Kijk je naar landen waar de minste uren gemaakt worden? Dan spant Nederland momenteel de kroon met 30,6 uren per week. Ook in Denemarken, Ierland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk worden relatief weinig uren per week gemaakt.
De kortste werkweken: Nederland, Oostenrijk en Noorwegen
In de lijst van landen met de kortste gemiddelde werkweken in 2022 wordt Nederland (32,4 uur) gevolgd door Oostenrijk (33,7 uur), Noorwegen (34,1 uur) en Denemarken en Duitsland (beide 34,6 uur).
In Denemarken wordt het minst lang gewerkt: 37,8 uur per week.
De langste werkweken waren Griekenland (40,1 uur), Roemenië (39,8 uur), Polen (39,7 uur) en Bulgarije (39,5 uur). Nederland had daarentegen de kortste gemiddelde werkweek (32,2 uur), gevolgd door Oostenrijk (33,7 uur) en Duitsland (34,6 uur).
De fulltime werkweek is net als in Nederland meestal 40 uur, en je mag niet meer dan 48 uur per week werken.
Het gemiddeld loon in Nederland ligt volgens deze cijfers dus zo'n 9% hoger dan in Duitsland.
Woon je in Zwitserland, dan mag je jezelf het allergelukkigst prijzen als het om werk en privé gaat. Andere landen die Nederland voorgaan zijn bijvoorbeeld de Verenigde Staten, IJsland en Noorwegen.
Voordelen van werken in Frankrijk
De fulltime werkweek in Frankrijk is 35 uur. Je hoeft dus minder te werken voor een volledig salaris. Fransen hebben ontzettend veel vrije dagen.
Uit de cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bleek dat Turkse werknemers de hardste werkers zijn ter wereld. In Turkije en Colombia werd er gemiddeld 47,9 uur per week gewerkt in 2016. Dan volgden Mexico met 45,2 uur en Costa Rica met 44,9 uur.
Werkuren in China
De arbeidswet van de Volksrepubliek China schrijft een vijfdaagse werkweek voor met werkdagen van niet meer dan 8 uur per dag en niet meer dan 44 uur per week.
Al jarenlang is Zweden de lidstaat met de hoogste arbeidsdeelname van vrouwen. Bij de mannen is Tsjechië koploper, gevolgd door Malta. Daarna komen de Nederlandse mannen, die vergeleken met 2017 twee plaatsen stegen op de ranglijst.
Een gemiddelde werkweek in Amerika bestaat uit 40 uur. Een werkdag start meestal om 9.00 uur en eindigt om 18.00, met een uur pauze in de middag. Maar hoe hoger de functie, hoe meer werkuren er gemaakt zullen worden.
In het VK werd het voorbije halfjaar 's werelds grootste proef naar de vierdaagse werkweek uitgevoerd. 92% van de deelnemende bedrijven blijkt er ook na afloop van de proef mee door te willen. Welzijn van personeel verbetert, aantrekken en behoud van werknemers is gemakkelijk, en productiviteit blijft op peil.
De vierdaagse werkweek is dit jaar begonnen aan een wereldwijde opmars. In Australië, Europa en de Verenigde Staten omarmen tal van bedrijven het 100-80-100-principe. Met behoud van 100 procent van het salaris, in 80 procent van de voltijdse werkweek 100 procent productief te blijven.
In Zweden werkt men 38,7 uur per week en in Nederland 39,7 uur. Een ander bijzonder verschil is het Zweedse koffiemoment, ofwel 'Fika'. In veel organisaties is het 'heilig en verplicht' om een pauzemoment te nemen tijdens het werken, het leven en de mensen om je heen te waarderen.
Helemaal bovenaan staan de Japanners: 28,1 procent werkt minstens 50 uur per week. Omgekeerd ligt het percentage Europese werknemers met lange werkweken erg laag. Het gemiddelde ligt beduidend lager dan 10 procent, met Nederland (1,4 procent) als uitschieter.
De fulltime werkweek bestaat in Noorwegen uit 37,5 uur en dus niet uit 40 uur zoals we in Nederland gewend zijn.
Maar als je te veel uren werkt, kunnen je hersenen steeds minder goed de informatie verwerken. Het Australische instituut voor toegepaste economie en sociaal onderzoek in Melbourne hield een onderzoek onder 3000 mannen en 3000 vrouwen en kwam tot de conclusie dat het raadzaam is om maximaal 25 uur per week te werken.
In het westen en het noorden van de Europese Unie zijn de lonen het hoogst. Terwijl in Oost-Europa de minimumlonen het laagst liggen. Bulgarije staat onderaan de lijst, gevolgd door Litouwen en Roemenië. Werknemers verdienen in deze landen respectievelijk ten minste 261 euro, 400 en 408 euro.
De top vijf van de goedkoopste landen bestaat uit Aziatische en Afrikaanse landen: India kaapt de eerste plaats weg, gevolgd door Nepal, Pakistan, Tunesië en Algerije. De landen die je bankrekening het snelst zullen doen leeglopen zijn Zwitserland, Noorwegen, Venezuela, Ijsland en Denemarken.
Hoeveel vakantiedagen en vakantiegeld krijg ik in Duitsland? In Duitsland hebt u recht op minimaal 24 vakantiedagen in een 6-dagen week en 20 vakantiedagen in een 5-dagen week. Er bestaat echter geen wettelijk vastgelegd recht op vakantiegeld.
De lijst wordt aangevoerd door Finland, Zweden en Denemarken, waar meer verdiend wordt dan 2.500 euro. Denemarken staat op voorsprong met een gemiddelde van maar liefst 3.270 euro netto per maand. Luxemburg staat daar vlak achter, met 3.159 euro. Het gaat hier om het vergelijken van het nettoloon, dus na belastingen.
Flexibilisering van de arbeidsmarkt en technologische ontwikkelingen zijn de afgelopen paar jaar sterk toegenomen. "Arbeid wordt minder waard in dit economische klimaat", zegt Wilthagen. "Zelfs op een krappe arbeidsmarkt leidt dat tot een langzame loonstijging."