Dat je je extra goed of rustiger voelt na een drankje komt namelijk doordat je brein extra gelukshormonen (dopamine en serotonine) verbruikt. Deze voorraad moet in de dagen na het drinken weer worden aangevuld, waardoor je je na drankgebruik somber of angstig kan voelen.
Alcohol kan de signaalstoffen (neurotransmitters) in je hersenen verstoren, waardoor je depressief wordt na alcohol. Andersom gebruiken veel mensen alcohol om de onaangename gevoelens bij een depressie te verdoven en kan een vicieuze cirkel ontstaan, die er ook weer voor zorgt dat je depressief wordt na drank.
Alcohol verstoort de werking van sommige neurotransmitters en vergroot hierdoor sommige karaktereigenschappen. Zo zal bijvoorbeeld bij iemand waarbij de amygdala actiever is dronkenschap sneller leiden tot agressief gedrag.
Je kunt je behoorlijk down voelen na alcohol. Symptomen van een emotionele kater houden meestal enkele uren tot dagen aan. Je kunt last hebben van: Somberheid.
Alcohol werkt niet alleen verdovend, maar ook ontremmend. Vandaar dat onder invloed van alcohol gevoelens dikwijls sneller en heftiger geuit worden. Ook gevoelens van kwaadheid zullen sneller geuit worden, en gemakkelijker uitlopen op verbale en/of fysieke agressie.
Met een aantal dat oploopt tot meer dan 2.400 tieners per jaar, trekken verschillende artsen aan de alarmbel. Zo wordt ook het aloude thema van hersenschade weer vanonder het stof gehaald. Eén keer comazuipen (meer dan vier pinten binnen de twee uur voor meisjes, zes voor jongens) zou ons IQ met tien punten doen dalen.
Wanneer je gedrag en je emoties blijvend veranderen doordat je te vaak en te veel drinkt, kan er wel een karakterverandering door alcohol optreden. Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen.
Alcohol als uitlokker van depressie
Hoe langer overmatig drinken voorkomt, hoe meer kans op ontregeling en depressie. Hoe jonger je begint met veel drinken, hoe hoger de kans op verslaving en depressieve klachten. Door het veelvuldige drinken zelf ontstaan lusteloosheid en sombere gevoelens.
Alcohol kan leiden tot sombere gevoelens en depressie. Ook kan alcohol sombere gevoelens of een depressie versterken, als je er al last van hebt.
Het herstel van je lichaam na stoppen met alcohol duurt dagen tot jaren. Binnen een dag of drie zijn de directe schadelijke effecten van alcohol voorbij, zoals uitdroging en toegenomen insulinespiegels in je bloed. Na een week is je slaaptekort meestal ingehaald.
Alcoholisme leidt binnen relaties vaak tot spanningen, omdat de partner met een verslaving afspraken niet na kan komen en zijn/haar verplichtingen negeert. Daarnaast ontstaan er regelmatig financiële problemen en laat de alcoholist soms agressief gedrag zien.
Dat drinken wordt gekoppeld aan sociaal zijn, is vermoedelijk ook de reden dat we het zien als iets gezelligs. Dat komt mede omdat het vaak gebeurt in feestelijke of anderszins gezellige situaties. Alles wat daarbij hoort, is dus automatisch ook gezellig. Zoals alcohol drinken.
Als je plotseling veel minder of helemaal geen alcohol meer drinkt kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Je lichaam is een dagelijkse hoeveelheid alcohol gewend en raakt een beetje van slag. Bij ontwenningsverschijnselen kun je: humeurig, rusteloos of angstig worden.
Mensen met een dysthyme stoornis voelen zich het grootste deel van de dag somber en voelen zich meer dagen somber dan goed of blij. Ook kunnen er klachten spelen zoals een slechte eetlust, slaapproblemen en een verminderde concentratie. Deze klachten zijn al langer dan 2 jaar aanwezig.
Alcohol heeft ook een stimulerend effect op de productie van serotonine in het brein. Serotonine is een stof die onder andere invloed heeft op de stemming, de slaap en het geheugen. Serotonine geeft net als dopamine een prettig gevoel en daarnaast ook een gevoel van verbondenheid met anderen.
Het afbreken van alcohol kost veel energie en houdt je lever lang aan het werk (minstens een uur per glas) waardoor niet alleen de alcohol en de giftige afbraakstoffen maar ook alle andere schadelijke stoffen die moeten worden afgebroken erg lang in je lichaam blijven.
Doordat de hersenen van jongeren nog in ontwikkeling zijn, lopen de fases van dronkenschap (ontremd - aangeschoten - dronken - laveloos) anders bij hen dan bij volwassenen. De fases kunnen bij jongeren snel in elkaar over gaan en zij voelen daardoor niet goed aan wat de alcohol met hen doet.
Zure citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruit kunnen je maag, die al geïrriteerd is door de drank, nog meer irriteren. Ook tomatensap en ketchup kun je beter niet op je boodschappenlijstje zetten, deze producten bevatten ook veel zuren die je maag niet trekt na het nuttigen van alcohol.
Wat is een kwade dronk? Bij een kwade dronk kunnen symptomen als baldadig gedrag, schelden en fysiek agressief gedrag voorkomen. Een kwade dronk bij een vrouw uit zich vaker in schelden, terwijl mannen eerder fysiek agressief worden. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Meestal zijn ze zo'n 14 tot 16 uur erna afgelopen. Dit zijn mogelijke symptomen van een mentale kater door alcohol: Prikkelbaarder zijn richting je omgeving. Somberheid, onder meer door lagere waardes van neurotransmitters.
Omdat alcohol de afbraak van cortisol remt, kan alcohol dus meespelen bij het steeds verder opbouwen van stress. Daarnaast werkt stress de positieve effecten van alcohol tegen. Hoe je je voelt maakt dus enorm uit voor de werking van alcohol. Drinken met een gespannen gevoel pakt meestal negatief uit.
Op de korte termijn geeft alcohol het geluksgevoel een boost, maar op de lange termijn ervoeren de drinkers geen verschil. Alcohol maakt de stof dopamine vrij in de hersenen. Deze stof veroorzaakt het gevoel van geluk en plezier in de hersenen.
Alcoholgebruik kan interpersoonlijke conflicten bevorderen. Het kan leiden tot impulsief en risico- vol gedrag en negatieve gevoelens oproepen zoals vijandigheid en depressiviteit. Alcohol kan een gevoel van ontspanning geven maar is geen oplossing voor stress. Het staat probleemoplossing juist in de weg.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.
Een relatief geringe hoeveelheid alcohol heeft dus geen impact. Dat betekent niet dat je je hersenen niet beschadigt door veel te drinken: de uiteinden van de neuronen, de dendrieten, raken beschadigd zodat de informatie-overdracht gehinderd wordt. Ergo, dommer word je er uiteindelijk wél van.