Dit zijn mogelijke oorzaken van flauwvallen: Uw lichaam reageert heel gevoelig op bepaalde dingen, zoals pijn, emoties of vermoeidheid (zoals na lang staan).
Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid. Symptomen die bij flauwvallen voorkomen zijn: duizeligheid, sufheid, verhoogde hartslag, hoofdpijn en misselijkheid.
De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine. Het bewustzijn herstelt zich spontaan, meestal binnen een minuut.
Als u flauwvalt komt dat omdat uw hersenen tijdelijk minder bloed ontvangen. Het kan zijn dat u dit voelt aankomen door duizeligheid, oorsuizen, zwart voor de ogen zien. Sommige mensen hebben deze voortekenen niet voordat zij kort het bewustzijn verliezen.
Klachten en symptomen flauwvallen
Er is één symptoom wat zich vrijwel altijd voor doet en dat is het kortdurende bewustzijnverlies. Wanneer het slachtoffer dan direct plat op de grond gaat liggen spontaan herstelt. Dit noemt men een dreigende flauwte.
Bij een flauwte, ook flauwvallen of syncope genoemd, verlies je plots voor een korte periode je bewustzijn. Dit gebeurt als je hersenen tijdelijk niet genoeg bloed krijgen.
Flauwvallen komt door even te weinig bloed in de hersenen. U raakt even bewusteloos (maximaal een paar minuten). Meestal is flauwvallen niet erg.
Leg geen kussen of iets dergelijks onder het hoofd. Dit belemmert de bloedtoevoer naar de hersenen.
Een flauwte gaat altijd gepaard met enkele symptomen zoals zweten, geeuwen en bleek worden. Daarna ervaart het slachtoffer een vermindert bewustzijn dat uiteindelijk leidt tot bewusteloosheid. Het zuurstofgebrek kan in sommige gevallen leiden tot spierspasmen die lijken op epilepsie.
De meeste mensen vallen flauw wanneer ze staan. Angst, schrik, warmte en pijn zijn vaak de aanleiding. Het kan ook gebeuren bij het prikken van bloed.
Volkomen ongevaarlijk
Een hypnagoge schok komt meestal niet vaker dan 1 of 2 keer per nacht voor en duurt per keer niet langer dan een paar seconden. Het is dan ook een ongevaarlijk verschijnsel, u laat hooguit een eventuele bedgenoot schrikken door de onverwachte beweging.
Duizeligheid, een ijl gevoel, zwarte of gekleurde vlekken voor de ogen zijn doorgaans onschuldige maar erg vervelende symptomen. Vaak zijn ze het gevolg van stress en een onevenwichtig adempatroon. En dus makkelijk te verhelpen. Soms is duizeligheid echter een gevolg van een ernstige onderliggende pathologie.
Laat het slachtoffer tien minuten liggen. Maak eventueel knellende kleding los en zorg voor frisse lucht.
Het bekendste symptoom van hypotensie is flauwvallen doordat de hersenen te weinig zuurstof krijgen. Er zijn mensen die helemaal geen klachten hebben. Anderen hebben symptomen als duizeligheid, zwarte vlekken of sterretjes zien, licht in het hoofd zijn, concentratiestoornissen hebben en vermoeid zijn.
Als je eenmaal ligt, kan er bloed van de rest van je lichaam naar je hoofd stromen. Je hersenen krijgen weer genoeg bloed en zuurstof en je komt weer bij. Flauwvallen is dus een beschermingsreactie van je lichaam als je hersenen een kortdurend tekort aan bloed en zuurstof krijgen.
Elke keer als u flauwvalt, komt er kortdurend te weinig bloed in de hersenen. Of dit op lange termijn gevolgen heeft, is niet bekend, maar bij mensen die vaak zijn flauwgevallen zijn geen afwijkingen vastgesteld. Er is dus geen reden om bang te zijn voor bijvoorbeeld hersenschade.
Het belangrijkste verschil bleek dat er bij flauwvallen veel minder schokken voorkomen. “Minder dan tien schokken pleit sterk voor flauwvallen en bij meer dan twintig schokken is epilepsie veel waarschijnlijker. We hebben dit de 10/20-regel genoemd”, legt Shmuely uit.
Indien je een flauwte voelt aankomen
iets suikerhoudend te eten of te drinken als suikertekort de oorzaak van de flauwte is; opnieuw te zitten als je te snel bent opgestaan en je hoofd even tussen je knieën te houden.
Flauwvallen is op zich niet gevaarlijk, maar je kan wel hard of verkeerd vallen. Sommige jongeren proberen zichzelf ook te doen flauwvallen door hun zuurstoftoevoer even af te snijden en dat is wel enorm gevaarlijk.
Ook liggend flauwvallen, stuiptrekkingen, hartkloppingen, urineverlies en verwarde reacties zijn serieus te nemen symptomen.
De aanleg voor flauwvallen kan erfelijk bepaald zijn. Eén op de drie mensen valt wel eens flauw. De meeste mensen maar een of twee keer in hun leven, maar anderen vele malen. Flauwvallen komt het meeste voor bij jongeren tussen de 12 en 24 jaar en bij mensen boven de 60 jaar.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Bewusteloosheid en flauwte
Je reageert niet meer op pijnprikkels en ook niet meer op geluiden. De oorzaak van bewusteloos raken ligt vaak samen met een tekort aan bloedtoevoer naar de hersenen. Een andere oorzaak van bewusteloosheid kan bijvoorbeeld een giftig gas zijn, neem bijvoorbeeld koolmonoxide.
Wat gebeurt er als je onwel wordt? “Je verliest kort het bewustzijn. De directe oorzaak van een wegraking is een verminderde toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen. Het licht gaat even uit, omdat als het ware de aanvoer van elektriciteit hapert.