VIBB (very important belgian beer) is het eerste bier ter wereld zonder suiker en bevat ook nog eens heel erg weinig calorieën.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils.
Er wordt géén suiker aan het bier toegevoegd. Het meeste suiker in bier komt voor in de vorm van maltose en glucose. De hoeveelheid schommelt tussen 35 tot 40 g per liter pilsener.
Gewone biertjes
Wanneer je voor gewoon bier gaat, kun je het beste voor Amstel of Grolsch kiezen, want daar zitten de minste calorieën in. Maar echt veel verschil zit er niet in. Alleen Jupiler komt ver boven de rest uit en bevat de meeste kilocalorieën.
Het officiële advies is voor mannen en vrouwen hetzelfde: geen alcohol drinken of maximaal 1 glas per dag. In alcoholische dranken kunnen koolhydraten zitten die de bloedsuiker verhogen, maar na het verwerken van alcohol kan de bloedsuiker ook flink omlaag gaan. In bier meer dan in wijn of gedestilleerde dranken.
Sterke drank bevat in de meeste gevallen weinig tot geen toegevoegde suiker. Denk hierbij aan wodka, rum, whisky of gin. Dit komt met name doordat het gedistilleerde dranken zijn. Het distillatieproces begint bij elke sterke drank met suiker.
Alcoholvrij bier bevat koolhydraten, vaak in de vorm van suikers. Het is een suikerhoudende drank. Suikerhoudende dranken, zoals sappen en frisdranken, staan niet in de Schijf van Vijf. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot namelijk de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo'n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal. Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal.
In de meeste gewone flesjes bier zit 0 tot 1,5 gram suiker, minder dan een half suikerklontje van 4 gram. Hoeveel gram suiker zit er in bier met een smaakje, zoals Radler? Dat is een stuk meer, namelijk tussen de 5 en 30 gram.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Er kan inderdaad een verband zijn tussen het op latere leeftijd suikerziekte krijgen (ouderdomsdiabetes) en overmatig alcoholgebruik. Bij deze vorm van suikerziekte is het vetgehalte van het bloed te hoog. Het drinken van veel alcohol kan daar een oorzaak van zijn.
Jupiler 0,0% alcohol pakt op zijn verpakking uit met de claim 0% suiker.
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
Nederlanders drinken graag koffie of thee. Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
In pils is geen suiker te vinden (zie Diabetesfonds.nl), maar in bijvoorbeeld Radler kan wel 14 tot 20 gram suiker zitten. De suikers hebben dan ook een aandeel in de hoeveelheid calorieën van het bier, 1 gram suiker is verantwoordelijk voor 4 kcal.
Opvallend: ook diabetespatiënten (type 2) zijn hierbij gebaat. “Wie wat rode wijn drinkt, zal zijn bloedsuikerspiegel tot 30 procent minder de hoogte injagen. Die suikerpiek is de indirecte oorzaak van zowel diabetes als dementie, artritis en hartziekten.
Overmatig alcohol drinken is zo'n 41% schadelijker voor je gezondheid, dan te veel suiker eten.
Eind oordeel alcohol en koolhydraat dieet
Neemt u een borrel kies dan voor een drankje met weinig koolhydraten zoals een bubbel, droge witte wijn, rode wijn of kies voor een alcoholvrije variant. Het is dan ook verstandig om u alcoholconsumptie zoveel mogelijk te beperken of zelfs te staken.
Veel wijnen bevatten sowieso geen of zeer weinig suiker. Zoals fino sherry of ongedoseerde champagne: helemaal suikervrij. Maar ook veel appellations hanteren voor hun droge wijnen een bovengrens van 4 gram/liter restsuiker.