Zijn de stopcontacten alleen stoffig, dan kunt u de buitenkant eerst afnemen met een droge (stof)doek. Voor het stofvrij maken van de binnenkant bestaan speciale borsteltjes die precies in het stopcontact passen. Heeft u die niet, dan kunt u ook de droge doek ook voorzichtig door de binnenkant halen.
Strooi wat baking soda op een natte tandenborstel. Schrob hier de vergeelde plekken mee. Veeg af met een natgemaakte en uitgewrongen microvezeldoek. Herhaal indien nodig.
- Vermijd een lichtschakelaarschok: Spuit geen vloeistof, of het nu een lichtreiniger of water is, op de schakelaars, omdat elke vloeistof elektriciteit geleidt en het risico van schokken verhoogt. - Gebruik een zachte, bij voorkeur niet-schurende doek en bevochtig deze voor het schoonmaken met water.
Zitten er verfspetters op? Dat kun je het beste met een scherp mesje of terpentine verwijderen.
Kortsluiting
Water kan ervoor zorgen dat de plus- en mindraden met elkaar in contact komen, met kortsluiting tot gevolg. Normaliter kan hierdoor zelfs brand ontstaan, maar gelukkig zijn woningen tegenwoordig voorzien van een aardlekschakelaar waardoor dat risico kleiner is geworden.
Ze kunnen namelijk oververhit raken en zo brand veroorzaken. Het is ook een goed idee om regelmatig een stofdoek over de stekkerdozen in huis te halen. Stof en elektrische apparaten is namelijk een gevaarlijke combinatie.
Haal met behulp van een schroevendraaier de knoppen van de lichtschakelaars los. Verwijder vervolgens het raamwerk. Draai de schroefjes los waarmee de schakelaar gemonteerd zit. Nu kun je de schakelaar een stukje naar je toe trekken zodat je bij de draden kunt.
U kunt stopcontacten alleen goed en zorgvuldig schilderen als u ze van de muur heeft gehaald. Als u de stopcontacten bijvoorbeeld op oude kranten legt, hebt u veel bewegingsvrijheid tijdens het schilderen.
Verweerde en doffe plekken ontstaan door weersinvloeden op kunststof kan je met Peek oppoetsen en weer mooi glanzend maken. Doffe plekken kunnen ook veroorzaakt worden door slijtage, door gebruik ontstaan door oppervlakkige krasjes. Oppervlakkige krasjes in kunststof kan je met Peek Polish weg polijsten.
Meng een deel azijn en een deel water. Spuit deze oplossing op je plastic en laat het een paar uur zitten tot het droog is. Spoel het grondig af met water en zeep. Maak je geen zorgen over de geur van azijn.
Tip: laat de witte kleding eerst even weken in een emmer water met soda. Was de kleding daarna met de wasmachine. Ideaal om witte was weer wit te krijgen, als die verkleurd of vergeeld is.
Zelf gebruik ik altijd de spuitbussen Mat Zwart van de Action. Deze zijn goedkoop en qua kwaliteit verf ook helemaal prima. Je kan de stopcontacten ook gelijk al zwart spuiten (dus geen primer gebruiken).
Een bruine draad is altijd de aanvoerdraad van de stroom. De blauwe draad is de nuldraad. Een blauwe draad is altijd de afvoerdraad van de stroom. De geel/groene draad is de aardedraad.
Vanzelfsprekend dweil je vaker als je een hond hebt die regelmatig met modderpoten door het huis springt. Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden.
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien. En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
Wanneer een groepenkast vervangen
Schakelaars branden in en aardlekschakelaars verouderen en weigeren dienst wanneer dat nodig is. Dit kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Onze groepenkasten gaan gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar mee.
Enkelpolige schakeling aansluiten
Een éénpolige schakelaar beschikt over 2 aansluitingen; 1 fasedraad en 1 schakeldraad. Bij deze schakeling wordt alleen de schakeldraad onderbroken. In dit geval loopt de schakeldraad naar de lamp, de draad wordt dan ook wel lampendraad (L) genoemd.
Het COM-contact is met name bij lichtschakelaars gewoonlijk gemarkeerd door: een afwijkende kleur van de aansluitklem. de letter P (van Parent), of L (van Live)
Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Ook opladers in stopcontacten en apparaten die aan het opladen zijn vormen dus een gevaar. Hierbij geldt dan ook de regel dat je de apparaten goed in de gaten moet houden. Als een apparaat een volle accu heeft en dan toch blijft laden, is er een kleine kans op oververhitting en dus op brand.
Afhankelijk van de individuele fysiologie is de weerstand van het menselijk lichaam 700 tot 1000 ohm. Dienovereenkomstig is 50 volt voldoende om een levensgevaarlijke stroom van 50 mA (milliampère) te laten lopen. Maar zelfs veel lagere stromen vanaf 10 mA kunnen dodelijk zijn.
De Britse stopcontacten bevatten drie rechthoekige openingen en staan geregistreerd als BS 1363. Type G reisstekkers zijn te herkennen aan de drie langwerpige openingen, die zijn toegesneden op een stekker met drie pinnen.