Voor het geven van een feest in een gebouw is geen specifieke vergunning nodig. In een aantal gemeenten wordt gewerkt met een evenementenvergunning, maar deze zijn feitelijk bedoeld voor feesten buiten gebouwen. Informeer bij twijfel wat in uw gemeente van toepassing is.
Voor eendaagse evenementen met minder dan 250 bezoekers en geen of nauwelijks effect op de omgeving, kunt u vaak volstaan met een melding. Verwacht u meer dan 25.000 bezoekers? Dan heeft u een vergunning nodig voor een groot evenement.
Nee, je kunt niet zomaar een evenement organiseren. Daarvoor heb je in de meeste gevallen een vergunning van de gemeente nodig.
Voor evenementen in de openlucht moet u altijd per evenement een vergunning aanvragen. Wanneer u een evenement in een tijdelijk overkapping organiseert zoals bijvoorbeeld een feest tent voor meer dan 50 personen dient u bij de brandweer een tijdelijke gebruiksvergunning aan te vragen.
Toelichting artikel 3: Als een privéfeest waar meer dan 50 personen tegelijk aanwezig zullen zijn niet in de openlucht of in een woonhuis wordt georganiseerd, maar in een loods, schuur, tent o.i.d., dan dient er een toets plaats te vinden of dit gelet op de brandveiligheid verantwoord is.
Bepaal hoeveel feestgangers jouw huis of tuin aankan
Dus voor een gemiddelde Nederlandse huiskamer van 45 vierkante meter, geld een maximum aantal feestgangers van 45. Wil je een klein beetje de ruimte hebben om te dansen dat is het met 30 mensen waarschijnlijk het prettigst feesten.
Voor een illegaal feest kon je nog 4000 euro boete krijgen.
Indien u een evenement organiseert dan gelden de volgende eindtijden: - zondag tot en met donderdag: 23.30 uur - vrijdag en zaterdag: 24.00 uur. Aangezien het mooie weer in Nederland meestal van korte duur is, worden bij tuinfeesten vaak tenten geplaatst.
a.
Een besloten feest valt niet onder de definitie evenement en heeft dus ook geen evenementenvergunning nodig.
Als u een evenement wilt organiseren met een zeer klein effect op de openbare ruimte, zoals een feestje met buren op het plein, in het park of op straat dan is een melding voldoende.
Organiseert u een evenement op een voor publiek toegankelijke plaats? Bijvoorbeeld op straat, in een park of op een plein? Dan heeft u mogelijk een evenementenvergunning van de gemeente nodig. Soms is een melding voldoende.
Nederlanders zijn goed in het organiseren van feesten en activiteiten. Door voor sommige feesten een evenementenvergunning verplicht te stellen, weet de gemeente waar grote feesten plaatsvinden en kan zij beoordelen of er risico's zijn voor bijvoorbeeld (de verstoring van) de openbare orde en veiligheid.
Wilt u dat iedereen kan zitten, reken dan 1,5 m2 per persoon. Als mensen ook deels aan statafels gaan staan, kunt u als richtlijn 1 m2 per persoon aanhouden. Het kan voorkomen dat u voor een bepaald feest of evenement een vergunning nodig heeft. Informeer hiervoor bij uw plaatselijke gemeente.
Tot hoe laat mag je lawaai maken? Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.
Zo hard mag de muziek
Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn. Geeft u als (horeca-)ondernemer of sportvereniging een feestje? En heeft u daarvoor een ontheffing via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)? Dan mag de muziek harder.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
's Avonds moet het al ietsje stiller zijn: tussen 45 en 65 dB(A). En 's nachts mag hooguit tussen de 40 en 60 dB(A) worden gemeten. Het geluidsniveau kun je meten met een speciale geluidsmeter.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
Voor (ver)bouwen is meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Soms heeft u geen omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor gewoon onderhoud of het plaatsen van een dakkapel aan de achterkant van uw woning.
Boetes, tot 350 euro. Als je belletje trekt, hard zingt op straat of op de rugleuning van een bankje zit in het park.
Dergelijke feesten worden ook wel illegale (house- of techno)feesten of raves genoemd en worden gehouden in kraakpanden (reeds bestaande of leegstaande kantoor- of fabriekspanden), tunnels, onder viaducten of op veldjes op industrieterreinen of afgelegen natuurgebieden.
Als je iets hebt misdaan krijg je daar of een waarschuwing voor of een boete. Een boete is altijd vastgesteld dus een politie agent kan een boete van €100 niet zomaar €200 maken omdat je ging vluchten. Wel kan hij meer boetes gaan geven voor dingen die hij bijvoorbeeld eerst bij een waarschuwing wou laten.