Door actief in de natuur bezig te zijn combineer je het beste van twee werelden: je verbrandt calorieën in beweging én je geniet van het mooie weer. Fietsen en wandelen zijn beide goede opties om af te vallen en een ideale buitenactiviteit.
Om gewicht te verliezen is het over het algemeen noodzakelijk om minstens twee of drie keer per week op de fiets te stappen en sessies van minstens 45 of 50 minuten te maken.
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Gelukkig is fietsen een uitstekende cardio workout, waarmee je goed kunt afvallen. Fietsen verbetert de gezondheid van het hart, de longen en je bloeddoorstroming. Bovendien helpt fietsen vet en calorieën te verbranden en gewicht te verliezen.
Met fietsen verbrand je evenveel calorieën
Volgens Harvard Health verbrandt een persoon van 70 kilo die zo'n 8 kilometer per uur hardloopt evenveel als die zo'n 19 kilometer per uur fietst: ongeveer 288 calorieën per sessie van 30 minuten. Zoals gezegd, hoe intensiever je fietst hoe meer calorieën je verbrandt.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Wat scheelt het? Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer zestig calorieën, wat aanzienlijk meer is dan met fietsen. Fietsend verbruik je per kilometer namelijk slechts twintig calorieën.
Fietsen is goed om te ontspannen en helpt tegen stress
Het heeft effect op je hele lichaam en gevoel; je lijf en ademhaling komen tot rust, maar ook je hoofd. Fietsen heeft positieve effecten op het verminderen van stressklachten en tijdens het fietsen maakt je bepaalde stofjes aan, zoals endorfine en serotonine.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Goed voor je hart- en bloedvaten
Daarnaast zorgt regelmatig fietsen ervoor dat je hart in ruststand gezonder is. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 2,5 uur bewegen per week het risico op hart- en vaatziektes verlaagt. Door elke dag een halfuur te fietsen kom je dus al aan de beweging die je nodig hebt.
Fietsen zorgt voor extra spieren (kijk maar naar je kuiten en bovenbenen), maar dat is niet voldoende om het verlies aan spiermassa op andere plekken te compenseren. Verlies van spierweefsel is niet goed voor je metabolisme en maakt het moeilijker om af te vallen of zelfs om op gewicht te blijven.
Fietsen is een echte full body workout. De beenspieren zijn overduidelijk de spieren die het meeste worden gebruikt tijdens het fietsen, maar je doet ook op een beroep op de buikspieren, rugspieren, armspieren en schouderspieren.
Bewegen is goed voor je. Aangeraden wordt om minimaal een half uur per dag te bewegen.
Want wielrennen is een fysiek zware sport, waarbij vaak veel getraind wordt. Herstel bij overtraining duurt soms wel enkele jaren. Zorg dus dat je op tijd de symptomen herkent van overtraining. Rust is de beste behandelmethode.
De harde waarheid is dat, hoewel dagelijks fietsen je cardiovasculaire gezondheid verbetert, je humeur opvijzelt en je conditie een boost geeft, je met gemak een uur per dag kunt fietsen zonder ook maar een kilo kwijt te raken. Sterker nog, je zou zelfs aan kunnen komen.
“Als je doel is om je lichaam te leren vet zo effectief mogelijk te verbranden als brandstof moet de focus liggen op zone 2”, zegt trainer Hunter Allen. Het vetmetabolisme wordt gemaximaliseerd bij een hartslag die ligt tussen de 68 en 79% van de maximale hartslag.
Vervang snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, suiker) door groenten, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees. De vezels, gezonde vetten en eiwitten uit deze voeding zorgen voor minder trek en stimuleren je vetverbranding. Hierdoor kun je snel afvallen.
Voorbeelden van cardio zijn dansen, hardlopen en fietsen, activiteiten die allemaal bijdragen aan het afvallen in je buik. Bij conditietraining haal je veel energie uit het verbranden van vet. Het voordeel is dat je veel van dit soort oefeningen zelf kunt doen, bijvoorbeeld thuis.
Zeker niet als je het een tijd vol moet houden omdat je 10 kg wil afvallen. Een gezond en verantwoord tempo is een halve tot één kilo per week afvallen. Met 10 kilo afvallen ben je dus 10 tot 20 weken bezig.
Ga je bijvoorbeeld normaal met de fiets naar werk en doe je daar zo'n tien minuten over dan is het wat betreft calorieverbruik 'beter' om te gaan wandelen. Daar doe je namelijk langer over. Op die manier is wandelen dus gezonder, omdat je er in verhouding op afstand meer calorieën mee kwijt bent.
In de zomer kom je dus druppend van het zweet op je werk aan. Een ander nadeel is toch wel het risico op een lekke band. Komt de ANWB ook voor fiets-pech? Ik loop weleens met de fiets in de hand in elk geval.
Dagelijks bewegen zorgt voor meer energie en minder vermoeidheid. Dertig minuten bewegen kan al genoeg zijn om je reactievermogen, geheugen en creatief denken te vergroten. Uit onderzoek blijkt ook dat fietsen spanning en depressie tegengaat.
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Daaruit bleek dat vrouwen gemiddeld ongeveer 69 calorieën verbrandden voor een sessie van 25 minuten, terwijl mannen ongeveer 100 calorieën verbrandden. Met kreunen en zuchten (ja écht) kun je daar nog eens 18 tot 30 calorieën extra bij verbranden, volgens de onderzoekers.
Ben je meer een fietser dan een loper? Geen probleem! 10 minuten fietsen staat gelijk aan 1500 stappen (5). Wanneer je elke dag 20 minuten heen en terug naar je werk fietst, zit je dus al op 6.000 'stappen'.