Speelgoed in de vorm van takken om aan te knagen, een buis om doorheen te gaan, een grote kei of boomstronk om op te zitten zijn een paar voorbeelden van dingen die je konijn stimuleren en zijn onderzoekingsdrang prikkelen. Konijnen voelen zich pas prettig als ze gezelschap hebben.
Aan de oren kan je zien of een konijn zich op zijn gemak voelt. De lichaamstaal van een konijn kan lastig te herkennen zijn. Een goede plek om te starten zijn de oren. Wanneer de oren namelijk dichtbij elkaar staan, omhoog steken en naar buiten wijzen, lijkt het konijn zich op zijn gemak te voelen.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Wanneer konijnen ontspannen zijn, zie je dit vaak aan de houding waarin ze liggen. De meest herkenbare houdingen van een ontspannen konijn zijn: Liggen als een bolletje met de voor- en achterpootjes onder het lichaam verstopt. Liggen met de zowel de voor- als achterpoten gestrekt.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Konijnen zijn over het algemeen crepusculair/schemeractief - wat inhoudt dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Als u uw konijnen vaak slapend aantreft terwijl u met ze wilt spelen, dan is het beter om dit vroeger op de dag te doen of juist 's avonds.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen. Door veel tijd aan het konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien prettig kan zijn.
- Wanneer een konijn eenzaam is, kan hij ook zijn eigen vacht kaal gaan plukken of zich uit verveling gaan overeten. - Wanneer ze zich in een fase van depressie bevinden, is het nog moeilijk om contact te krijgen met het konijn, hij zal zich verstoppen of terugtrekken.
Als je konijn graag door tunnels kruipt, over wipwappen en ladders klimt of met een voerbal speelt: het aanbod aan konijnenspeelgoed is groot. De verschillende spel- en sportmogelijkheden houden je konijn gezond en zorgen ervoor dat hij zich nooit zal vervelen.
Zorg altijd voor schaduw bij een zonnig raam. Als het konijn afgezonderd wordt in bijvoorbeeld een slaapkamer, heeft hij geen contact met het gezin of met de rest van het huis. Hoe meer contact je hebt met je konijn, hoe meer plezier je aan elkaar hebt.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.
Schuif uw ene hand onder zijn borst met uw duim langs zijn zij. Leg uw andere hand om zijn achterwerk heen, uw pink net boven de staart. Leg eventueel uw onderarm van die hand langs het konijn zodat u de voorkant van het konijn iets tegen uw arm aan kunt drukken om extra steun te geven.
Doordat de oren een groot oppervlak hebben, kunnen ze geluidsgolven goed opvangen, wat nog wordt versterkt door de trechtervorm. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat konijnen zowel zeer hoge als zeer lage tonen horen.
Als u twee konijnen samen houdt (konijnen hebben altijd een maatje nodig) zullen ze elkaar likken en wassen als een teken van liefde en affectie. Als een konijn u graag mag, dan zal hij of zij u of uw kleding misschien likken of zachtjes aan uw vinger knabbelen.
6) Konijnen communiceren veel met lichaamstaal
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij!
Zorg dan dat je konijn een maatje krijgt, want konijnen kunnen zich eenzaam voelen. De beste oplossing tegen eenzaamheid is om een konijn een vriendje te geven. Dit hoeft niet per se een levend vriendje te zijn. Een knuffel in een konijnenhok werkt ook prima.
Hoe lang kan je een konijn alleen laten? Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Dat wil zeggen dat jouw langoortje een topdag heeft. Zo'n sprongetjes heten 'binkies' en je kan ze terecht vreugdesprongen noemen. Jawel, konijnen springen letterlijk van vreugde een gat in de lucht! Wil je je konijn altijd zo gelukkig houden, zorg dan dat je hem genoeg uitdagingen geeft.
Vocaliseren: Een konijn dat piept, schreeuwt of gilt heeft vaak acute pijn en hier zal direct op gereageerd moeten worden door naar de dierenarts te gaan. Vluchten: Het konijn vertoont vluchtreflexen en rent weg bij benadering. Hij kan schrikachtig reageren op dingen waar hij normaal niet bang van is.
Het konijn is boos, ziet gevaar aankomen of is het ergens niet mee eens. Ook kan het een soort stamp om aandacht zijn om zich aan andere konijnen te laten zien. Je konijn stampt niet wanneer hij bang is. Als een konijn bang is trekt het zich meestal terug en zal in elkaar gedrukt zitten met groot opgezette ogen.
Als je met een konijn wilt knuffelen kun je beter hem uitnodigen met wat lekkers om zelf op je schoot te klimmen. Dat is veel minder stressvol voor een konijn. De beste manier om een konijn op te pakken is 1 hand onder zijn kontje en 1 hand onder zijn borst.
Aandacht
Konijnen hebben aandacht nodig, anders zullen ze vereenzamen. De meeste konijnen vinden het prettig om aangehaald te worden. Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is.
Konijnen zijn dol op spelen. Je kunt ze al gauw blij maken met een balletje, wipwap, bruggetje, hoepel of kleine hindernisbaan. Konijnen houden er ook van om dingen om te gooien.
Zo laten ze zich graag aaien (mits ze dit gewend zijn). Maar konijnen kunnen ook schrikachtig zijn. Wanneer iets ze niet bevalt, kunnen ze bijten. Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur.