Als er geen mos of onkruid aanwezig is in het gazon, is verticuteren dus helemaal niet nodig. Beluchten wordt aanbevolen bij verdichte bodems. Deze komen vaak voor op zware, kleiachtige gronden. Ook intensief gebruik kan leiden tot selectieve verdichting die niet meer kan verholpen worden met een verticuteermachine.
Door te beluchten maak je gaten in de bodem. Je belast het gazon nog steeds een beetje, maar de wortels krijgen niet zo'n opdonder als bij het verticuteren. Ze krijgen juist weer de ruimte om te ademen en om licht, water en voeding op te kunnen nemen.
De bodem wordt hard en ondoorlaatbaar. Het gras kwijnt weg, mos voert de boventoon. Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid.
Waarom gazon beluchten
De wortels van grassprieten hebben lucht nodig, zoals alle planten, omdat dit het opnemen van water en voedingsstoffen bevordert. Als er niet voldoende lucht bij de wortels van uw gazon komt, heeft dit vaak als gevolg dat deze niet goed te werk kunnen gaan om het gras gezond en groen te houden.
Niet meer verticuteren is natuurlijk geen oplossing. Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen.
HET BESTE MOMENT OM HET GRAS TE VERTICUTEREN
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius.
Als je te kort achter elkaar verticuteert of te grondig te werk gaat, kun je het bestaande gras ernstig beschadigen. En maak je te veel ruimte tussen de graskiemen, dan bestaat de kans dat onkruid het overneemt van je gras. Houd het dus bij één tot twee keer per jaar.
Een apparaat wat lucht door het afgekoelde wort (21 °C) voeert heeft minstens 15 minuten nodig om de juiste hoeveelheid zuurstof op te laten nemen. Bij zuivere zuurstof is twee minuten voldoende om hetzelfde resultaat te bereiken.
We raden je aan om tijdens het beluchten van jouw gazon te kiezen voor gaten tussen de 5 en 10 centimeter diep. De doorsnede van het gat staat gelijk aan één centimeter. Op deze manier kan het water, de zuurstof en voedingsstoffen gemakkelijker de wortels van het gras bereiken.
Het beste is om je vijver het gehele jaar door te beluchten. Zorg er in de winter voor dat je geen bevroren lucht in de vijver gaat toevoegen en dat je watertemperatuur niet lager wordt dan 6 graden Celsius.
Zorg er voor dat het gazon na het verticuteren niet uitdroogt. Beregen het gazon daarom direct na het bemesten & doorzaaien grondig. Beregen vervolgens dagelijks 1 a 2 keer per dag voor twee weken lang. In de weken na het verticuteren hoeft beregenen uiteraard niet wanneer er regen is voorspelt.
Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad. Dat is een speciaal zaad dat snel ontkiemt en geschikt is om het gazon te doorzaaien na het verticuteren.
Na het verticuteren zal het gazon er niet zo mooi bij liggen. We raden aan om het gazon door te zaaien met het daarvoor geschikte graszaad en te bemesten met gazon start. Hierdoor heeft de bodem direct een goede voeding en kunnen nieuwe grassprieten zich ontwikkelen.
Verticuteren met een verticuteermachine
De messen gaan tot ongeveer 1 centimeter diep in de grond. Dit is diep genoeg om de viltlaag te verwijderen.
Beluchting zorgt voor topkwaliteit water
Om een goede waterkwaliteit te behouden is beluchting dus onmisbaar. Dit geldt voor iedere watercultuur, of het nu gaat om vijverbeluchting of het beluchten van openbaar water, viswater, grachtenwater, opslagwater voor de kassenbouw of in de industrie.
Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mosgroei heeft gehad mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren.
Voor een strak gazon houd je een maaihoogte aan van 2,5 centimeter. De mooiste maaimethode is maaien met een kooimaaier. Die knipt het gras af en daarbij beschadigen de sprieten nauwelijks. Wie een Engels gazon wil, investeert dus in zo'n maaier.
Regelmatig maaien stimuleert de groei van een mooie, dichte grasmat. Tijdens de groeiperiode betekent dat: twee keer per week maaien. En buiten de groeiperiode: één keer per week. Let op: tijdens droge perioden in de zomer kun je het beste een van de twee maaibeurten mulchen.
Met een ontluchter voegt u een klepje toe aan de afvoer. Zodra er sprake is van onderdruk in het riool, zal het klepje zich openen. Er wordt hierbij lucht vanuit uw woning naar het riool gezogen. Zodra de onderdruk verholpen is, zal het klepje zich automatisch sluiten.
De diameter van de PVC beluchter moet dezelfde diameter hebben als de diameter van de PVC afvoerbuis. Plaats dus geen 50 mm beluchter op een 110 mm PVC buis. Het is belangrijk om de PVC beluchter verticaal te plaatsen.
Beluchting is het proces waarbij lucht wordt toegevoegd aan een vloeistof of een substantie. Water beluchting betekent dus zuurstof toevoegen aan water of de zuurstofverzadiging verhogen, en er zijn een aantal verschillende manieren om dit te doen.
Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk.
Verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit alleen in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (eind augustus t/m oktober). In de zomer is het te heet en droog.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel in, en dek af met DCM bodemverbeteraar Vivimus® Gazon. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.