Het crucifix (o)(-en) = kruisbeeld. Het woord crucifix is afgeleid van het Latijnse cruci (kruis) fix (fixeer), dat "aan een kruis vastgemaakt" betekent. Een crucifix is een christelijk symbool waarbij op een kruis het lichaam (corpus) van de gekruisigde Christus is bevestigd.
Een crucifix is een symbool uit de christelijke traditie. Het is een kruisbeeldvorm waarbij het lichaam (corpus) van de gekruisigde Christus op een kruis is bevestigd om de lijdensweg van Jezus te benadrukken. Het bestaat in allerlei vormen en maten, van meters hoog tot centimeters klein.
In het christendom symboliseert het kruis vooral de overwinning van Jezus over de dood, omdat hij na drie dagen verrees uit het graf. Christenen geloven dat Christus door te sterven aan het kruis Gods straf voor de zonden van de mensen op zich genomen heeft en daardoor de weg naar de hemel geëffend heeft.
Een kruis boven de voordeur betekent al eeuwenlang zoveel als: je bent welkom. En voor christenen behalve dit welkom ook dat Christus de bewoners en de bezoekers van het huis beschermt. Er was een tijd dat vrijwel elk huis zijn kruisje had.
Het kruis is het symbool bij uitstek van christenen. Het herinnert gelovige christenen aan Jezus die aan het kruis stierf. Bij sommige kruisbeelden zie je Jezus die aan het kruis hangt. Andere kruisen zijn leeg.
Christus centraal
Pas vanaf de vijfde eeuw zien we dat het kruis het bekendste, algemene symbool van het christendom wordt. In de vierde eeuw paste dit nog niet, toen was het kruis een martelwerktuig dat nog in gebruik was.
Het andreaskruis dankt zijn naam aan de apostel Andreas, die aan een dergelijk kruis zou zijn gekruisigd. In de Germaanse symboliek verzinnebeeldde het schuinkruis (vgl. Gebo-rune) een goddelijke kracht. Deze tekens werden door mensen gebruikt als bescherming tegen het kwade, boze geesten, demonen en onheil.
Het grote kruisteken gaat van voorhoofd tot onderbuik en van de linkerschouder naar de rechter. Als ik mijn hoofd aanraak, maak ik de liefde van God tastbaar, zodat mijn denken niet koud en berekenend is, maar van liefde doordrongen. De onderbuik is symbool van vitaliteit en seksualiteit.
Sieraden met een kruis
Maar het kruis krijgt een nieuwe betekenis met een mooie symboliek. De verticale streep staat voor het contact met de hemel en de aarde, de horizontale streep voor het contact met de mensen om je heen. Om welke reden je een kruis ook draagt, het is een mooi symbool voor harmonie en balans.
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem.
De Latijnse letters INRI op het kruis betekenen Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum. In onze taal: Jezus van Nazareth, Koning der Joden. De gekruisigde Christus dus. Een tekst die de Romeinen overigens bij wijze van spot op zijn kruis aanbrachten.
Het bleek te gaan om notenhout met een totaal gewicht van 687 gram. Het hout is door wormen en andere insecten aangevreten. Paleografisch onderzoek wees uit dat het handschrift dat op de reliek te zien is uit de eerste eeuw na Christus stamt.
Jezus' martelgang van het paleis van Pilatus naar Golgotha wordt 'de kruisweg' genoemd. In de christelijke traditie stelt men die voor aan de hand van 14 staties, 14 haltes om even bij stil te staan, die meestal rondom de zijbeuken van de kerk hangen.
De drie ringen symboliseren de Heilige Drievuldigheid uit het Orthodox-Christelijke geloof, of staan voor verleden, heden en toekomst van het koppel.
Het gouden hangertje aan deze ketting is geïnspireerd op de cirkel van karma; toon je goede kant door het dragen van deze stijlvolle en spirituele reminder, die je eraan herinnert dat positieve gebeurtenissen voortkomen uit positieve daden.
Het maakt je mooier en laat je netjes en verzorgd overkomen. Daarnaast zijn sieraden ook een middel om iets van jezelf te laten zien. Je laat er niet alleen je smaak mee zien, maar het zegt ook veel over je persoonlijkheid. Een sieraad die je hebt gekregen van een geliefde heeft een sterke emotionele waarde.
De Noordhollandsche Vereeniging tot afwering van epidemische ziekten en tot hulpbetoon tijdens epidemieën het Witte Kruis werd in het jaar 1875 opgericht door leden van de toenmalige Geneeskundige raad van Noord-Holland. Het was de eerste kruisvereniging in Nederland.
Het kruis is hét symbool van het christendom, zowel katholieken als protestanten gebruiken het. Toch is er een zichtbaar verschil: op een katholiek kruis wordt Jezus, hangend aan het kruis, afgebeeld. Een protestants kruis is leeg.
Het kruisteken is een christelijke symbolische handeling die erin in bestaat met de rechterhand een kruis te slaan vanaf het voorhoofd naar de borst en vervolgens van de linker tot de rechterschouder.
Dus maar even opgezocht: De drie kruizen vormen de kern van het Amsterdamse stadswapen. Het zijn Andreaskruisen, genoemd naar de apostel Andreas, die aan een dergelijk kruis de marteldood zou zijn gestorven. Het wapen waarin de kruisen staan bestaat uit drie verticale banen met de kleuren rood - zwart - rood.
Er bestaan verschillende theorieën. Een bekend verhaal is dat de drie kruisjes voor de drie plagen staan die Amsterdam in het verleden hebben getroffen: overstromingen, stadsbranden en de pest. Die betekenis wordt ook aan de kleuren toegekend: rood voor het vuur, wit voor het water en zwart voor de pest.
het water, het vuur en de pest. De drie kruisen vindt men terug op allerlei gebouwen, in vele logo's en ook op de Amsterdammertjes. Een andere theorie is dat de drie kruisen staan voor drie doorwaadbare plaatsen in de Amstel.
Kruisje, het meest gebruikte symbool op een rouwkaart
Een kruisje † maak je via de toesten option + t (Apple) of alt 0134 of alt 10013(Windows).
Een christen gelooft in het bestaan van Jezus Christus als zoon van God.