Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles. Dit verklaart misschien waarom mensen dachten dat cola vroeger groen was.
Dit werd ook een tijdje in deze kleur verkocht maar in 1887 werd er karamel aan toegevoegd om de bruine kleur te creëren. Dank voor de vraag weer een grappig feitje geleerd :-) Toegevoegd na 1 minuut: Kortom het antwoord is groen.
Deze Pepsi Blue is inderdaad blauw gekleurd en heeft een bessensmaak. Coca en Pepsi, de nummers één en twee in de wereld van de niet-alcoholhoudende dranken, zijn al tijden in een ware cola-oorlog verwikkeld.
E150d: Sulfiet-ammoniakkaramel als kleurstof; dit geeft de frisdrank zijn karakteristieke bruine kleur. Mensen die allergisch zijn voor sulfiet kunnen dan ook lichamelijke klachten ondervinden na het drinken van Coca-Cola.
Maar waarom rood? Het begon in het midden van de jaren 1890 toen onze siroop in vaten door de hele VS werd vervoerd. In die tijd werd alcohol in de VS zwaar belast en onze oprichters besloten hun vaten rood te maken, zodat de douanebeambten ze gemakkelijk konden onderscheiden van de vaten met alcohol.
Pemberton wil scoren met een nieuwe drank op basis van plantenextracten. In mei 1886 start hij met de verkoop van een bruin bruisend drankje op basis van siroop en koolzuurhoudend water.
Coca-Cola bestond eerder dan Pepsi. Coca cola was toen al een zeer bekend en gewild merk. Dit samen maakte dat Pepsi zijn best moest doen om de markt te veroveren. Er ontstond een cola oorlog tussen de merken.
Dr. John Styth Pemberton was aan het experimenteren met allerlei plantenextracten in het keukentje achter zijn drogisterij in Atlanta. Hij wilde een medicinaal drankje brouwen tegen duizelingen en algehele malaise.
De dagelijks maximaal aanbevolen hoeveelheid cafeïne is 400 ml. Dus dan mag je zelfs 4 liter cola drinken, alleen suiker zorgt er dan zeker voor dat dit totaal ongezond is. Echter dit stofje kan er wel voor zorgen in combinatie met de suiker dat je verslaafd raakt aan cola.
Dat zoveel cola niet goed is voor je lichaam, is geen verrassing. "In principe is alle frisdrank gewoon suikerwater: suikers in vloeibare vorm. Teveel daarvan is nooit goed", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. "Je krijgt calorieën binnen, maar je eetlust wordt er niet minder van."
Fanta bestaat al sinds 1940 en is één van de bekendste frisdranken met sinaasappelsmaak. Na Coca‑Cola is dit het oudste drankje van The Coca‑Cola Company. Het grote verschil met Coca‑Cola, naast de smaak, is dat Fanta geen Amerikaanse, maar een Europese oorsprong heeft!
Sprite is een koolzuurhoudende frisdrank van The Coca-Cola Company. Het werd in 1961 in de Verenigde Staten op de markt gebracht als antwoord op 7Up. Sprite is kleurloos en heeft een lemon-lime-smaak.
Wel vaker zit de Deense bottelarij met een overstock Deense Coca Cola en die verkopen ze dan goedkoop door aan groothandels in het buitenland. En zo is het dus vaak goedkoper om goedkope Coca Cola blikjes uit Denemarken te importeren.
Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles. Dit verklaart misschien waarom mensen dachten dat cola vroeger groen was.
Weinig extra informatie nodig, want het feitje zegt al genoeg. Vroeger toen de eerste cola werd gemaakt was deze nog groen van kleur. Coca-Cola is uitgevonden door de apotheker John Pemberton, die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid.
De cola kon ontkleurd worden door het proces van adsorptie: door het mengen van cola met actieve kool (= het adsorptiemiddel), en door het opwarmen van de vloeistof, werd de kleurstof uit de cola gefilterd.
Wereldwijd ligt het gemiddelde op 92 glazen per jaar. De grootste coladrinkers op aarde zijn de Mexicanen, die in 2011 ruim 728 glazen achterover sloegen. Dat zijn er gemiddeld twee per persoon per dag.
Alcohol is geen ingrediënt van Coca‑Cola en we voegen dit ook niet toe tijdens de productie van onze dranken. De ingrediënten en processen die we gebruiken voor de productie van Coca‑Cola staan onder strenge controles.
Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie. Da's een hele waslijst! Nu drinken we het natuurlijk vooral omdat we het zo lekker vinden.
Cola is een koolzuurhoudende frisdrank. Het heeft een zoete smaak en bevat ongeveer 30 mg cafeïne per 33 ml. De overige hoofdingrediënten zijn vanille, kaneel, karamel en citroen. 90% is natuurlijk water, en anders dan in de meeste frisdranken zit er in cola fosforzuur, en geen citroenzuur.
In dat jaar vond de Amerikaanse apotheker John Pemberton de eerste versie van Coca-Cola uit. Hij verkocht het oorspronkelijk als een verkwikkend middel tegen allerlei kwaaltjes, vol krachtige ingrediënten zoals cafeïne gehaald uit kolanoten en, jawel een extract van cocabladeren met sporen cocaïne. Vandaar Coca-Cola.
Pepsi is citrusachtiger, terwijl Coca Cola smoother is en een wat vanille-achtiger smaak heeft. Dat ligt aan de hoeveelheid suiker: Pepsi bevat iets meer suiker, calorieën en cafeïne dan Coca Cola, die weer meer natrium bevat.
Aangezien Pepsi aanvankelijk bedoeld was om maagpijnen te genezen, noemde Bradham het drankje Pepsi, afgeleid van de aandoening dyspepsie. De naam werd een handelsmerk op 16 juni 1903.