Alcoholgebruik kan interpersoonlijke conflicten bevorderen. Het kan leiden tot impulsief en risico- vol gedrag en negatieve gevoelens oproepen zoals vijandigheid en depressiviteit. Alcohol kan een gevoel van ontspanning geven maar is geen oplossing voor stress. Het staat probleemoplossing juist in de weg.
Alcohol werkt niet alleen verdovend, maar ook ontremmend. Vandaar dat onder invloed van alcohol gevoelens dikwijls sneller en heftiger geuit worden. Ook gevoelens van kwaadheid zullen sneller geuit worden, en gemakkelijker uitlopen op verbale en/of fysieke agressie.
Alcohol kan de signaalstoffen (neurotransmitters) in je hersenen verstoren, waardoor je depressief wordt na alcohol. Andersom gebruiken veel mensen alcohol om de onaangename gevoelens bij een depressie te verdoven en kan een vicieuze cirkel ontstaan, die er ook weer voor zorgt dat je depressief wordt na drank.
Alcohol heeft invloed op het gedrag omdat het een verdovend effect heeft op de hersenen. Als je alcohol drinkt, raak je ontremd: je kan vrolijker worden en meer gaan praten. Ook kan het zijn dat je meer gaat drinken dan je van plan was. Je reageert trager op dingen en ziet minder goed.
Alcohol kan op verschillende manieren een angstig gevoel opwekken of versterken. Zo kan alcohol drinken ervoor zorgen dat iemand angstig blijft. Een angstig gevoel kan vervolgens weer leiden tot meer alcohol drinken.
De belangrijkste reden dat je steeds slechter tegen drank kunt, is dat in de loop der jaren de spiermassa in je lijf meer en meer vervangen wordt door vet. In spieren zit meer water dan in vet, waarin de alcohol makkelijker verdund wordt.
Badderen is maximaal ontspannen zonder alcohol. Verhuis die lekkere geurkaars naar de badkamer, pak dat goede boek erbij of zet een koptelefoon op en luister naar je favoriete muziek of luisterboek. En vergeet je pyjama niet op de verwarming te leggen, zodat je straks in een warm setje kleding stapt.
Wanneer je gedrag en je emoties blijvend veranderen doordat je te vaak en te veel drinkt, kan er wel een karakterverandering door alcohol optreden. Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen.
Te laat komen op afspraken / afspraken afzeggen om te kunnen drinken. Slechte concentratie en aandacht. Plotselinge humeur veranderingen (van vrolijk naar depressief, van vriendelijk naar agressief) Verbergen van drank.
Voordelen van 2 weken geen alcohol
Je voelt je fitter. Je slaapt beter. Je huid wordt gezonder. Je leverwaarden en cholesterolgehalte dalen.
Wanneer je alcohol drinkt, verbruiken je hersens extra neurotransmitters als dopamine en serotonine, waardoor je je extra goed voelt. Je krijgt een mentale kater door alcohol omdat het enkele dagen duurt om deze stofjes weer aan te vullen. Daarom voel je je soms angstig de dag na alcohol te hebben gedronken.
Neurologische schade door alcoholgebruik bij volwassenen is gedeeltelijk omkeerbaar. Een deel van de drinkers herstelt volledig of gedeeltelijk bij volledig stoppen met drinken. Een ander deel van de drinkers zal echter blijvende neurologische schade houden [8].
Dat je je extra goed of rustiger voelt na een drankje komt namelijk doordat je brein extra gelukshormonen (dopamine en serotonine) verbruikt. Deze voorraad moet in de dagen na het drinken weer worden aangevuld, waardoor je je na drankgebruik somber of angstig kan voelen.
Met een aantal dat oploopt tot meer dan 2.400 tieners per jaar, trekken verschillende artsen aan de alarmbel. Zo wordt ook het aloude thema van hersenschade weer vanonder het stof gehaald. Eén keer comazuipen (meer dan vier pinten binnen de twee uur voor meisjes, zes voor jongens) zou ons IQ met tien punten doen dalen.
Op de korte termijn geeft alcohol het geluksgevoel een boost, maar op de lange termijn ervoeren de drinkers geen verschil. Alcohol maakt de stof dopamine vrij in de hersenen. Deze stof veroorzaakt het gevoel van geluk en plezier in de hersenen.
Een relatief geringe hoeveelheid alcohol heeft dus geen impact. Dat betekent niet dat je je hersenen niet beschadigt door veel te drinken: de uiteinden van de neuronen, de dendrieten, raken beschadigd zodat de informatie-overdracht gehinderd wordt. Ergo, dommer word je er uiteindelijk wél van.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.
Een beroerte, psychische ziekten, kanker en alcohol geïnduceerde leverziekte zijn belangrijke oorzaken van alcoholgerelateerde sterfte [2].
Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de levensverwachting van een alcoholist is echter uitgevoerd bij mensen boven de 50 jaar.
Je frontale kwab regelt de impulscontrole en wordt door alcohol op een lager pitje gezet, hierdoor denk je minder na over je acties. Je beloningscentrum wordt geprikkeld dus daardoor voel je je lekker en zelfverzekerd. Je amygdala wordt ook extra gestimuleerd, deze regelt normaal gesproken je reactie op bedreigingen.
Er is niet één type alcoholist. De verslaving uit zich op verschillende manieren en in verschillende gradaties. Zo'n 20% van de alcoholisten is een functionele alcoholist. Dit wil zeggen dat je verslaafd bent aan drank, maar nog wel normaal kan functioneren in de maatschappij.
Alcoholgebruik kan gevolgen hebben voor de werking van het geheugen en daarnaast kan het ook het ontstaan van een groot aantal verschillende aandoeningen beïnvloeden. Langdurig overmatig drinken tast zowel het korte- als het langetermijngeheugen aan.
Na drie maanden heeft je lichaam ook al haar rode bloedcellen kunnen vernieuwen en zijn je bloedspiegel, bloedsomloop en de circulatie van zuurstof weer genormaliseerd. Dit wapent je nog beter tegen ziektes als kanker, en hart- en vaataandoeningen. Na iets meer dan een maand is er 15% minder vetweefsel rondom je lever.
Door een tijd geen alcohol te drinken komen je maag en je spijsvertering tot rust en herstelt de bloeddruk zich." Daarnaast heeft natuurlijk je lever baat bij een aantal weken geen alcohol.
Het antwoord op de vraag 'hoe lang duurt ontgiften van alcohol' is gemiddeld tien nachten. Vooral de eerste drie dagen kunnen behoorlijk zwaar zijn en heb je het meeste last van de ontwenningsverschijnselen. Daarna nemen ze af en zijn de meeste van onze cliënten na tien nachten weer helemaal clean.