Wat is een koude muur? Een koude muur is een muur die veel kouder aanvoelt dan de omgeving. Hiervoor hoef je vaak niet eens de muur aan te raken want je voelt de koude lucht al vlak bij de muur. De muur heeft dus een veel lagere temperatuur dan dat je zou verwachten omdat je wel gewoon de ruimte verwarmt.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Hoe herken je koudebruggen? Een koudebrug kan je niet steeds zien, maar wel voelen. Als je met hand over een stuk muur of vloer wrijft en je merkt een temperatuurverschil op, dan heb je te maken met een koudebrug. Zie je op betonplaten of ramen zwarte schimmel of condens, dan heb je eveneens een koudebrug ontdekt.
Het beste is natuurlijk om bij de bouw koudebruggen te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Zorg er dus voor dat de spouwmuren schoon zijn. Laat alle vormen van isolatie goed op elkaar aansluiten, zodat er geen gaten in de isolatie ontstaan.
Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld.
Het isoleren van een stuk muur is zinloos als niet de rest van de gevel, het dak en de vloer, wordt meegenomen en er geen dubbel glas wordt geplaatst." Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
Warmte gaat verloren via de gebouwschil. Deze bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, de ramen, de deuren en het dak. Warmte gaat dan ook vaak verloren via ramen, deuropeningen, het dak, de vloer, langs warmwaterleidingen en langs naden en kieren.
Is hout een koudebrug? Wanneer je bijvoorbeeld een schuin dak van binnenuit isoleert door isolatiemateriaal tussen de balken te plaatsen (en de balken zelf hebben geen isolerende laag) dan is het hout een koudebrug. Een voordeel is dat hout slecht warmte geleid. In de praktijk zal je hier daarom weinig van merken.
Ook het openen van ramen en deuren wordt aanschouwd als een koudebrug.
In een recent arrest bevestigt het Gerechtshof Den Haag (in afwijking van het oordeel van de kantonrechter) dat de enkele aanwezigheid van koudebruggen in een woning nog geen gebrek oplevert.
Koudebruggen zitten regelmatig in de overgangen tussen muurisolatie en vloerisolatie. Maar koudebruggen zitten ook regelmatig in de overgang tussen muurisolatie en dakisolatie.
Op een koudebrug ontstaat snel oppervlaktecondensatie. De constructie wordt dan vochtig, wat een goede voedingsbodem is voor schimmels en huisstofmijt. Vocht kan ook schade veroorzaken zoals verkleuringen.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Een verkeerde ventilatie kan zorgen voor koude luchtstromen in huis. Ook kieren en naden bij kozijnen of in buitenmuren kan voor tocht zorgen. Daarnaast kunt u kou voelen stralen van uw plafond, wanden en vloer. De warme lucht van uw radiators stijgt, botst tegen het plafond, koelt af en komt weer terug naar beneden.
Een koudebrug bij de overgang van fundering naar gevel (metselwerk) kan bij bestaande bouw bijvoorbeeld worden verholpen door het binnenspouwblad op foamglas (cellulair glas) te plaatsen. Dat kan door de onderste lagen bakstenen per "plukje" van ca. 40 cm van foamglas en specie te voorzien.
Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld.
Steenwol wordt gebruikt voor warmte-isolatie in huizen. Steenwol is bestand tegen vuur en verdraagt temperaturen tot boven de 1000⁰C. Onder brandbelasting blijft de steenwolstructuur intact. Ook blijft de steenwol isoleren en de draagconstructie beschermen.
De meeste warmte gaat via ramen verloren. Het grootste deel van de woningen heeft inmiddels minimaal dubbel glas. Maar zelfs dan gaat nog altijd ongeveer 20% aan warmte verloren.
In elk huis gaat er wel warmte verloren, echter hangt dit natuurlijk af van hoe goed dat huis geïsoleerd is. Gemiddeld genomen gaat er 30% verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen. Het meeste gaat dus verloren door het dak.
Hitte-uitputting
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of bedek met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter uw huis geïsoleerd is. Een isolatielaag van vier centimeter of minder is minimaal. Bij een isolatielaag tussen de vijf en zeven centimeter heeft u een matige isolatie, acht tot en met twaalf centimeter is goede isolatie en bij 13 cm of meer heeft u een zeer goed geïsoleerd huis.