Hoogsensitieve mensen hebben openheid en eerlijkheid hoog in het vaandel staan. Zeker in een relatie. Je kunt dus het beste open en eerlijk zijn in je communicatie. Ben je dit niet, zal een HSP partner dat in de gaten hebben en daardoor (wellicht onnodig) aan je gaan twijfelen.
HSP coach Maaike Kruijsen: Gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels zie je vaak bij hoogsensitiviteit en is een van de bekende HSP problemen. Hoewel de één hier meer last van heeft dan de ander. Het kan ook een gevolg zijn van chronische overprikkeling waardoor overgevoeligheid ontstaat.
Gevoel voor esthetiek staat in verband met hoogsensitiviteit. Handig in creatieve banen zoals kunstenaar, auteur, muzikant, fotograaf, grafisch vormgever… Mensen met HSP kunnen vaak heel goed proeven en ruiken. Bovendien hebben ze veel oog voor de voorkeuren van anderen, wat hen tot goede koks kan maken.
Hooggevoelige personen worden vaak als prettige vrienden ervaren. Zo zijn ze over het algemeen zorgzaam en attent. Toch is juist vaak deze groep die teleurgesteld raakt in hun vrienden.
Genezing van HSP is niet mogelijk. De behandeling en begeleiding door bijvoorbeeld een neuroloog, revalidatie-arts, fysiotherapeut en ergotherapeut, is er op gericht zo goed mogelijk om te gaan met de klachten.
Enkele bekende namen zijn: Ritalin, Concerta, Equasym en Medikinet. Methylfenidaat is een stimulerend middel omdat het onder de opiatenwet valt. Echter door de voedingsstoffen, maagsappen en vertraagde opname van de medicatie bouw je geen spiegel op. Hierdoor kan er geen verslaving of gewenning ontstaan.
Hoogsensitieve personen nemen externe prikkels heel sterk waar. Ze ervaren de wereld om zich heen op een andere, intensere manier. Geluiden, geuren en gesprekken komen bij HSP'ers (HSP staat voor 'Highly Sensitive Person') veel feller binnen. Hoogsensitieve mensen kunnen ook niet stoppen met 'ingewikkeld doen'.
Ben je hoogsensitief en heb je moeite met het verwerken van de vele binnenkomende prikkels, dan kun je ook hooggevoelig worden. In dat geval heb je dus wel last van je hoogsensitieve eigenschappen: er komen meer prikkels binnen dan je kunt verwerken, je wordt overmand door emoties en je voelt je ontzettend kwetsbaar.
Hoogsensitieve personen hebben vaak de neiging om zich snel iets van hun omgeving aan te trekken. Ze zijn gevoelig en intuïtief en harde woorden of harde kritiek vinden ze moeilijk. Ook kunnen ze zich sneller afgewezen voelen. De meeste hoogsensitieve personen hebben zich vanaf hun jeugd al anders gevoeld.
Volgens Elaine Aron, de psycholoog, onderzoeker en auteur die het begrip 'hoogsensitiviteit' op de kaart zette, is ongeveer 70 procent van de hoogsensitieve mensen introvert en 30 procent extravert.
Een narcistisch persoon kan ook een HSP'er zijn
Toch kan een narcistisch persoon in de kern heel goed óók een HSP'er zijn.
In tegenstelling tot hoogsensitieve mensen die niet hoogbegaafd zijn en met veel minder prikkels al vol zitten. Er kan ook bij hoogbegaafden sprake zijn van overprikkeling in bepaalde situaties.
HSP is erfelijk en wordt vooral autosomaal dominant overgedragen. Dit wil zeggen dat elk kind van een man of vrouw met HSP 50% kans heeft om deze ziekte ook te ontwikkelen. De ziekte kan ook autosomaal recessief overgedragen worden, waarbij beide ouders drager zijn en een kind 25% kans heeft om de ziekte te krijgen.
Een hoogsensitief persoon is zeer gevoelig voor fysieke of psychische pijnen bij zichzelf of anderen. Veel HSP's dragen een bril of contactlenzen. Ze presteren het best indien ze vanuit hun hart kunnen werken en vormgeven. Ze kunnen overdreven perfectionistisch zijn.
Omdat jij hoogsensitief bent heb je vaker lichamelijke klachten zoals hoofdpijn/migraine, vermoeidheid, buikpijn, darmklachten en spierpijn. Een hsp-er heeft vaak ook moeite met slapen en kan last hebben van duizelingen en/of oorsuizen.
Hsp'ers hebben het zogenaamde 'Pauze-to-check'-systeem. In een nieuwe situatie wordt eerst de situatie geanalyseerd. Het brein maakt verbinding met eerdere ervaringen om de situatie te kunnen analyseren. Zo lang als het niet helemaal duidelijk is hoe de nieuwe situatie geduid moet worden, blijft het brein zoeken.
Klachten met betrekking tot hoogsensitiviteit kunnen door de jaren heen wel verergeren, zeker als je de signalen negeert en te weinig rust neemt om te 'ontprikkelen'.
Hij zal altijd jou het gevoel geven dat het aan jou ligt. Je hebt dus een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en een groot empathisch vermogen en je bent daarom vaak erg afgestemd op de narcist. Dit zit zo in het systeem van een HSP'er dat je altijd een ander wilt helpen.
De hsp-er heeft de mogelijkheid om zichzelf af te sluiten. De empaat heeft die mogelijkheid niet. Doordat er geen filters zijn, komen alle prikkels rechtstreeks binnen. Het is voor de empaat dus heel belangrijk dat hij of zij zich omgeeft met liefdevolle, vriendelijke mensen en situaties.
Leer omgaan met je gevoel voor tijdsdruk. Plan voldoende ruimte in voor je activiteiten. Ontmoet mensen op een rustige plek, bijvoorbeeld bij je thuis of in een bibliotheek. Als je weet wat je eigen beperkingen zijn en wanneer je last hebt van overprikkeling, kan het je helpen om ermee om te gaan.
Richt je antennes naar binnen. Vraag jezelf af hoe je je voelt en wat jij nodig hebt op dit moment. Door aandacht aan jezelf te besteden, kom je meer in je eigen energie en in jouw kracht. Je bent meer aanwezig in jouw lichaam en weet gemakkelijker wat goed voor jou is.