In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Weet wat je invriest
De beste kazen om in te vriezen zijn kazen zoals edammer, gouda, limburger, mozzarella en provolone. Kazen die je beter niet invriest, zijn kazen zoals brie, camembert, ricotta en parmezaan.
In de vriezer varieert de houdbaarheidsduur van 2 tot 8 maanden. Zachte kazen kun je het minst lang bewaren, namelijk 1 tot 2 weken in de verpakking. In deze kaassoorten zit namelijk het meeste vocht.
Maar kun je kaas ook invriezen? Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden.
Zoals gezegd zijn harde kazen geschikter om in te vriezen dan romige. Maar als je een goed doel voor een zachte kaas hebt na het ontdooien, kan je bijvoorbeeld brie of camembert invriezen en daarna smelten. Dan is er niet zoveel aan de hand. Bewaar het echter niet langer dan een paar weken in de vriezer.
Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 12 tot 15 graden. Een kelder is daarom ook een goede plek, mits het geen vochtige kelder is. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen.
Emmentaler en Edammer kun je drie weken geopend in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook in de vriezer leggen, daar blijven ze twee maanden goed.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven.
Ja, dat mag. De houdbaarheid hiervan in de vriezer is ongeveer 3 maanden. Om te weten hoe je de kaas het beste kunt invriezen, dien je het soort kaas invriezen te bepalen.
Zachte geitenkaas, roomkaas, smeerkaas, mozzarella, …
Allemaal zachte kaasjes die je best niet invriest. Ze bevatten namelijk veel vocht dat bij het bevriezen uitzet en de textuur van de kaas helemaal kan verpesten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Geraspte kaas is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je het langer bewaren, vries het dan in.
Feta kan je invriezen, maar dat is wellicht niet de beste optie. Mijn tip: snijd de plakken Griekse kaas in blokjes en leg ze op in olie met een paar eenvoudige 'aromaten'. Schenk een bodem olijfolie in een bokaal, voeg takjes verse tijm toe en (naar smaak) een gedroogde chilipeper.
olijven ook goed bewaren in de diepvries, en dit tot 3 maanden lang. Dan doe je de olijven, zonder vocht, in een diepvriesdoos en vries je ze in. Ontdooide olijven mag je niet meer opnieuw bewaren of invriezen. Olijven worden niet vers van de boom gegeten.
Melk invriezen kan gewoon als het nog in een pak of fles zit. Zorg wel voor een beetje extra ruimte in de verpakking; bevroren melk kost meer ruimte door uitzetting. Neem bij een vol pak dus eerst een glaasje melk voor je het in de vriezer legt.
Als u kaas ontvangt in een vacuümverpakking en deze nog niet gebruikt, laat de kaas dan tot dat moment in de verpakking. Het zorgt voor een langere houdbaarheid. In de verpakking kunt u de kaas nog zeker 4-6 weken bewaren.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Ook eieren die al verwerkt zijn in een gerecht kun je gerust invriezen. Let dan wel op andere ingrediënten die je beter niet invriest. Ook bereide gerechten blijven diepgevroren 3 maand goed.
Ook kaas kun je beter niet in de vriezer doen. Als je kaas echt wilt invriezen dan kan dit alleen bij harde kazen zoals parmezaanse kaas, blauwe kaas of cheddar. Voor andere kazen zal de smaak en de structuur er niet beter op worden.
Room: verse room/gefermenteerde room (zure room, crème fraîche, etc.) kan vóór de laatste dag van de houdbaarheidstermijn worden ingevroren en moet na het ontdooien binnen 24 uur worden gebruikt.
Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Harde kazen zijn het meest geschikt om in te vriezen
Hardere kazen zoals cheddar, gouda, parmezaan en gruyère kun je net doordat ze vaster en dus minder water bevatten wel gemakkelijk invriezen.