Alleen op reis gaan kan eng lijken, maar met een open mindset en wat spullen voor extra comfort reis je toch ontspannen. Ga je voor het eerst alleen op reis? Of je nou jezelf gaat ontdekken in verre landen, gaat ontspannen op een exotisch strand of een wereldreis gaat maken: alleen reizen is altijd spannend.
Juist als je alleen reist, kom je heel gemakkelijk andere mensen tegen met wie je soms ook plannen maakt om naar een volgende bestemmingen te reizen. Wanneer je alleen reist, is het vooral belangrijk dat je je gezond verstand gebruikt. Ga niet opeens dingen doen je thuis of in bijvoorbeeld Amsterdam ook nooit zou doen.
Volgens de wet mogen kinderen vanaf 12 jaar alleen vliegen, maar dit wil niet zeggen dat elke vliegmaatschappij het ook toelaat. Sommige maatschappijen staan het alleen vliegen pas toe vanaf 17 jaar, of geven aan dat vliegen onder de 18 jaar zonder begeleiding helemaal niet toegestaan is.
Wat je dan sowieso wel meeneemt? Natuurlijk moet je als eerste denken aan je paspoort (check de verloopdatum!), je boardingpass en eventueel je visum indien dat nodig is. Zorg ervoor dat je deze documenten goed opbergt maar waar je er wel gemakkelijk bij kunt.
Zorg ervoor dat je ruim op tijd op het vliegveld bent. Check de reistijd en houd rekening met eventuele vertragingen. Alleen vliegen kan saai zijn. Neem een goed boek mee, download een nieuwe podcast of zet je favoriete serie klaar zodat je deze ongestoord kan bekijken.
Vooral de maandag, vrijdag en zaterdag zijn dagen waarop veel mensen gebruik maken van Schiphol. Wil u de drukte omzeilen? Vertrek dan vooral niet op deze dagen, maar op een andere dag.
Turbulentie is vervelend voor passagiers maar het vliegtuig zal niet neerstorten. Het grootste gevaar is dat je een flinke smak maakt in het vliegtuig. Daarom moet je je riemen altijd om houden tijdens een turbulente vlucht."
Adem in door je buik, niet hoog op je borst. Blijf je concentreren op je ademhaling als je je onrustig voelt. Zorg dat je afgeleid bent. Probeer bijvoorbeeld een boek te lezen, een spel te spelen, naar muziek te luisteren, een film te kijken of te kletsen met de buurman of buurvrouw naast je.
De kans dat er iets gebeurt is nihil. Jaarlijks stappen miljoenen mensen in een vliegtuig en landen veilig op hun bestemming. Turbulentie kan vervelend zijn en behoorlijk wat schrik aanjagen. Wanneer je te maken hebt met turbulentie in de lucht, probeer te beseffen dat dit normaal is.
Nee, je zit niet standaard naast elkaar in het vliegtuig. Als dit belangrijk voor je is, raden we je aan om – indien mogelijk – vooraf stoelen te reserveren, online in te checken of op tijd op de luchthaven te zijn. Je boekt een reis met vier personen. Dan zou je verwachten dat je altijd naast elkaar zit.
In Nederland is de gemiddelde leeftijd van jongeren die voor het eerst alleen op vakantie gaan in eigen land 16 jaar. Voor buitenlandse vakanties is de gemiddelde leeftijd 18 jaar. Je puber kan alleen op vakantie wanneer zij/hij alles zelf kan plannen, regelen en de vakantie (deels) zelf kan betalen.
Reist uw minderjarige kind (jonger dan 18 jaar) zonder ouder of andere volwassene naar het buitenland? Dan moet uw kind kunnen aantonen dat het toestemming heeft van de gezaghebbende ouder(s).
Alleenstaanden betalen vaak p.p. meer voor een vakantie. Dit komt vooral door de hotelkamerprijzen die zich richten op twee personen. Maak je er alleen gebruik van is dit onderdeel van de reis feitelijk dubbel zo duur. Voor alleenstaanden kan het inderdaad (flink) duurder zijn om op reis te gaan.
Het Nieuwsblad laat weten dat stewards en stewardessen één hand achter hun rug houden zodat ze passagiers kunnen tellen. Ze hebben een apparaatje in hun hand en elke keer dat er een passagier binnenkomt, drukken ze een knopje in.
Kan je van vliegangst afkomen? Volgens Van Gerwen kan iedereen van zijn vliegangst afkomen. Maar daarvoor moet je wel eerst weten welke andere angst erachter schuilgaat. 'Bij de helft van de mensen met vliegangst speelt controledwang een rol,' zegt de luchtvaartpsycholoog.
Op basis van die data kwamen ze tot de conclusie dat mensen die vooraan in het toestel zitten 49% kans hebben om de crash te overleven. Het zijn met name de passagiers in businessclass die vooraan zitten. Zit je in het vliegtuig net voor of net achter de vleugels, dan stijgt de overlevingskans tot 56%.
Er storten ongeveer 100 vliegtuigen per jaar neer. Dat is vergelijkbaar met 1 vliegtuig dat neerstort elke 3 of 4 dagen. Dagelijks worden er echter ongeveer 90.000 tot 100.000 vluchten uitgevoerd.
“Passagiers op de stoelen achter de vleugels van het vliegtuig, hebben een overlevingskans van 69 procent. Als je in het midden gaat zitten, verlaagt die overlevingskans naar 56 procent. En zit je vooraan? Dan heb je maar 49 procent kans om een crash te overleven.”
De rustigste dag om te vliegen is een dinsdag of woensdag. Zo vlieg je om de drukte van het weekend heen, waardoor het een stuk rustiger is op de vliegvelden.
Superlange rijen en rustige momenten: hoe druk het is op Schiphol, verschilt van uur tot uur. Waar het volgens een medewerker in vertrekhal 1 rond 06.00 uur 'echt gekkenhuis' was, waren de meeste hele lange rijen in de vertrekhallen tussen 08.00 en 09.00 uur verdwenen.
Door de drukte op Schiphol zijn vandaag 5.000 tot 10.000 mensen gedupeerd, zegt een woordvoerder van de luchthaven tegen RTL Nieuws. Schiphol noemt de grote drukte op de luchthaven en de annulering van enkele vluchten 'ontzettend vervelend' voor reizigers en ook voor luchtvaartmaatschappijen.