Tandsteen is namelijk tandplak die hard is geworden. Door minimaal 2x per dag goed te poetsen – ook op de moeilijk bereikbare plekken- kun je tandsteen voorkomen. Flossen helpt ook goed tegen tandsteen.
Na verloop van tijd wordt de tandplak door verkalking keihard. Vanaf dat moment noemen we het tandsteen. U kunt dit niet meer zelf verwijderen en het zorgt vaak voor een slechte adem. Door tandsteen krijgt u makkelijker ontstoken, bloedend tandvlees.
Tandplak en tandsteen voorkomen
Tandplak kan op de lange termijn voor verschillende mondproblemen zorgen. Het is daarom zaak om elke dag tandplak zo goed mogelijk zelf te verwijderen tijdens het poetsen en te rageren, stokeren of te flossen.
Omdat het qua kleur niet gemakkelijk te onderscheiden is van je gebit, is tandplak niet gemakkelijk te herkennen. Als je plak van je tanden afhaalt dan herken je het als een soort crèmekleurige plak. Ook als je met je tong langs je tanden glijdt, kun je tandplak voelen. Het maakt je tanden een beetje ruw.
Van tandplak naar tandsteen
Wanneer speeksel, voedsel en vloeistoffen samenkomen in de mond, kunnen er bacteriële ophopingen ontstaan die grenzen aan het tandvlees. Deze ophoping wordt tandplak genoemd. Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen.
Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen je tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.
Dat komt helaas omdat tandsteen niet thuis verwijderd kan worden. Om tandsteen van tanden en kiezen te verwijderen is een tandsteenbehandeling door een tandarts of mondhygiënist nodig.
Het grote deel van de mensen die een behandeling ondergaan met het verwijderen van tandsteen voelen hierbij gelukkig geen pijn. Het verwijderen van tandsteen boven het tandvlees is meestal geen pijnlijke klus. Het kan wel gevoelig worden als de patiënt in kwestie last heeft van een gevoelig gebit of gevoelige tanden.
Het niet tijdig verwijderen van tandplak en tandsteen heeft, naast het ontstaan van gaatjes, nog een ander naar gevolg. De bacteriën die zich op de tandplak en tandsteen verzamelen irriteren het tandvlees, waardoor het ontstoken raakt.
Voorkomen van tandsteen
Daarom is het regelmatig bezoeken van de Mondhygienist of preventieassistent goed om het tijdig te laten verwijderen. Voor de een zal dat elke 3 maanden zijn en voor de ander is elke half jaar voldoende.
De duidelijkste aanwijzing voor de aanwezigheid van tandsteen is een gele of bruine kleur van tanden of tandvlees. De enige manier om zeker te weten of u tandsteen hebt (en om het te laten verwijderen) is een bezoek aan uw tandarts.
Beginnende tandplaque is niet zo gevaarlijk, maar als het laagje dikker en ouder wordt, krijgen schadelijke bacteriën het overwicht. Deze bacteriën kunnen dan een tandvleesontsteking veroorzaken. Tandplaque kan verkalken en er ontstaat tandsteen.
De combinatie van bacteriën, etensresten en speeksel zorgt voor een kleverige crèmekleurige substantie. Dit noem je tandplak. Doordat tandplak bijna dezelfde kleur als tanden en kiezen heeft is dit niet altijd goed zichtbaar.
Tandplak en tandsteen
Het plakt als het ware vast aan uw gebit. Deze plak kan de basis zijn van verkleuringen van de tanden en kiezen, en kan tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Wanneer de plak niet goed verwijderd wordt, gaat het zich steeds meer hechten aan het gebit.
Wie denkt dat tandplak weggepoetst kan worden door meer tandpasta te gebruiken, heeft het mis. Sterker nog, tandpasta heeft er helemaal geen invloed op. Dat meldt het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, dat tien onderzoeken hierover samenvoegde en analyseerde.
Tandpasta's van het merk Oral-B behoren tot de meest door tandheelkundig specialisten aanbevolen tandpasta's. Oral-B biedt verschillende soorten tandpasta in verschillende smaken; grote kans dat er ook eentje voor jou bij zit.
Dagelijks vormt zich een laag tandplak op de tanden. Deze kleverige laag bestaat uit bacteriën, voedselresten en eiwitten uit je speeksel. Wanneer je tandplak niet goed verwijdert, zal het op den duur verharden en ontstaat er tandsteen. De een heeft meer tandsteen dan de ander.
Tandplak als veroorzaker van mondproblemen
De bacteriën in de plak zijn de veroorzakers van de meest voorkomende mondproblemen, zoals: Ontstoken/bloedend tandvlees (gingivitis/parodontitis). Gaatjes (cariës). Slechte adem (halitose).
Tandsteen verwijderen is in principe niet pijnlijk, maar kan door sommige mensen als vervelend worden ervaren. Er zijn overigens ook mensen die het heerlijk vinden om tandsteen te laten verwijderen. De meningen verschillen dus per persoon. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich fijn voelt in onze tandartsstoel.
De tandartsen van Amstel Dental raden het gebruik daarvan echter af. Charcoal en baking soda zouden de tanden witter maken. Dit gebeurt echter niet: het schrobt misschien alleen vervuiling (aanslag) weg. Helaas kleven er ook nadelen aan het poetsen met baking soda of houtskool.
Coconut Oil pulling (gemaakt uit biologische kokosolie) is een 100% natuurlijke manier om je mondhygiëne dagelijks te onderhouden. Het zorgt voor minder tandplak, wittere tanden en een langdurige frisse adem.
Oorzaken van tandsteen – De een heeft meer tandsteen dan de ander. De voornaamste oorzaak is de persoonlijke mondhygiëne. Door niet de juiste poetstechniek te gebruiken, blijft er meer tandplak achter in de mond. Hierdoor zal er meer tandsteen ontstaan.