Verschillen bestaan wel vaak in werkingsduur en intrede van werking. Van Temazepam en Oxazepam is bekend dat dit beide kortwerkende middelen zijn, waarbij vooral Temazepam wordt gebruikt als inslaapmiddel daar dit middel iets sneller werkt. De werking bij Oxazepam treedt iets later in en houdt ook iets langer aan.
Je merkt het effect van diazepam na een half uur tot anderhalf uur. Bij oxazepam kan dit twee tot drie uur duren. Dit verschil bepaalt onder andere of oxazepam of diazepam wordt voorgeschreven. Slapen, en vooral doorslapen, gaat bijvoorbeeld beter met diazepam.
U wordt binnen 1 uur slaperig en rustig. Het werkt 6 tot 8 uur lang. Gebruik temazepam niet te vaak bij slapeloosheid. Bijvoorbeeld niet vaker dan één keer in de 3 dagen.
Langwerkende slaappillen
Langwerkende benzodiazepinen worden gebruikt voor problemen met doorslapen. Het duurt ongeveer een uur voordat ze werken en het effect houdt 8–12 uur aan. Langwerkende benzodiazepinen zijn: Oxazepam.
Oxazepam werkt spierontspannend, rustgevend en maakt suf. Het bevordert zo dat u in slaap valt en beter doorslaapt. Dit medicijn is vooral geschikt als u moeite heeft met inslapen en als u verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden. Ongeveer één uur na inname wordt u slaperig en rustig.
Slaapstoornissen. 10–50 mg, ten minste één uur voor het slapen gaan; starten met de laagste dosering. De behandeling beperken tot 1–2 weken, hooguit 2 maanden.
Temazepam en oxazepam hebben beide een kalmerend effect. Wanneer je temazepam en oxazepam tegelijk gebruikt, versterken ze elkaar. En daarmee ook de effecten op het reactievermogen en coördinatievermogen. Het is niet verstandig om temazepam en oxazepam tegelijk in te nemen.
Antwoord van de apotheker
Het incidentele gebruik van twee tot drie keer per maand van oxazepam is niet schadelijk en zal geen verslaving geven. Bij chronisch gebruik gedurende langere tijd (meer dan twee maanden dagelijks gebruik) bestaat er wel de kans op het optreden van afhankelijkheid en gewenning.
Temazepam is een veelvuldig getest en veilig bevonden medicijn wat in de meeste gevallen zeer effectief werkt tegen slapeloosheid, angst(stoornissen) en gevoelens van overweldigende onrust. Het gebruik van het middel is echter bedoeld voor een korte periode en alleen dan relatief veilig te gebruiken.
Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Rohypnol® is de merknaam van een sterk slaapmiddel met de werkzame stof flunitrazepam. Als slaapmiddel wordt het middel vrijwel niet meer voorgeschreven. Rohypnol (rode knol) werd door druggebruikers ook wel gebruikt als drug.
Een kruidenthee op basis van tijm, valeriaan, citroenmelisse, kamille, lavendel, salie of sint-janskruid voor het slapen gaan kan al wonderen doen. Daarnaast bestaan er ook kruidentabletten.
Gebruik je dit kalmeringsmiddel langer dan twee weken, dan bouw je tolerantie op. Het middel is voor slaapproblemen dan niet meer effectief. Ook werkt het steeds minder versuffend. Zo heb je steeds meer pillen nodig hebt om hetzelfde resultaat te bereiken.
Vooral in het begin van de behandeling: slaperigheid overdag, afvlakking van het gevoel, verminderde waakzaamheid, verwardheid, hoofdpijn, ataxie, spierzwakte, dubbelzien, en moeheid. Verder zijn gemeld: maag-darmstoornissen, opwekking van de eetlust en gewichtstoename, depressie, verminderde libido en huidreacties.
Mirtazapine wordt gebruikt tegen ernstige slapeloosheid. Bijvoorbeeld bij de angststoornis posttraumatische stressstoornis (PTSS) of in de palliatieve zorg (zorg in de laatste levensfase).
Afkicken onder begeleiding
Gebruik je langer dan een paar weken temazepam, dan ligt een medicijnverslaving op de loer. Afkicken is niet makkelijk. Bovendien is het gevaarlijk om cold turkey te stoppen met het gebruik van dit middel.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Bij een overdosis oxazepam kun je vervelende klachten krijgen, zoals slaperigheid en verwardheid. In ernstige gevallen kun je te maken krijgen met coördinatiestoornissen, verlaagde bloeddruk, verslapte spieren en verminderd vermogen om adem te halen. Zelden tot zeer zelden leidt een overdosis oxazepam tot coma of dood.
Zelden voorkomende bijwerkingen van oxazepam
Normaal gesproken werkt het middel rustgevend. Zelden komt het voor dat het middel juist rusteloosheid, opwinding en prikkelbaarheid veroorzaakt. Depressieve gevoelens.
Vergeleken met andere, kortwerkende benzodiazepinen is de inwerktijd dus relatief lang. Hierdoor val je niet direct als een blok in slaap na het innemen van het medicijn. In vergelijking met andere langzaamwerkende benzodiazepinen, werkt oxazepam relatief snel weer uit: na zo'n 5 tot 7 uur zijn de effecten verdwenen.
Dat dat bij oxazepam vrij snel gaat, is de reden waarom mensen oxazepam vaak meerdere keren per dag innemen (in jouw geval 3x per dag). Diazepam heeft een veel langere halfwaardetijd van tussen de 20 en 48 uur. Daarom nemen mensen diazepam vaak maar één keer per dag in.
Werking van oxazepam
Ook voor dit middel geldt dat je bij langdurig gebruik verslaafd raakt. Het belangrijkste verschil is dat de werking van oxazepam korter is dan lorazepam. Het is na 6 uur helemaal uitgewerkt, beduidend korter dus dan lorazepam.