Het lijkt logisch om mannen meer te betalen voor hun sportprestaties, omdat mannen fysiek sterker en sneller zijn. Sport is ook ontwikkeld voor mannen, juist om die kracht en snelheid te laten zien.
Alleen al omdat het niet fair lijkt dat mannen overal over het algemeen (veel) meer verdienen dan vrouwen. Het grootste loonverschil per uur wordt veroorzaakt door opleiding, sector en beroepskeuze. Parttime werken zorgt misschien niet voor een reuzenloonverschil per uur, maar zorgt wel voor minder inkomen per maand.
Volgens Peeters is de loonkloof vooral ontstaan omdat mannelijke sporters de afgelopen decennia steeds meer zijn gaan verdienen, terwijl dit bij vrouwen niet is gebeurd. 'In de jaren 70 gingen de spelers van Manchester United nog met de trein vol met fans naar wedstrijden.
Er is nou eenmaal minder interesse voor vrouwenvoetbal, waardoor er minder geld voor binnenkomt omdat sponsoren minder betalen, er minder toeschouwers zijn, tickets goedkoper zijn etcetera. Die lagere inkomsten worden doorberekend in de salarissen van de spelers en daarom worden vrouwen zo weinig betaald.
De psychologie achter extreme sporten
Gemiddeld genomen kijken mannen drie keer zoveel naar sport als vrouwen. Bovendien beleven ze het intenser: bij spannende sportwedstrijden fluctueren de hormoonspiegels van de mannelijke toeschouwers sterker dan normaal en neemt ook het risico op hartfalen toe.
Soms is wielrennen goed voor de erecties
Dat is dus als ze de sport technisch goed bedrijven. Dat is de sleutel.
Mannen hebben namelijk van nature veel betere fysieke kenmerken dan vrouwen, want ze hebben gemiddeld 61 procent meer spiermassa. Vooral in het bovenlichaam is het verschil opvallend: mannen hebben 75 procent meer spiermassa in hun armen en hun bovenlichaam is 90 procent sterker dan dat van vrouwen.
Waarom verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen? Omdat ze hun loopbaan onderbreken of minder uren gaan werken, vanwege de zorg voor kinderen. Omdat vrouwen werken in sectoren en beroepen waarin het uurloon lager is en waarin deels de combinatie van arbeid en zorg beter te realiseren is.
Mannensport levert veel meer op door sponsoring, kijkcijfers, kaartverkoop, media-aandacht, publiciteit en reclame-inkomsten. Daarom brengen zij veel meer geld in het laatje en krijgen zij beter betaald.
Ajax, PSV en FC Twente zijn de hofleveranciers. Die clubs hebben een cao voor het vrouwenvoetbal. Dat houdt in dat deze voetbalsters minimaal het minimumloon (nu €1756,20 bruto per maand) verdienen.
Nummer 42 van de wereld, maar Osaka is de best betaalde sportvrouw van 2022. Met een geschat jaarinkomen van 51,1 miljoen dollar (48,1 miljoen euro) is Naomi Osaka opnieuw de meest verdienende sportvrouw van het jaar. Opmerkelijk, want in sportief opzicht was het bepaald geen topjaar voor de Japanse tennisster.
Veel vrouwelijke profsporters verdienen slechts tussen de 500 en 1 600 euro netto bij hun club. 'Maar soms verdient zo'n atleet zelfs bijna niets aan de sport. Dat is bijvoorbeeld ook het geval bij een van de spelers van de Red Flames. Voetballen voor je land levert je financieel niets op, tenzij misschien een premie.
De vrouwen verdienen jaarsalarissen van rond de 50.000 euro, de mannen miljoenen. Denk aan Matthijs de Ligt, die 12 miljoen binnenharkt, en Georgino Wijnaldum, die 9,5 miljoen verdient.
De loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt berekend als het gemiddelde uurloon van vrouwen ten opzichte van het gemiddelde uurloon van mannen. In 2021 verdienden mannen gemiddeld 25,84 euro per uur, vrouwen 22,42 euro, dus 13 procent minder.
Van de mannen werkt een groter deel dan van de vrouwen. In het eerste kwartaal van 2023 was de nettoarbeidsparticipatie onder vrouwen 68,6 procent, onder mannen was dit 76,7 procent. Het verschil in arbeidsdeelname tussen mannen en vrouwen varieert per leeftijdsgroep.
De loonkloof is hardnekkig: mannen verdienen nog altijd 13 procent meer dan vrouwen. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. De loonkloof is in de afgelopen jaren amper afgenomen. Op het loonstrookje blijft ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaan, aldus het CBS.
Gemiddeld verdienen de voetbalsters daar ruim 180.000 euro. Merel van Dongen, speelster bij Atlético Madrid, vertelde aan Het Financiële Dagblad dat de meeste voetbalsters niet meer dan 1000 euro bruto per maand verdienen.
In 2022 deed 55% van de Nederlandse mannen van 4 jaar en ouder wekelijks aan sport. Voor vrouwen was dit 51%. Voor mannen van 12 jaar en ouder lijkt er een licht stijgende trend te zijn tussen 2001 en 2022 in het percentage wekelijkse sporters. Voor vrouwen is de trend over de tijd stabiel.
Om te beginnen bij de waarneembare biologische verschillen tussen mannen en vrouwen: we hebben andere geslachtschromosomen (XX bij vrouwen en XY bij mannen). Mannen hebben een penis, vrouwen een vagina en borsten. De afgelopen jaren lijkt er steeds meer aandacht te komen voor wat anders is ín het vrouwenlichaam.
Vrouwen in Nederland scoren met hun relatief hoge arbeidsdeelname in 2019 de zevende plek op de EU-ranglijst. Daarmee staan ze even hoog op de ranglijst als twee jaar eerder (zie Emancipatiemonitor 2018). Al jarenlang is Zweden de lidstaat met de hoogste arbeidsdeelname van vrouwen.
Volgens het loonkloofrapport van 2021 van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen bedraagt de loonkloof, op het niveau van het uurloon, 9,2% ten nadele van de vrouwen. Dit verschil bedraagt 23,1% als men de jaarlonen in aanmerking neemt.
Vrouwen zijn uiteraard mentaal veel sterker dan mannen, ze kunnen meer afzien, ze baren de kinderen, ze zijn de draaischijf en hoeksteen van het gezin, en dikwijls ook het klankbord. En de mannen die samen trainen met vrouwen zullen dat beamen.
Volgens RTL weten wetenschappers het nu zeker: vrouwen zijn sterker dan mannen. Ja, mannen hebben van nature veel spierkracht en beschikken in het algemeen over een beter uithoudingsvermogen. Maar het zijn de vrouwen die ouder worden en het winnen van mannen qua 'overlevingskracht'.
Als het om pure spierkracht gaat, dan winnen mannen het nog altijd van vrouwen. Maar toch stellen wetenschappers - na vele onderzoeken - dat vrouwen tóch het sterke geslacht zijn. Want als het gaat om langer leven dan verslaat de vrouw duidelijk de man.
Van erectieproblemen hebben alleen oude mannen last.
Mannen van elke leeftijd kunnen last krijgen van erectieproblemen. Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat 5 procent van de mannen van 20 tot 40 jaar en 14 procent van de mannen van 40 tot 70 jaar erectieproblemen heeft. Het is dus geen typische oudemannenkwaal.