. Net zo goed als een houten tafel krom kan trekken door de vochtverdeling in het hout, kan een ruit knappen door te grote temperatuurverschillen.
Ook niet onbelangrijk: plexiglas is veel goedkoper dan gewoon glas. Verder is plexiglas heel duurzaam. Het verkleurt en verweert niet, waardoor het er jarenlang als nieuw uit blijft zien.
Wat is de isolatiewaarde van plexiglas
Bij ons plexiglas is de warmtegeleidingscoëfficiënt 0,19 W/(k.m), ten opzichte van 0,80 tot 0,90 W/(k.m) bij gewoon glas. Hoe kleiner de warmtegeleidingscoëfficiënt, hoe beter. Lang verhaal kort: plexiglas isoleert minstens 4x zo goed als gewoon glas.
Wegwerpplastic is schadelijk voor het milieu
Dit is onnodig veel afval, ook op straat en in de bosjes. Dat veroorzaakt een groot milieuprobleem. In plastic zitten namelijk vaak giftige stoffen, die de natuur niet kan afbreken. Veel dieren eten per ongeluk de plastic resten en worden hier ziek van.
Sinds oktober is de prijs van glas met zeker twintig procent gestegen. En de verwachting is dat die nog meer gaat stijgen. Oorzaak: tekort aan grondstoffen, tekort aan personeel en de stijgende energieprijzen.
De prijzen kunnen behoorlijk verschillen en hangen voor een belangrijk deel af van het soort glas dat je kiest. Globaal genomen zullen de kosten voor isolerend glas liggen tussen de €65 euro en €200 euro per m2. Daarbij geldt dat hoe hoger de isolatiewaarde is, hoe hoger de prijs per m2 zal zijn.
Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.
Nieuwe plastic korrels zijn op dit moment goedkoper dan korrels uit gerecycled plastic. Dat komt door de lage prijzen van aardolie, schaliegas en miljarden-investeringen in de plasticindustrie, onder meer in een nieuwe fabriek in Antwerpen.
De eerste volledig synthetische kunststof ontsproot uit handen van Leo Baekeland, een Amerikaanse chemicus van Belgische afkomst. Met het bakeliet, dat hij in 1907 ontwikkelde, konden spullen mooier, goedkoper, sneller en veiliger gemaakt worden.
Dat zou best kunnen maar thee (drinkbaar) is vaak maar 70 graden heet en geen 100 graden van kokend water. Met omgeving van ca 20 graden is het verschil "nog maar" 50 graden - en veel glas kan dat wel aan blijkt. Een autoruit van -10 graden met koud water van 2 graden gaat meestal ook wel goed.
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
Bovenop de robuustheid zijn glas-glas panelen beter in staat warmte af te voeren dan reguliere zonnepanelen. Dit samen maakt dat glas-glas panelen over hun technische levensduur zo'n 60% meer opbrengst genereren dan hun glas-folie equivalenten.
Glas-glas panelen hebben een laag glas aan zowel de voor- als achterkant van de zonnecellen. De zonnecellen worden tussen twee glasplaten geklemd waardoor de zonnecellen minder bewegen en resistenter zijn tegen weersinvloeden en mechanische schade.
Niet iedereen is zich ervan bewust, maar je behoort glas ook te onderhouden om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen. Daarnaast zorgt het onderhouden van glas dat de levensduur verlengd wordt. Dit geldt ook voor dubbelglas.