Vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld per uur 13 procent minder dan mannelijke collega's. Dit loonverschil is de afgelopen jaren maar langzaam kleiner geworden, zo blijkt uit de 'Monitor loonverschillen mannen en vrouwen, 2020' van het CBS die vandaag is verschenen.
Vrouwen op de arbeidsmarkt in de EU verdienen gemiddeld 12,7% minder dan mannen. Ontdek hoe deze loonkloof berekend wordt en de redenen voor dit verschil.
De grote verschillen gaan ontstaan als mannen kiezen voor meer uren werken, meer promotie maken en vrouwen juist kiezen voor minder uren werken en minder promotie maken. Die verschillen worden nog groter als vrouwen stoppen met werken omdat hun echtgenoot bijvoorbeeld met pensioen is gegaan.
De loonkloof is hardnekkig: mannen verdienen nog altijd 13 procent meer dan vrouwen. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. De loonkloof is in de afgelopen jaren amper afgenomen. Op het loonstrookje blijft ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaan, aldus het CBS.
Op basis van dat middelste uurloon is het verschil tussen mannen en vrouwen kleiner; in 2021 was dat verschil 6 procent. Het verschil tussen mannen en vrouwen zit in de banen met een loon van minstens 32 euro per uur; in die banen zijn mannen oververtegenwoordigd in de loonverdeling.
Waarom verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen? Omdat ze hun loopbaan onderbreken of minder uren gaan werken, vanwege de zorg voor kinderen. Omdat vrouwen werken in sectoren en beroepen waarin het uurloon lager is en waarin deels de combinatie van arbeid en zorg beter te realiseren is.
In 2021 verdienden mannen gemiddeld 25,84 euro per uur, vrouwen 22,42 euro, dus 13 procent minder.
De grootste loonkloof bevindt zich in de juridische sector en bij financiële instellingen. Uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2019 komt tevens dat mannen vaker een stijging in hun salaris hebben gezien in de afgelopen jaar. 61% van de mannen heeft loonsverhoging gehad, tegenover 52% van de vrouwen.
Vrouwen en mannen in Nederland hebben volgens de wet dezelfde rechten. Toch is hun positie is vaak niet gelijk. Op veel gebieden is sprake van een achterstand van vrouwen. Zo nemen vrouwen minder deel aan de arbeidsmarkt en de beloning van werk is niet altijd gelijk.
In 2021 werkte volgens het CBS 66,5 procent van de vrouwen in een betaalde baan. Van de mannen werkte 74,3 procent betaald. Vrouwen werken veel vaker parttime dan mannen. Gemiddeld was de werkweek van vrouwen in 2020 26,2 uur en die van mannen 35,4 uur.
68% van de vrouwelijke respondenten zeggen minder dan 4.500 euro netto te verdienen, tegenover 44% van de mannen. Daar staat tegenover dat 7% van de vrouwelijke collega's meer verdienen dan 6.500 euro, versus 18% van de mannelijke artsen.
In Nederland is de loonkloof 15,2%. Er is een richtlijn van de EU die gelijke verloning reglementeert, maar het Europees Parlement heeft regelmatig gevraagd naar een herziening en meer maatregelen.
De loonkloof houdt vrouwen niet alleen armer – het maakt ze ook zieker. Onderzoekers zien een duidelijk verband tussen angststoornissen, depressie en ongelijkheid op de werkvloer. Als je je op maandagochtend bijzonder somber voelt, hoeft dat niet alleen te komen door een te goed gevierd weekend of een kapitalisme-dipje ...
Van de mannen werkt een groter deel dan van de vrouwen. In het eerste kwartaal van 2023 was de nettoarbeidsparticipatie onder vrouwen 68,6 procent, onder mannen was dit 76,7 procent. Het verschil in arbeidsdeelname tussen mannen en vrouwen varieert per leeftijdsgroep.
Bij 68,3% nam het aandeel vrouwen in de top toe, bij 24,8% daalde het en bij 6,9% bleef het gelijk. In 2021 heeft bijna twee derde (62,7%) van de aangesloten organisaties een evenwichtige m/v-verdeling laten zien in hun Raad van Bestuur (RvB). Bij de aangesloten bedrijven is 37,5 % vrouw, in 2020 was dit nog 34,1 %.
In 2021 werkte van de bevolking van 15 tot 65 jaar 86,8 procent van de mannen en 77,1 procent van de vrouwen. Het verschil in de zogeheten netto-arbeidsparticipatie bedroeg toen dus 9,7 procentpunt.
Het gaat hier dan onder andere over lichamelijke onschendbaarheid en autonomie; vrij zijn van (seksueel) geweld; op deelname aan bestuurs- en besluitvorming, parlementaire verkiezingen (kiesrecht); om alle functies uit te oefenen; om juridische overeenkomsten aan te gaan; gelijke behandeling in het familierecht; bij ...
Op veel gebieden is sprake van een achterstand van vrouwen. Zo hebben vrouwen vaker dan mannen te maken met seksueel geweld of mishandeling en worden zij in veel landen achtergesteld op de arbeidsmarkt. Dit is een vorm van discriminatie en een mensenrechtenschending.
1. Jemen. In Jemen, het armste land van het Arabische schiereiland, gaan meisjes gemiddeld 1,9 jaar naar school, tegenover 4,2 jaar voor de Jemenitische jongens. Van alle vrouwen boven de 25 jaar heeft 15,6 procent er secundair onderwijs genoten, tegenover 33,2 procent bij de mannen.
Vrouwen geven meer uit aan persoonlijke verzorging, zoals haarverzorging, cosmetica en parfums dan mannen. Alleenstaande vrouwen besteden hier in totaal 2,7 procent van hun geld aan, tegen 1,0 procent voor alleenstaande mannen. Ook tuin en bloemen, en groente en fruit zijn populairder bij vrouwen dan bij mannen.
Om te beginnen bij de waarneembare biologische verschillen tussen mannen en vrouwen: we hebben andere geslachtschromosomen (XX bij vrouwen en XY bij mannen). Mannen hebben een penis, vrouwen een vagina en borsten. De afgelopen jaren lijkt er steeds meer aandacht te komen voor wat anders is ín het vrouwenlichaam.
De loonkloof bestaat onder meer doordat vrouwen vaker in laagbetaalde sectoren werken, zoals zorg en onderwijs, en doordat ze vaker op een lager niveau werken dan mannen. Dat los je niet op door mannen en vrouwen voor hetzelfde werk hetzelfde loon te geven, want vrouwen doen dus vaak ánder werk dan mannen. '
Het huidige gemiddelde salaris voor personen tussen 30 en 34 jaar is € 38.470 per jaar.