Kies voor een herbruikbare koffiebeker of waterfles. Kies voor duurzame schoolaankopen zoals een stevige lat van hout of metaal in plaats van een plastic exemplaar dat makkelijk breekt. Laat de kinderen oude ringmappen beplakken met hun favoriete posters. Zo zullen ze die veel liever hergebruiken.
Particulieren moeten in de eerste plaats de volgende regels toepassen: Hun onderhoudsproducten (voor vaat, was, vloeronderhoud, …) zuiniger doseren en de minst vervuilende producten gebruiken. Alle overschotten van giftige of gevaarlijke stoffen bijhouden en naar een zware metalen.
Negatieve gevolgen voor het milieu
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu. Het vervuilt en trekt ongedierte aan. Daarnaast eten dieren het afval op of raken erin verstrikt. Veel afval belandt ook in zee.
Langer gebruiken. Niet weggooien, maar langer gebruiken, dat kan op heel veel manieren. Maak met etensresten een nieuwe maaltijd, laat kapotte apparaten, kleding of schoenen repareren, geef een boek door, zet bruikbare spullen op Marktplaats of breng ze naar de kringloopwinkel.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we meer dan 75 procent naar de papierbak of glasbak. Van het gft wordt 65 procent gescheiden, plastic verpakkingen en drinkpakken zijn in opmars.
Maar de grootste boosdoener is vuilnis dat van straten via de rivieren naar zee stroomt. Ook komt er veel zwerfvuil van vuilstortplaatsen dat in rivieren lekt of van stortplaatsen die zelfs direct aan zee liggen. Een groot deel van dit afval bestaat uit plastic.
Het gebruik van fossiele brandstoffen, grootschalige houtkap en de veeteelt beïnvloeden steeds meer het klimaat en de temperatuur van de aarde. Hierdoor komen onnatuurlijk grote hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer, wat het broeikaseffect versterkt en de opwarming van de aarde versnelt.
Afval van mensen en fabrieken vervuilt de aarde. Ook gassen van fabrieken en auto's zijn slecht voor het milieu: de gassen zijn giftig en vervuilen de lucht. Vooral in steden is de lucht erg vuil. In sommige drukke steden dragen mensen mondkapjes om zich te beschermen tegen schadelijke stoffen in de lucht.
Letterlijk vertaald betekent zero waste 'geen afval'. Het doel van zero waste is om geen, of in elk geval zo min mogelijk, afval te creëren. Producten worden dus opnieuw gebruikt of gerecycled in plaats van weggegooid. Je hebt dan een duurzame en gesloten kringloop.
Bij duurzame afvalinzameling is het streven dat alle herbruikbare materialen en grondstoffen uit bedrijfsafval wordt hergebruikt. Door afval bij de kern te scheiden zijn de grote stromen zoals papier en karton, glas en GFT al uit het bedrijfsafval gehaald.
Gooi afval, ook kleine dingen zoals kauwgom, sigarettenpeuken of tissues, altijd in een openbare vuilnisbak. Of neem afval als flesjes mee naar huis en lever het daarna gescheiden in, zodat het gerecycled kan worden. Doe mee met een opruimactie in je eigen buurt of een natuurgebied.
Een papieren zakdoek of stuk keukenrol (hoe klein ook) zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat het is afgebroken. 2-6 maanden: Voor een bananenschil, iets wat misschien heel natuurlijk lijkt, heeft de natuur anderhalve maand nodig. Dit komt doordat de schil het taaie cellulose bevat.
Inderdaad, micro-organismen (bacteriën, schimmels, kleine insecten) breken het organisch afval af tot kleine stukjes zodat ze zich ermee kunnen voeden. Dat voedsel geeft hen de energie om verder te leven en zich voort te planten. Het restproduct is, naast water, biomassa die al naar het geval humus, compost, enz.
Zwerfafval is bijzonder slecht voor mens, dier en milieu. Zwerfafval heeft als kenmerk dat het niet uit zichzelf afbreekt en hierdoor tientallen jaren in het milieu aanwezig blijft. Vogels, vissen en andere dieren zien vaak het afval aan als voedsel en dit heeft allerlei gevaarlijke gevolgen van dien.
Minder afval is nog beter voor het milieu dan afval recyclen. Het bespaart grondstoffen, energie en dus het klimaat. Milieu Centraal geeft je tips om je afvalberg te verkleinen.
Denk aan: zonne- en windenergie, energie uit aardwarmte (geothermie) en energie uit waterkracht. Deze 4 duurzame energiebronnen veroorzaken geen luchtvervuiling en stoten geen CO2 uit. Biomassa is geen duurzame energie oplossing als daar hout of houten pellets voor worden geïmporteerd.
Betere afvalscheiding en minder restafval
Restafval nog beter scheiden. Tweederde van al het huishoudelijk restafval bestaat uit waardevol, recyclebaar materiaal. Te grote hoeveelheden hiervan belanden in de verbrandingsoven. Kwaliteit van apart ingezamelde afvalstromen (zoals plastic, oud papier) verbeteren.
Hoe meer een gemeente doet, hoe duurder de afvalberg wordt. Sommige gemeenten verzamelen het afval met eigen personeel en vuilniswagens, andere besteden dit uit. De kosten van uitbesteding komen (deels) terecht bij degenen die het vuilnis aan de straat zetten. Deze verschillen zorgen voor zeer uiteenlopende kosten.
Gemiddeld bestaat zwerfafval voor 80 procent uit plastic. Dit is veruit het belangrijkste materiaal dat in het milieu wordt aangetroffen, gevolgd door metaal, glas, textiel, papier en bewerkt hout. Het grootste aandeel plastic wordt aangetroffen in oppervlaktewater (95 procent), gevolgd door kustwater (83 procent).