Een keer vergeten je tanden te poetsen is geen probleem, behalve dat je je niet zo fris voelt. Regelmatig niet je tandenpoetsen heeft wel gevolgen. Slecht tandenpoetsen of het niet regelmatig reinigen van je gebit kan verschillende gevolgen hebben, van een slechte adem tot gaatjes en tandvleesontsteking.
Als je niet goed poetst, kan tandvlees gaan ontsteken
Hoogleraar Orale Geneeskunde Fred Rozema legt uit hoe een slechte mondgezondheid kan zorgen voor een verminderde algehele gezondheid: 'Als mensen de tanden niet goed poetsen, kan het tandvlees gaan ontsteken.
Tandplak en tandsteen ontwikkelen zich
Het allereerste wat u merkt als u uw tanden niet poetst, is een toename van de vorming van tandplak. Tandplak ontwikkelt zich binnen enkele minuten na elke maaltijd... en verkalkt binnen ten minste 24 uur.
Als je langdurig niet poetst, ontstaat steeds meer tandplak. "Dat bestaat uit bacteriën, we noemen het ook wel het mondmicrobioom. Dat microbioom zit er niet voor niks, weten we sinds kort: het houdt de mond gezond. Als je je tanden niet poetst, komen er andere micro-organismen in dat microbioom.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Tandenpoetsen doet u om uw tandplaque te verwijderen en om gebitsziektes te voorkomen. Maar uiteraard ook voor een frisse adem. Het advies is om twee keer per dag uw tanden te poetsen, hoe langer de bacteriën in uw mond zijn hoe meer kans het heeft om zich te vermenigvuldigen.
Dit is juist het beschermlaagje dat over uw tanden heen zit na het tandenpoetsen dat tandbederf tegengaat. Volgens experts is het ook belangrijk dat u circa 1 uur wacht voordat u water drinkt na het poetsen. Zo krijgt het speeksel in uw mond de kans om het tandglazuur te reinigen.
Sommige voedingsgewoonten zoals de regelmatige consumptie van rode wijn, koffie, thee, cola of andere gekleurde dranken tasten de kleur van de tanden aan. Ze hebben een invloed op 2 niveaus: 1. Overdreven hoeveelheden koffie en thee laten op je tanden een aanslag achter die uiteindelijk het glazuur binnendringt.
Fluoride. Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride.
Het is normaal om de tanden twee keer daags te poetsen. Uit een enquête blijkt dat ongeveer 80% van de volwassenen tweemaal daags tanden poetst. Vrouwen en hoger opgeleiden poetsen relatief het meest. Tweemaal per dag poetsen is normaal voor ongeveer 80% van de 9-jarigen, maar neemt af naar 60 tot 70% voor 21-jarigen.
Er blijven altijd bacteriën en zuren in je mond aanwezig na het poetsen en om alles weg te krijgen is 2 keer poetsen simpelweg beter dan 1 keer. 's Morgens om de achtergebleven bacteriën en je slechte adem weg te poetsen, 's avonds om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk bacteriën de nacht doorbrengen in je mond én ...
Hoe vaak je je tanden schoon moet laten maken door een professional verschilt per persoon. Over het algemeen raden tandartsen één tot twee keer per jaar een dieptereiniging van je tanden aan.
Je zou het niet verwachten, maar je kan te lang tandenpoetsen. Wanneer je te lang over dezelfde tand schrobt, loop je het risico om het tandglazuur en tandvlees te beschadigen. Bovendien neemt het poetseffect af na verloop van tijd. In het begin zal je veel vuil verwijderen, naar het einde toe wordt dit moeilijker.
Gevolgen slechte mondverzorging
Enkele voorbeelden van aandoeningen en gezondheidsklachten die in de mond kunnen vroegtijdig worden herkend zijn reuma, keel-, maag- en darmproblemen, diabetes, stress en verlaagde weerstand.
Mocht u nu een keer zonder tandpasta komen te zitten, geen paniek. Er zijn namelijk onderzoeken die aantonen dat er nauwelijks verschil is tussen het tanden poetsen met of zonder tandpasta. In beide gevallen wordt ongeveer de helft van de tandplak weggepoetst.
Deze kunnen schade aanrichten in uw lichaam. Het gaat dan om aandoeningen zoals aderverkalking, hart en vaatziekten en longontsteking. Uit onderzoek blijkt dat een slechte mondhygiëne een hoger risico kan vormen voor de ontwikkeling van Alzheimer en dementie.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Water kan geen kwaad
Zelfs in melk zitten suikers die door bacteriën in de mond worden omgezet in zuren. En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water. Water kan nooit kwaad voor je gebit.
Weg met de koffieadem. Hoewel het voor je tanden beter is om je gebit eerst te poetsen en daarna koffie te drinken, zorgt dat er wel voor dat je achterblijft met een koffieadem. Om je mond weer fris te krijgen kun je de koffie het beste met water wegspoelen.
Daarnaast kun je gele tanden helpen bestrijden door twee keer per dag te poetsen met een goede tandpasta. Als je direct wittere tanden wilt, zou je de White Now* producten kunnen proberen. Deze bevatten Blue Light-technologie waardoor je direct wittere resultaat ziet en gaan vlekken en verkleuring tegen.
Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst. Dit doe je door een elektrische tandenborstel te gebruiken en een ronde beweging van het tandvlees naar de tand te maken.
Witte tanden dragen daar zeker aan bij. Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.
Bij het teveel inslikken tegelijk wat je heel soms ziet bij kinderen, kan buikpijn en misselijkheid optreden. Dit komt omdat fluoride in de maag wordt omgezet in hydrofluoridezuur wat een agressieve etsende (bijtende, beschadigende) stof is.
Mondspoeling tegen tandplak en tanderosie
Mondspoeling met een antibacteriële werking voorkomt de vorming van tandplak niet maar remt deze wel. Het kan tevens de conditie van je tandvlees verbeteren. Wees je er echter van bewust dat spoelen met mondwater geen vervanging is van tandenpoetsen!
Naast de slechte bacteriën doodt antibacterieel mondwater namelijk ook de goede bacteriën. Deze goede bacteriën zorgen ervoor dat bloedvaten niet vernauwen en de bloeddruk laag blijft. Door het doden van de goede bacteriën vernauwen de bloedvaten en stijgt de bloeddruk.