Het openzetten van een poort wordt ook wel portforwarding genoemd. Via de instellingen van het modem (en eventueel ook de router) is per programma een regel toe te voegen om vast te leggen welke poorten het betreffende programma mag gebruiken en naar welk apparaat het dataverkeer doorgestuurd mag worden.
Typ "Netwerkhulpprogramma" in het zoekveld en selecteer Netwerkhulpprogramma. Selecteer Poortscanner, voer een IP-adres of hostnaam in het tekstveld in en geef een poortbereik op. Klik op Scannen om de test te starten. Als een TCP-poort open is, wordt deze hier weergegeven.
Ga naar je internetbrowser en typ 192.168.0.1 in de adresbalk. Open een browser en ga naar het volgende adres: http://192.168.0.1/. Voer bij gebruikersnaam 'admin' en bij wachtwoord 'admin' in.
Klik op 'Start' > 'Instellingen' > 'Netwerk en internet' > 'Wifi'. Selecteer het netwerk waarmee je bent verbonden. Klik op 'Eigenschappen'. Scrol helemaal omlaag in het venster, je IP-adres wordt weergegeven naast 'IPv4-adres'.
De poort 443 is een veelgebruikte poort voor het HTTPS-protocol. Als je website gebruikmaakt van HTTPS, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze poort open is.
Probeer een ander apparaat te gebruiken (telefoon, tablet, laptop, desktop). Opmerking: Als u tegelijkertijd bent verbonden met meerdere netwerken (bekabeld, draadloos, VPN of een bedrijfsverbinding), hebt u mogelijk geen toegang tot de webinterface van uw router.
Poort 25 (TCP) is geblokkeerd om spam te voorkomen en poorten 135/139 en 445 worden geblokkeerd voor de bescherming van consumenten.
Meestal kun je op je modem of router niet meer dan vier apparaten aansluiten. Als je meer apparaten wilt aansluiten en dus meer LAN-poorten nodig hebt, kun je dit heel makkelijk uitbreiden met een switch.
Met poort 443 kunnen gegevens over een gecodeerd netwerk worden verzonden, terwijl met poort 80 gegevens in platte tekst kunnen worden verzonden.
Poort 22 (TCP) wordt gebruikt voor Secure Shell (SSH), het protocol voor beveiligd aanmelden, ftp en port forwarding.
Gewone gebruikers kunnen meestal geen poorten onder de 1024 gebruiken om een webserver op te draaien, dus een makkelijk te onthouden getal boven de 1024 als alternatief voor 80 is twee keer 80 achter elkaar: 8080. Overigens https (versleuteld) verkeer draait standaard op poort 443.
Typ in de adresbalk bovenaan het adres van de router. Meestal is dat: 192.168.0.1 of 192.168.1.1. Log in met de standaardinloggegevens. Meestal is de gebruikersnaam 'admin' en het wachtwoord ook 'admin'.
Selecteer in Wi-Fi-status de optie Eigenschappen van draadloos netwerk. Selecteer in Eigenschappen van draadloos netwerk het tabblad Beveiliging en selecteer vervolgens het selectievakje Tekens weergeven. Uw Wi-Fi netwerkwachtwoord wordt weergegeven in het vak Netwerkbeveiligingssleutel.
De router benaderen
Sluit de router met een netwerkkabel aan op de netwerkaansluiting van je computer of laptop. Via een internetbrowser kun je in het configuratie menu van de router komen. De router benader je door het ip adres als internetadres in de browser in te voeren, vaak is dit 192.168.1.1 of 192.168.0.1.
Start je apparaat opnieuw op.
Open je app Instellingen en tik op Netwerk en internet of Verbindingen. Afhankelijk van je apparaat kunnen deze opties verschillen. Zet wifi uit en mobiele data aan en check of er een verschil is. Zo niet, dan zet je mobiele data uit en wifi aan en check je het opnieuw.
Selecteer Instellingen > netwerk & internet. De status van uw netwerkverbinding wordt bovenaan weergegeven. Met Windows 10 kunt u snel de status van uw netwerkverbinding controleren. En als u problemen met uw verbinding hebt, kunt u de probleemoplosser voor netwerken uitvoeren om deze te verhelpen.
Door poort 445 te blokkeren worden systemen achter de firewall beschermd. Iets wat volgens Microsoft de beste bescherming is tegen aanvallen vanaf het internet.
Op applicatieniveau vinden de meeste aanvallen op bedrijven vandaag de dag plaats via DNS. Des te opvallender dat bij de beveiliging van het netwerk vaak niet wordt gedacht aan inspectie op poort 53, de poort die wordt gebruikt voor het DNS-verkeer en in toenemende mate ook voor het wegsluizen van data.
Network Time Protocol
NTP is een client-server protocol dat (via UDP-poort 123) de huidige tijd opvraagt, meestal van een handjevol andere systemen. Via een slim algoritme komt de client dan tot een instelling waarover bij de aanbieders (servers) de meeste overeenstemming bestaat.