Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
Als je via je voeding te weinig calcium binnenkrijgt, kunnen supplementen met alleen calcium of met calcium en vitamine D uitkomst bieden. Multivitaminen dragen maar weinig bij, omdat de hoeveelheid calcium daarin heel klein is. Maar let op: het risico van overdosering is aanwezig.
Een tekort aan calcium kan daarom resulteren in tintelingen of een doof gevoel in je mond, vingers of tenen. Andere symptomen van een calciumtekort zijn extreme vermoeidheid en een droge, jeukende huid. Krijg je te weinig calcium binnen via je dagelijkse voeding? Vul je calciuminname dan aan via een calciumtablet.
Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Calcium is ook nodig voor de bloedstolling, het samentrekken van de spieren. En verder voor het zenuwstelsel en voor enzymen en hormonen.
Magnesium bevordert spierontspanning, terwijl calcium (samen met kalium) zorgt voor spiercontractie (skeletspieren, hartspier, gladde spieren). Magnesium kalmeert en calcium exciteert zenuwcellen. Magnesium remt de bloedstolling, terwijl calcium deze activeert.
Calciumblokkers verslappen de spieren en verwijden de bloedvaten zodat het bloed goed kan stromen. Effecten van calciumblokkers kunnen zijn: de bloeddruk daalt. de hartslag gaat omlaag.
De gevolgen van te veel calcium
Als je teveel calcium binnenkrijgt verstoort dit de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Dit kan ervoor zorgen dat je een tekort aan deze mineralen krijgt. Ook loop je het risico op nierstenen en kan de opbouw van je botten verslechteren, waardoor je botten zwakker worden.
Veelvoorkomende symptomen bij een te hoog calciumgehalte zijn onder andere misselijkheid, obstipatie, dorst, diarree en braken. De behandeling van een te hoog calciumgehalte is afhankelijk van de oorzaak. Er zal daarom eerst een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek uitgevoerd worden.
Het grootste deel (60-70 %) is afkomstig van zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas. Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten. Uit deze producten wordt het calcium minder goed door het lichaam opgenomen.
Oxaalzuur vermindert de opname van calcium in het lichaam. Oxaalzuur komt voor in bepaalde groenten zoals rabarber en spinazie. Ook de stof fytinezuur werkt de opname van calcium tegen. Fytinezuur zit vooral in granen.
Calcium (kalk) is nodig voor de botten en het gebit. Vitamine D (colecalciferol) zorgt dat u calcium en fosfaat uit voedsel kunt opnemen. Bij een tekort aan calcium en vitamine D, botontkalking (osteoporose) of om het te voorkomen bij mensen die daar een grote kans op hebben.
Gebruikt u veel calcium, dan is het ook belangrijk de inname goed over de dag te verdelen, omdat de calcium dan het beste wordt opgenomen. Als u het twee of drie keer per dag gebruikt, kunt u het bijvoorbeeld innemen vlak na het opstaan, rond vier uur in de middag en 's avonds voor u gaat slapen.
Hoge dosis kan schadelijk zijn
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Het korte antwoord is dat calcium bij voorkeur 's ochtends (ongeveer een uur na het ontbijt) of in de middag met veel water moet worden ingenomen. Idealiter neem je calcium in de ochtend in met vitamine D, want vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen.
Vitamine D wordt door het lichaam zelf gemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen hebben.
Drink voldoende water, want een te hoog calciumgehalte kan nierstenen veroorzaken en je nieren beschadigen. Neem zeker geen voedingssupplementen met vitamine D op eigen houtje. Deze middelen kunnen het teveel aan calcium in je bloed soms nog verergeren.
Hoeveel calcium heb je nodig? De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium voor mannen tussen de 29 en 69 jaar en voor vrouwen tussen de 25 en 50 jaar is 950 milligram.
De aanbeveling voor volwassenen is 1 gram per dag en dat komt neer op 2-3 porties zuivel en 40 gram kaas per dag. Voor ouderen is nog iets meer zuivel aanbevolen. Vitamine D is onmisbaar voor de opname van calcium in je lichaam.
Calcium en magnesium werken nauw samen en hebben elkaar nodig. Deze mineralen zijn goed voor de werking van je spieren. Ook je hartspier heeft de voedingsstoffen nodig om te kunnen samentrekken en te ontspannen. Het is dus een belangrijke combinatie voor je lichaam.
Anorganische calciumverbindingen als calciumcarbonaat, -oxide of –sulfaat hebben een relatief lage opneembaarheid en worden daardoor langzamer en minder efficiënt opgenomen. Organische vormen van calcium als calciumcitraat, -aspartaat of –gluconaat worden veel sneller opgenomen door het lichaam.
Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium. Vitamine D kun je het beste slikken tijdens maaltijd, omdat het vet uit de maaltijd zorgt dat vitamine D wat beter wordt opgenomen.