Het advies van Verkoelen is om fruit vooral voor 'de smaak' te nemen. Je kunt dan denken aan één kiwi, één mandarijntje of een handje aardbeien.
Alle vers fruit is gezond. Er zijn geen verboden vruchten voor mensen met diabetes. Sommige fruit- soorten bevatten meer koolhydraten.
Het advies om 2 porties fruit per dag te eten, geldt ook voor mensen met diabetes.
alle soorten vers fruit, rekening houdend met de koolhydraat-portie (zie extra fruitlijst): bijvoorbeeld 200 gram aardbeien, alle soorten bessen, frambozen, netmeloen en pompel- moes, 150 gram voor abriko- zen, appel, peer, sinaasappel, mandarijn, suikermeloen, nectarine, papaja of perzik, 100 gram voor ananas, druiven ...
Heb je diabetes type 2, dan is het wel goed om je stuk fruit verstandig te kiezen. Bananen passen prima in een gezond dieet, mede omdat ze naast suikers ook veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten.
De beste keus voor het ontbijt zijn volkorenbrood, havermout, fruit, maar ook vezelrijke producten zoals muesli.
Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt.
De vrucht is ook goed voor mensen met diabetes en het veroorzaakt geen suikerdip.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Voor de meeste mensen met diabetes is fruit (zoals bananen) een gezonde keuze. Een uitzondering hierop is als je een dieet met weinig koolhydraten volgt om je diabetes onder controle te krijgen.
Een volkorenboterham of volkoren cracker met gezond beleg. Kies ook eens voor peulvruchten, zoals deze geroosterde kikkererwten.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Het beste antwoord. Een banaan is eigenlijk heel gezond. Vergeleken met een appel heeft een banaan vier keer zoveel proteïnen, tweemaal de hoeveel koolhydraten, driemaal de hoeveel phosphorus, vijfmaal zoveel vitamine A en ijzer en tweemaal zoveel van alle andere vitamine en mineralen.
Suikervrij snoep voor diabetici
De zoetstoffen geven wel de zoete smaak, maar ze worden niet opgenomen in je bloed. En dus verhogen ze je bloedsuikerspiegel niet. Alle voedingsmiddelen waarvan het koolhydratendeel een GI lager dan 55 hebben, mogen door diabetici gegeten worden.
Nederlanders drinken graag koffie of thee. Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Dit verschil wordt kleiner naarmate ze ouder worden, omdat ook mensen zonder diabetes dan steeds vaker een of meer ziekten krijgen met meer kans op sterfte. Bij diabetes type 2 is de sterftekans voor mensen van 45 jaar tot 60 jaar ongeveer twee keer zo groot als voor mensen zonder diabetes.
Wie diabetes type 2 heeft kan in veel gevallen door gezonder te eten, te bewegen en af te vallen ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline. De bloedsuiker wordt dan lager en stabieler. Er zijn zelfs mensen die daardoor helemaal geen insuline of medicijnen meer nodig hebben.
Een verschil met Brinta is dat havermout de postprandiale glycemie kan verlagen. Het gaat hierbij om het bloedsuikergehalte, dat binnen een uur na het eten gemeten wordt. Dat deze laag blijft is iets dat gunstig is als je diabetes hebt. Brinta (tarwe in het algemeen) heeft dit positieve effect niet.