Consistentie en smaak zijn gelijk aan geklaarde boter maar de plantaardige ghee is puur vegetarisch.
Ghee wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft zo alleen botervet over. Dit noem je geklaarde boter. Je kunt ghee gebruiken voor bakken, braden en frituren.
Geklaarde boter wordt gemaakt van boter en dus ook van het vetgehalte van melk: daarom zijn boter, geklaarde boter, ghee en alle aanverwante producten niet veganistisch.
Het grootste verschil tussen ghee en roomboter is het verhittingsproces. Boter verbrandt bij 130 graden, ghee pas bij 250 graden. Dit betekent dat ghee minder snel zwart wordt in de pan en daarom geschikt is om mee te wokken of vlees heet aan te braden.
Doordat je de melksuikers samen met vocht uit de boter haalt, is ghee bijna puur vet. In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën, in dezelfde hoeveelheid ghee zitten 895 (!) calorieën. Dat je daarvan afvalt, is dus absoluut niet het geval.
Je kunt ghee zelfs op je brood smeren. Ghee is goed voor je spijsvertering en bevordert een gezonde eetlust.
Waarom zou je dan toch moeten kiezen voor ghee? Omdat het geschikt is om in bakken en braden en omdat het een nootachtige smaak heeft, die jij wellicht heel lekker vindt. Hou er wel rekening mee dat ghee een stukje duurder is dan roomboter. Dat komt vooral omdat het wat ingewikkelder is om te maken.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Ghee mag dan wel een alternatief zijn voor boter, maar het is geen plantaardig alternatief omdat het in de basis nog steeds van boter gemaakt wordt.
Uit bepaalde onderzoeken is naar voren gekomen dat het eten van ghee in verband staat met een lager cholesterolgehalte en een goede gezondheid van het hart en de bloedvaten. Ook schijnt het een reinigend effect te hebben op de darmen. Voor sommige mensen een reden om het te gebruiken in een detoxkuur.
Enkel boter die van dierlijke melk gemaakt wordt, mag onder de benaming boter verkocht worden. Hoewel sojaboter een algemeen aanvaarde term is die verder breed gebruikt wordt, zal je deze benaming dus niet op de verpakking terugvinden. Om vegan boter te vinden, moeten we dus op zoek gaan naar margarine.
Roomboter en margarine zijn eigenlijk echt twee verschillende producten. Roomboter is namelijk een dierlijk product dat gemaakt wordt uit melk. Boter is een beschermde naam en mag enkel (room)boter genoemd worden als het tenminste 80% melkvet bevat.
Hoewel strikt genomen roomboter ook een dierlijk vet is, wordt met dierlijke vetten altijd slachtvet bedoeld. Niet geschikt voor vegetariërs dus.
Ghee is in principe eindeloos houdbaar en zal niet bederven, zelfs niet buiten de koelkast. Draai de deksel er niet vast op; ghee wil 'ademen'.
Eigenlijk lijkt de smaak op gewone (room)boter. Toch proef je duidelijk verschil. De smaak is net iets zoeter dan gewone boter, daarnaast proef je een licht nootachtige smaak. Zodra je een schep ghee in een pan doet en deze verhit vult de keuken zich met een heerlijke zoete geur.
Ghee in recepten kun je vervangen door zelfgeklaarde boter of bijvoorbeeld arachide-olie. Als de temperatuur in de gaten houdt kun je ook gewone boter gebruiken.
Ghee wordt gemaakt van melk en is dus niet vegan. Maar Ghee is wel geschikt voor mensen met een lactose allergie. Dit komt omdat door het proces waarmee de melk bewerkt wordt om Ghee te maken de hoeveelheid lactose en caseïne daalt tot een verwaarloosbaar niveau.
Het boterzuur in ghee levert snel energie voor het lichaam, zonder dat het dik maakt. Ook je hersenen zijn in staat om boterzuur te gebruiken als energiebron. Voordeel van de vetzuren in ghee is dat ze meteen worden gebruikt als energie en niet worden opgeslagen als vet. Zo wordt je er dus niet dik van.
Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. Het vocht en de melkeiwitten worden daarbij gescheiden van het botervet en het is een prima product om in te bakken of braden. Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar ook gewoon zelf maken.
Ghee wordt gemaakt van melk en is dus niet vegan. Maar Ghee is wel geschikt voor mensen met een lactose allergie. Dit komt omdat door het proces waarmee de melk bewerkt wordt om Ghee te maken de hoeveelheid lactose en caseïne daalt tot een verwaarloosbaar niveau.
Hoe gebruik je ghee? Ghee is rijk aan verzadigde vetzuren, waardoor het goed bestand is tegen verhitting. Daarom is het goed te gebruiken bij bakken, braden, roerbakken en frituren. Omdat ghee ook bijna geen vocht meer bevat, spettert het minder dan boter tijdens het bakken.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Ghee is een bakvet met een volle smaak. Het heeft een verbrandingstemperatuur van maar liefst 250 graden celsius waardoor het veel minder snel verbrand dan bijvoorbeeld boter en zonnebloemolie. Ghee is ideaal voor het bakken van vlees, vis, groenten, pannenkoeken of gewoon een eitje.
- Goed om te verhitten: Geklaarde boter kan zeer goed tegen verhitting op hoge temperaturen; - Het is vrij van lactose en caseïne; - Rijk aan boterzuur: Dit is een heel gezond kortketenvetzuur dat je lichaam makkelijk kan verteren en om kan zetten in energie.