Prik eventueel met een eierprikker of stompe naald een gaatje aan de stompe kant van het ei. Daar zit een luchtkamer. Als je een gaatje daarin prikt kan de lucht eruit.
Een gaatje in je ei prikken kan op veel manieren. De makkelijkste is het gebruik van een speciale eierprikker. Deze zijn in vele varianten en tegen vele prijzen te koop. Maar je kunt ook een gaatje prikken met een naald of veiligheidsspeld.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
De eierprikker voorkomt dat eieren tijdens het koken barsten. Met behulp van de eierprikker wordt een gaatje in de bolle kant van het ei geprikt, waardoor de lucht kan ontsnappen en het ei heel blijft.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Zet de pan op het vuur en doe er een klein klontje (room)boter of scheutje olie in. Is de boter gesmolten, laat dan het ei voorzichtig uit de kom de pan in glijden. Laat het ei een minuut of 3 tot 4 op een lage temperatuur garen, liefst met een deksel die precies past erover.
Als het ei barst terwijl het water al kookt, kun je het gewoon opeten; en als de scheur niet te groot is, zal het ei verder ook normaal gekookt worden. Als een ei gebarsten is voordat je het gaat koken, kook het dan niet.
Dooier: de dooier zorgt voor het voedsel van het kuikentje. Kiemvlek: hier vindt de eventuele bevruchting plaats van het eitje. Luchtkamer: hier zal het kuikentje voor de eerste keer naar adem happen voor dat het de schaal open pikt.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Stop het hete hardgekookte ei in een glas met ijskoud water. Doe je hand vervolgens bovenop het glas en schud daarna flink heen en weer. Na een paar seconden zou de schil zo van het ei af moeten glijden. Dit is eigenlijk het laten schrikken en schudden in één, maar dan op kleinere schaal.
Tik heel zachtjes met het ei tegen de rand van de kom totdat er een gaatje in komt. Houd het ei boven de kom en plaats je duimen tegen het gaatje van het ei. Breek nu het ei open boven de kom. Een ei splitsen doe je met een lege plastic fles.
Eieren kunnen breken als de luchtkamer in het ei uitzet door de warmte. Dit kun je voorkomen door: Voor het koken een gaatje aan de bolle kant van het ei te prikken met een eierprikker. Zo kan de lucht tijdens het koken ontsnappen.
Het is 'het gaatje', want gaatje is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat gaatje'.
Eierprikker - PERFO - Gefu | bol.com.
''Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, maar ook verzadigd vet en cholesterol. De aanbeveling is daarom om maar 2 tot 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet en cholesterol binnen kunt krijgen.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Zet het vuur niet te hoog, want dan droogt het ei te snel uit en bakt deze aan. Als de pan warm is, laat het ei in de pan glijden en doe een deksel op de pan. Breng eventueel op smaak met peper, zout en/of andere kruiden. Je ei is binnen 3-4 minuten gaar - als het eiwit helemaal gestold is!
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Kun je een ei twee keer koken? Het beste antwoord. Ja, dit kan wel, alleen moet je het ei dan wel veel langer laten koken omdat de warmte er langer over doet om door het hard geworden eiwit heen te dringen.
Door koude eieren in kokend water te leggen kan de schil barsten en is de kans groot dat de eieren leeggelopen.”
Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.