55 jaar mee. Wie glaswol gebruikt om z'n woning te isoleren, wordt niet teleurgesteld. En niet alleen omdat het materiaal een uitstekende thermische, akoestische en brandveilige isolatie garandeert! Glaswolisolatie presteert na 55 jaar immers nog even goed als bij de plaatsing, en waarschijnlijk nog een stuk langer.
De meeste isolatiematerialen gaan 75 tot 100 jaar mee, als ze op de juiste manier toegepast zijn.
De isolatiematerialen verouderen niet: ze zijn vormvast, zakken niet uit en zijn ongevoelig voor veranderingen in temperaturen of vochtigheidsgraad. De isolatie blijft altijd perfect aaneengesloten, waardoor er geen koudebruggen ontstaan.
Glaswol is één van de meest duurzame isolatiematerialen. Het isoleert goed, helpt energie besparen en is bovendien milieuvriendelijk.
2) Isolatiewaarde glaswol en de lambda
De lambdawaarde voor glaswol ligt tussen de 0,031 – 0,044 W/mK (Watt per meter Kelvin). Voor de lambda geldt; hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal kan isoleren.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Minerale wol: bij het gebruik van glas- of steenwol is het verstandig om minimaal 13 tot 16 centimeter dik te isoleren. Voor een nog beter isolatieresultaat kan je een dikte van 20 centimeter aanhouden.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol.
Dakisolatie is de meest effectieve vorm van isolatie van je woning. Isolatie van een schuin dak is op drie manieren aan te brengen: aan de buitenkant, binnenkant of door het spuiten van isolatiemateriaal onder je dakpannen. Aan de buitenkant isoleren levert het beste resultaat op.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Vochtige lucht die op lange termijn het isolatiemateriaal kan aantasten en de isolatiewaarde naar beneden kan halen. In het ergste geval kunnen er zelfs schimmels ontstaan of kan het materiaal achter de isolatie rotten, met alle nadelige gevolgen van dien.
"U kan via onze dealers zakken bestellen om de isolatie te recycleren. U kan normaal ook terecht in het lokaal containerpark." Ook betalen dus, maar het 'verwerken van de inhoud' lijkt mij toch interessanter dan het gewoon te dumpen. Glaswol kan enkel naar het restafval van het containerpark.
Polystyreen heeft een iets hogere isolatiewaarde en behoudt deze waarde ook beter indien het vochtig wordt. Bij glaswol gaat de isolatiewaarde dan hard achteruit (50% isolatie bij 5% vocht). Daarvoor ademt glaswol en is piepschuim luchtdicht, wat dus eerder voor schimmel kan zorgen.
Hoe lang gaat spouwmuurisolatie mee? Moderne spouwmuurisolatie gaat gemakkelijk meer dan 60 jaar mee. Laat je je oude spouwmuurisolatie verwijderen en nadien de spouwmuur opnieuw isoleren met een recent isolatiemateriaal, dan kan je hier dus levenslang van genieten.
Bij glaswol bijvoorbeeld zal een muis direct stoppen met knagen. Dat materiaal bestaat namelijk voor 80 procent uit gerecycled glas en dat voelt niet prettig in hun bekje. Glaswol is daarom het meest muisbestendige materiaal wat er is. EPS parels zijn piepschuim korrels en een stuk aantrekkelijker voor muizen.
Brancheorganisatie Bouwkundige Inspectiebureaus (BBI) waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van verschillende soorten isolatiemateriaal zoals steenwol en glaswol. Die zouden vergelijkbaar zijn met die van asbest. De risico's van asbestdaken worden in recente studies juist genuanceerd.
Al met al bevat Glaswol geen kankerverwekkende stoffen. Let wel op, van glaswol is het wel mogelijk om lichte jeuk en irritatie aan de huid (dit wordt steeds minder) te krijgen. Daarnaast is het mogelijk om glaswolvezels in de luchtwegen te krijgen wanneer je het inademt.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
waarom jeukt glaswol? Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren met glaswol wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen.
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.
Het is licht materiaal en je kunt het gemakkelijk luchtdicht in kieren en hoeken drukken. Wel zijn glaswol rollen erg dik. Je moet dus wel rekening houden met enig ruimteverlies. Daarentegen zorgt de dikte wel voor een zeer goede isolatie.
Het isoleren van een dak met twee lagen heeft geen extra voordelen ten opzichte van het isoleren met één laag. Bovendien kan het leiden tot gezondheidsrisico's, lekkage en meer kosten. Daarom is het niet aan te raden om een dak dubbel te isoleren. Als je je dak wilt isoleren, kies dan voor het isoleren met één laag.