Zorg er wel voor dat een zachtgekookt eitje niet meer helemaal rauw is: het eiwit moet gestold zijn. Het is dan beter verteerbaar dan rauw eiwit, én je vermindert het risico op salmonella. Kook je ei dus minstens 3 à 4 minuten.
Op kamertemperatuur groeit de salmonellabacterie namelijk sneller dan bij 4ºC in de koelkast. Door verhitting boven de 55-60ºC doodt je de bacterie. Warm bereidde eieren zoals gekookte, gebakken en gepocheerde eieren zijn dus vrij van salmonella en veilig voor consumptie.
Bij een zachtgekookt eitje is er een kleine kans dat er nog wel bacteriën in zitten. Voor zieke mensen, ouderen, zwangeren en kinderen is ook een zachtgekookt ei daarom af te raden. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Leg je vinger voor 1 tel op het ei. Draait het ei daarna nog door? Dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei.
Ei met groenblauwe waas
De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei. Je proeft er helemaal niets van, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. Je kunt een ei met een blauwgroene kleur veilig eten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Kun je kapot gekookt ei eten? – Weet wanneer je een gebarsten ei gewoon op kunt eten. Als het ei barst terwijl het water al kookt, kun je het gewoon opeten; en als de scheur niet te groot is, zal het ei verder ook normaal gekookt worden. Als een ei gebarsten is voordat je het gaat koken, kook het dan niet.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C verhit wordt. Invriezen en koelen van producten doodt de bacterie niet maar gaat wel vermeerdering tegen. Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella infectie.
Het risico op besmetting is het grootst bij rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals vlees van pluimvee, runderen of varkens, maar ook eieren. De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten.
Nationaal salmonella-bestrijdingsprogramma
Er zijn namelijk twee manieren waarop een ei besmet raakt met salmonella: in de kip vóór de vorming van de schaal, of op de schaal nadat het ei is gelegd. De besmettingen die ontstaan vóór de leg moeten via bedrijfshygiëne en management op de legbedrijven worden aangepakt.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Hoe werkt het ei dieet? Zoals al aangegeven eet je tijdens het dieet elke dag minstens 2 eieren en eet je maximaal 40 eieren per week. Door dit 1 à 2 weken vol te houden zal je 5-10 kilo afvallen. Dit komt doordat je per dag zo'n 500-1000 calorieën eet.
Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring. Dit komt door een reactie van ijzer uit de eidooier en zwavel uit het eiwit. Dit is niet schadelijk. Je kunt het ei dus gewoon eten.
Groen randje
Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig. Het kan dus geen kwaad om ze te eten, en ook de smaak zal niet veranderen.
De verandering van kleur ontstaat door een chemische reactie van zwavel uit het eiwit met ijzer uit het eigeel. Deze twee vormen tezamen ijzersulfide op het oppervlak van het eigeel. Meestal gebeurt dit als een ei te lang wordt gekookt, maar het kan ook gebeuren als er veel ijzer in het kookwater zit.
Laat het ei schrikken
Als je eieren direct na het koken onder koud water houdt om af te koelen schrikt het ei hier als het ware van. Dit komt door de temperatuurverandering die opeens ontstaat waardoor het eiwit iets krimpt en daardoor loskomt van de schaal. Zo gaat het pellen vaak al een stuk makkelijker!
Het beschermt het ei tegen uitdroging en ook tegen bacteriën die door de schaal heen zouden kunnen dringen. Volgens de richtlijnen in de EU verwijder je door de eieren te wassen juist dat fantastische, natuurlijke beschermlaagje. En dus wassen wij Europeanen vooral niet. Koelen laat bacteriën minder snel groeien.
Kippen die blauwe tot groene eieren leggen dragen het gen Oöcyaan. Dit gen is de oorzaak, dat de groene galkleurstof in de schalen en schaalvliezen van de eieren terecht komt. Hierdoor fungeert het als ware als een pigment, wat weer resulteert in vele verschillende tinten blauwe en groene eieren.