Beïnvloeding is de uitwerking die jouw gedrag (on)bewust heeft op anderen. Door je hier meer bewust van te zijn, neem je anderen mee in de gewenste richting. Dit voorkomt conflicten en zorgt ervoor dat samenwerkingen beter verlopen. Beïnvloeding gaat altijd op basis van eerlijke informatie.
Het beïnvloeden van gedrag kan als volgt worden samengevat: Het effect van je gedrag is de reactie die je krijgt. Wil je een andere reactie, verander dan bewust je eigen gedrag. Bekwaam jezelf in het toepassen van ander gedrag en je zult invloed uitoefen dat leidt tot het gewenste resultaat.
Gedrag wordt bepaald door erfelijke factoren en leerprocessen. Groepen van samenhangende handelingen. Gedrag is georganiseerd in gedragssystemen. De handelingen in een gedragssysteem hebben meestal een gemeenschappelijk doel en volgen elkaar vaak op in een vaste volgorde .
Zo zijn er nog vele andere factoren die invloed hebben op ons gedrag. Denk bijvoorbeeld aan de omgeving waarin je bent opgegroeid, alle onbewuste ervaringen uit het verleden, of denk aan het leerniveau, de beschikking over leermiddelen, kennis en vaardigheden en niet de allerminste: je eigen zelfbeeld.
Gedrag ontstaat omdat we dat zelf willen, of omdat de buitenomgeving iets van ons verlangd. Dit moment noemen we de aanzet tot gedrag. De aanzet tot gedrag is heel divers en heeft te maken met drijfveren die je hebt of bijvoorbeeld jouw omgeving. Een aantal voorbeelden over de aanzet tot gedrag.
Het gaat altijd om je eigen binnenwereld en is subjectief. Maar je stemming wordt beïnvloed door zowel interne als externe factoren: wat er in je leven gebeurt, wat je eet en hoe goed je slaapt. Het liefst hebben we altijd een opgewekte, vrolijke stemming. Daar kun je gelukkig zelf ook invloed op uitoefenen.
Omgeving meer invloed dan we denken
Maar dat is niet zo: een groot deel van ons gedrag verloopt onbewust. De omgeving speelt daarbij een grote rol. Denk aan: kleuren, geuren, geluiden, lijnen, gedrag van anderen en middelen die (juist niet) voor handen zijn. We onderschatten de kracht van deze omgevingscues vaak.
Dit zijn: de emotionele, intellectuele, werkgerelateerde, fysieke, sociale en geestelijke aspecten. Elk van deze factoren kan ons leven verbeteren of verslechteren, afhankelijk van hoe het er met elk van hen voorstaat, en dat is waarom ze zo belangrijk zijn voor ons welzijn.
Aangeboren of erfelijk gedrag is al het gedrag dat je vanaf de geboorte kunt vertonen. Een baby hoeft bijvoorbeeld niet te leren hoe die moet ademhalen, dit kan die al vanaf te geboren. Aangeleerd gedrag is al het gedrag dat je gedurende je leven leert. Voorbeelden hiervan zijn lopen, praten, fietsen etc.
Waar komt gedrag vandaan? Gedrag is erfelijk en aan te leren. Sommige handelingen hoeven we nooit te leren, zoals lachen, huilen en bijvoorbeeld gapen. Ook onze reflexen, zoals het ontwijken van een bal of je hand terugtrekken van een hete plaat zijn erfelijk gedrag.
Gedrag wordt beïnvloed door in- en uitwendige factoren. Motivatie bepaalt grotendeels de kans dat een bepaald gedrag uitgevoerd wordt. Daarbij kunnen het hormoonstelsel en het zenuwstelsel de motivatie beïnvloeden.
Gedragsbeïnvloeding is de toepassing van psychologische principes achter het menselijk gedrag tot interventies op het niveau van de maatschappij, organisatie of individu. Het is daarmee een geheel andere route dan het afdwingen van gedrag middels wetgeving of economische maatregelen.
Een mens komt tot het veranderen van gedrag als hij of zij er iets mee opschiet. De ervaring van die persoon staat hierbij centraal. Ieder mens gedraagt zich op dit moment al op een bepaalde wijze en wil je tot gedragsverandering komen, dan is het belangrijk om de 'logica' van het huidige gedrag te doorbreken.
Hoe kun je gedrag veranderen? Gedrag verandert op het moment dat nieuw gedrag meer oplevert dan oud gedrag. Als nieuw gedrag meer oplevert dan het oude, dan is de kans groot dat het nieuwe gedrag in stand blijft. Op het moment dat nieuw gedrag tot betere resultaten leidt, dan is er reden om dit te herhalen.
inwerking van een persoon, zaak of omstandigheid op een andere. het vermogen om op anderen in te werken.
inwerking van een persoon, zaak of omstandigheid op een andere. het vermogen om op anderen in te werken.
Is het gedrag onderdeel van een (persoonlijk) doel? Zijn er toezeggingen gedaan met betrekking tot het gedrag? Zijn mensen op een bepaalde manier al geïnvesteerd of betrokken bij het gedrag? Is de doelgroep in staat om het verschil tussen doelgedrag en eigen gedrag waar te nemen?
Het is bijna altijd het gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Erfelijkheid is de belangrijkste natuurlijke (biologische) factor. In sommige families komen depressies vaker voor dan in andere. Bij vrouwen komt een depressie twee keer zo vaak voor als bij mannen.
Laat je beïnvloeden door de juiste mensen, door de juiste ervaringen. Wat dat is, kun je alleen voor jezelf bepalen. Door te kijken naar de mensen in je omgeving kun je bepalen waar je naar toe gaat. De eerste les in goede relaties is dat je er de juiste mensen voor nodig hebt.
De stemming van een persoon kan positief zijn (vrolijk of uitgelaten), maar ook negatief (verdrietig of wanhopig). Bovendien kunnen allerhande combinaties ontstaan: iemand kan bijvoorbeeld tegelijkertijd angst en nieuwsgierigheid voor iets nieuws voelen.
Iemand kan niet zomaar van de ene op de andere dag veranderen. Veranderen is een proces dat tijd kost en waar gedrag zich op een andere manier moet gaan vormen. Het kan zo zijn dat iemand andere dingen belangrijker gaat vinden dan voorheen. Dat proces gaat meestal gaandeweg en niet opeens.
In de cognitieve gedragstherapie leggen ze het ook weleens uit aan de hand van een G-schema bestaande uit vijf G's: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg. Deze vijf G's staan in deze vaste volgorde. De externe gebeurtenis is wat jij hebt waargenomen met je zintuigen.
Gebeurtenis > Gedachten > Gevoelens > Gedrag > Gevolg
De volgorde kan ook anders zijn; soms begint het met een gevoel, waar je vervolgens over na gaat denken. Of doe je iets waar je je vervolgens heel naar over voelt.