Na ongeveer 12 weken zijn de klachten bij de meeste vrouwen verdwenen, soms duurt het echter langer dan 22 weken. De klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door snelle hormoonveranderingen. Wanneer de klachten zo extreem zijn dat je niets binnenhoudt, is het belangrijk hiervoor eerder te bellen.
Bandenpijn en groeipijn in de onderbuik
Te denken valt aan stekende pijn, een zwaar gevoel in je onderbuik of een zeurend gevoel. De klachten zijn bovendien te verklaren door de snelle groei van de baarmoeder en het oprekken van de spieren en gewrichten.
Als je voorbij de 30ste zwangerschapsweek bent, gaan deze spieren soms onwillekeurig samentrekken. Dit kun je ervaren als een gespannen, harde buik. Op zich is dit een normaal verschijnsel en dit kan meerdere malen per dag voorkomen.
Door de groei van de baarmoeder komt er rek, trek en druk op deze banden. Dat kan een stekende/trekkende pijn aan de zijkanten van je buik, in je liezen en in je onderrug geven. Pijnscheuten kunnen ook ontstaan door een snelle of onverwachte beweging en kan helemaal geen kwaad.
Als je baarmoeder een groeispurt heeft dan komt er vaak ook nog wat meer rek op je banden. Je zal dan een periode wat meer last van bandenpijn hebben. Ook een onverwachtse plotselinge beweging als omdraaien in bed of bukken kan wat meer klachten geven. Dan rekt de ene band ineens wat meer dan de andere.
Derde trimester
Je buik groeit niet alleen door de baby, maar ook door de grootte van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en extra vocht. Ook slaat je lichaam de nodige vetreserves op die ervoor zorgen dat je buik in omvang toeneemt. Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst.
Dat is de vraag van veel zwangere vrouwen. Want op je zwangerschap ben je natuurlijk hartstikke trots en je wilt natuurlijk dat al vanaf week 1 en prachtige babybuik te zien is! Zo snel gaat dat helaas niet. Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken.
De banden waar de baarmoeder aan vast zit worden steeds meer uitgerekt. Dit veroorzaakt stekende pijn aan de zijkant van je buik en in je liezen. Helaas kun je hier niet zoveel aan doen. Advies: Probeer geen onverwachte bewegingen te maken en soms kan warmte (vb een kruik) wat verlichting geven.
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Wanneer je buikpijn in je zwangerschap hebt wat voelt alsof je ongesteld moet worden, is dat vaak juist een goed teken. De banden van je baarmoeder worden immers opgerekt, je hebt groeipijn. En die groei is juist goed. Later in de zwangerschap kun je last krijgen van pijn aan de zijkant van de buik.
Groeipijn komt meestal voor in episodes. Zo heeft een kind een hele poos geen last van groeipijn en dan heeft hij weer een periode met veel groeipijnaanvallen. Een episode duurt meestal enkele weken tot hooguit drie maanden.
Adviezen bij uit bed of uit de auto komen
Draai eerst op je zij als je ligt en wilt opstaan, bijvoorbeeld uit bed. Duw dan pas je bovenlichaam omhoog. Soms doet het ook pijn als je uit de auto wil stappen. Dan kan het helpen om glad plastic op de stoel te leggen.
De meeste bandenpijn voel je aan de zijkant of ter hoogte van het schaambot. Soms kan de pijn continue aanwezig zijn. Dit is vaak van tijdelijke aard en zal uiteindelijk weer verdwijnen. Bandenpijn heeft niks met weeën te maken en zal ook niet regelmatig terugkeren.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.
Hoewel gezegd wordt dat echte bandenpijn pas vanaf 20 weken zwangerschap voorkomt, voelen sommige vrouwen al bandenpijn vanaf ongeveer 8 weken zwangerschap, soms zelfs nog eerder. Bandenpijn is onschuldig en verdwijnt vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder.
Wanneer moet ik naar de dokter bij buikpijn? Meestal gaat buikpijn vanzelf over en hoeft u zich geen zorgen te maken. U bent er meestal binnen een week vanaf. Buikpijn kan ook langer duren of veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, zoals darmkanker.
Bij bekkeninstabiliteit heeft u klachten zoals: Pijn in het bekken, onderbuik, onderrug, liezen of bovenbenen. Pijn na langdurig zitten, traplopen of opstaan na het zitten. Stijfheid en pijn in de benen als u na een tijdje inactief zijn weer beweegt.
Vlak na de bevruchting – ongeveer negen dagen na de eisprong – kun je soms wat buikpijn hebben doordat de bevruchte eicel zich in je baarmoeder nestelt. Op dat moment weet je waarschijnlijk nog niet eens dat je zwanger bent!
Als je groeipijn hebt, voel je een zeurende of brandende pijn aan spieren van kuiten, scheenbenen of armen. Dat komt doordat je botten sneller groeien dan je spieren. Het lijkt daardoor alsof er hard aan je spieren en pezen wordt getrokken. Dat kan heel pijnlijk zijn, maar het is gelukkig niet gevaarlijk!
– Bij bandenpijn heb je zeurende pijn in je liesstreek, aan de zijkant van je baarmoeder of laag in je rug. Soms kan de pijn ook doortrekken naar je schaambot of vagina. Bandenpijn is een scherp en stekend gevoel dat wat langer aanhoudt. Het is dus niet te vergelijken met weeën: deze komen en gaan.
Een harde buik is eigenlijk niets meer of minder dan het samentrekken van de baarmoeder. In de baarmoederwand lopen diverse spierlagen en net als iedere spier kunnen die aanspannen. Je kunt dat aanspannen voelen doordat je buik aan de buitenkant hard aanvoelt, vandaar dat we het wel een harde buik noemen.
Kan je je buik intrekken als je zwanger bent? Je kunt je baarmoeder voelen – Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen.
De verloskundige en de gynaecoloog beoordelen de groei van de baby door de hoogte van de baarmoeder te voelen. Meestal zijn deze controles voldoende om te bepalen of de baby goed groeit. Het is dan niet nodig om een groeiecho te maken.
In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's. Er zijn ook vrouwen die juist dan afvallen omdat ze veel last hebben van ochtendmisselijkheid. In het derde trimester is de gewichtstoename meestal zo'n 3 tot 4 kilo.